18 Δεκ 2011

Στρουθοκάμηλος

Από την elpis00
Μαθήτρια της έκτης τάξης

Η στρουθοκάμηλος, πτηνό της νότιας Αφρικής, άρχισε να εκτρέφεται στην πατρίδα της πριν από 150 χρόνια περίπου. Σήμερα η εκτροφή της είναι αναπτυγμένη στις ΗΠΑ, Ισραήλ, Κίνα, Σουηδία, Αγγλία, Ιταλία, Βέλγιο και σε μικρότερο βαθμό σε άλλες χώρες.

Πρόσφατα έκανε την εμφάνιση της και στη χώρα μας, σήμερα υπάρχουν 50 περίπου μονάδες διάσπαρτες σε διάφορες περιοχές: Σέρρες, Αρκαδία, Λακωνία, Αργολίδα, Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία, Βοιωτία (Αντίκυρα), Λάρισα (Γλαύκη), Βέροια (Βεργίνα), Τρίκαλα κλπ.

Η στρουθοκάμηλος είχε προσελκύσει το ενδιαφέρον από τους αρχαίους ήδη χρόνους. Αποτελούσε ένα από τα καλύτερα θηράματα. Για το κρέας και τα φτερά του, υπάρχουν παραστάσεις στον τάφο του Φαραώ Τουταγχαμών που τον δείχνουν να κυνηγά στρουθοκαμήλους με τόξο. Σε ειδικές τελετές, στην Αίγυπτο και στη Ρώμη, τη χρησιμοποιούσαν και ως υποζύγιο, υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι όπως στα μέρη αυτά, καθώς και στην Ελλάδα, εκτρεφόταν ως οικόσιτη.



Ο άνθρωπος, παλαιότερα, κυνηγούσε τη στρουθοκάμηλο για τα φτερά της. Αυτά τα χρησιμοποιούσαν κυρίως για να στολίζουν τα καπέλα και γενικά τις ενδυμασίες τους. Κατά τα τέλη του 18ου αιώνα, η βασίλισσα «μόδα» επέβαλε να χρησιμοποιούνται τα φτερά της στρουθοκαμήλου ως εξαρτήματα της γυναικείας αμφίεσης, ενώ τον επόμενο αιώνα η βασίλισσα Ελισάβετ της Αγγλίας συνέχισε αυτήν τη μόδα. Σημειωτέον ότι τα φτερά στρουθοκαμήλου χρησιμοποιούνται και σήμερα ως το έμβλημα του πρίγκιπα της Ουαλίας.

Η εκτροφή της στρουθοκαμήλου άρχισε το 1880 με στόχο την επωφελή χρησιμοποίηση κυρίως των φτερών της. Κατά τη διάρκεια του πρώτου παγκοσμίου πολέμου η αγορά των φτερών στρουθοκαμήλου κατέρρευσε, οπότε τη δεκαετία του 1940 άρχισαν να αναγνωρίζονται οι ποιοτικές ιδιότητες του δέρματός της. Από εκεί και πέρα οι στρουθοκάμηλοι εκτρέφονταν όχι μόνο για τα φτερά τους και το δέρμα τους, αλλά και για το κρέας τους.


ΠΗΓΗ: Μακεδονική Φάρμα Στρουθοκαμήλων
ΕΙΚΟΝΑ: poulia.info

4 σχόλια:

Δήμητρα είπε...

Πολύ ωραίες πληροφορίες, μάλιστα όταν είχαμε πάει πέρισι ημερήσια εκδρομή σε έναν ζωολογικό κήπο στο Σουφλί, είχαμε δει στρουθοκάμηλους!

δάσκαλος98 είπε...

Είναι πολύ εντυπωσιακές! Δες και εδώ... Χε χε...

ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ (Αντώνης Κρασάκης) είπε...

Αγαπητέ συνάδελφε, οι αναρτήσεις σου είναι-όπως πάντα-εξαιρετικές κι ενδιαφέρουςσες, τόσο για μικρούς, όσο και για μεγάλους! Συγχαρητήρια σε σένα και στους πολύτιμους συνεργάτες σου!!!

Υ.Γ. Γιώργο, πέρασε από τα "ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ
(http://akrasakis.blogspot.com/2011/12/blog-post_5807.html),
διάλεξε όποιο από τα 3 βραβεία αγάπης και προσφοράς σου αρέσει και κράτησέ το ως ενθύμιο της φιλίας μας, σε κάποια γωνιά του ιστολογίου σου!
Καλές γιορτές!
Με αγάπη
Αντώνης

δάσκαλος98 είπε...

Ευχαριστώ για όλα! Οι συνεργάτες είναι όντως η ψυχή του ιστολογίου (ΑΣΤΕΡΙΑ ΜΟΥ!)...
Τα είδα τα βραβεία. Είναι πανέμορφα! Σε λίγο θα "ανέβει" και η σχετική ανάρτηση.
Καλές γιορτές κι από εμένα: προσωπικές, στην οικογένεια και σε όσους νοιάζεσαι! :))

Διαβάστηκαν περισσότερο την τελευταία εβδομάδα