Σάββατο, 3 Μαρτίου 2012

Αυτοκίνητο

Από τη Vickos22


Αυτοκίνητο ονομάζεται κάθε τροχοφόρο επιβατικό όχημα με εν­σω­μα­τω­μέ­νο κινητήρα. Σύμφωνα με τους συνηθέστερους ορισμούς, τα αυ­το­κί­νη­τα σχεδιάζονται ώστε να κινούνται ως επί το πλείστον στους αυ­το­κι­νη­τό­δρο­­μους, να έχουν καθίσματα για ένα ώς έξι άτομα, έχουν συ­νή­θως τέσσερις τροχούς και κατασκευάζονται κυρίως για τη μεταφορά αν­θρώ­πων, αλλά και μερικές φορές για την μεταφορά διαφόρων πραγ­μά­των. Ωστόσο, ο ό­ρος αυτοκίνητο καλύπτει και άλλα οχήματα (φορ­τη­γά, λεωφορεία κτλ.).

        

Το 2002 υπήρχαν περίπου 590 εκατομμύρια επιβατικά αυτοκίνητα πα­γκο­­σμί­ως (περίπου ένα ανά 11 κατοίκους), εκ των οποίων τα 140 ε­κα­τομ­μύ­­ρι­α στις ΗΠΑ (σχεδόν ένα ανά δύο κατοίκους). Ο αριθμός αυ­ξά­νε­ται συνε­χώς, καθώς οι κάτοικοι των αναπτυσσόμενων κρατών στα­δι­α­κά αρχίζουν να αποκτούν επιβατικά αυτοκίνητα. Το πρώτο αυτοκίνητο κα­τα­σκευ­ά­στη­κε το 1908 από τον Χένρι Φορντ. Την αρχή έκανε στη Γαλ­λί­α, το 1769, ο Νικολά Κουνιό, δημιουργώντας το πρώτο αυ­το­κί­νη­το ό­χη­μα, ένα ατμοκι­νούμενο αμάξι, το fardier.

  

Το αυτοκίνητο, με κινητήρα του Νικολάους Όττο και καύσιμο τη βεν­ζί­νη, παρήχθη στη Γερμανία το 1885 από τον Καρλ Μπεντς. Ο Μπεντς κατέθεσε τα σχέδια αυτού του αυτοκινήτου στο Μάνχαϊμ της Γερ­μα­νί­ας. Παρότι στον Μπεντς αποδόθηκε η εφεύρεση του αυτοκινήτου (κα­κώς α­φού ο Λενουάρ το είχε εφεύρει), αρκετοί άλλοι Γερμανοί, Γάλλοι και άλ­λων εθνικοτήτων μηχανικοί προσπαθούσαν να κατασκευάσουν πα­ρό­μοι­α οχήματα την ίδια ε­ποχή. Το 1886 οι Γκότλιμπ Ντάιμλερ και Βίλ­χελμ Μάιμπαχ στη Στουτγκάρ­δη κατέθεσαν αίτηση για δίπλωμα ευ­ρε­σι­τε­χνί­ας για τη μοτοσυκλέτα, κατα­σκευασμένη και δοκιμασμένη ε­πί­σης το 1885. Αργότερα, τα αυτοκίνητα ε­ξελίχτηκαν και πλέον μπο­ρού­σαν να καλύπτουν μεγαλύτερες αποστάσεις σε λιγότερο χρόνο.

ΠΗΓΗ: Βικιπαίδεια

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ: μετακινήσεις


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ μη γράφετε με greeklish ή κεφαλαία (σημαίνει ότι φωνάζετε), γιατί τα σχόλια θα διαγράφονται. Πριν τη δημοσίευση ελέγξτε για τυχόν λάθη απροσεξίας, πατώντας στο κουμπί «Προεπισκόπηση». Περισσότερα εδώ.