Δευτέρα, 5 Μαρτίου 2012

Ο εκφοβισμός δεν είναι μαγκιά (1)

ΜΑΓΚΙΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΦΙΛΙΑ!

Τι είναι ο εκφοβισμός

Είναι Σάββατο πρωί και ο Γιώργος είναι πολύ χαρούμενος που σήμερα δεν έχει σχο­λεί­ο. Τον τελευταίο καιρό είναι στενοχωρημένος και δε θέλει να πηγαίνει. Ο Γιώργος εί­ναι κα­λός μαθητής και του αρέσουν οι σχολικές εργασίες. Όμως εδώ και κάποιες ε­βδο­μά­δες δύο συμμαθητές του, ο Γιάννης και ο Νίκος, του φέρονται πολύ άσχημα.

Καθημερινά τον κοροϊδεύουν, τον σπρώχνουν, τον βρίζουν, τον απειλούν και δεν τον παίζουν στην ομάδα του ποδοσφαίρου, παρόλο που αγαπά το ποδόσφαιρο. Τώρα πλέ­­ον, όποτε τους βλέπει να πλησιάζουν, απομακρύνεται γιατί φοβάται. Δεν έκανε κά­τι για να τους προκαλέσει και δεν καταλαβαίνει γιατί του φέρονται με αυτόν τον τρό­πο...


Αυτά που κάνουν ο Γιάννης και ο Νίκος για κάποιους μπορεί να είναι συνηθισμένα α­στεί­α ανάμεσα σε συμμαθητές. Η αλήθεια όμως είναι ότι δεν πρόκειται καθόλου για α­στεί­α. Με τη συμπεριφορά τους, εδώ και καιρό, ο Γιάννης και ο Νίκος εκφοβίζουν τον Γιώργο και τον κάνουν πραγματικά να υποφέρει!

Αυτό το φαινόμενο ονομάζεται «εκφοβιστική συμπεριφορά» ή, απλώς, «εκφοβισμός».

Ο εκφοβισμός είναι μια μορφή βίας που εμφανίζεται πολλές φορές στον χώρο του σχο­­λεί­ου. Συνήθως γίνεται σκόπιμα με στόχο να βλάψει κάποιον. Γίνεται κατ’ ε­πα­νά­λη­ψιν και μπορεί να διαρκέσει μερικές βδομάδες, μήνες ή και χρόνια. Αυτός ή αυτή που εκφοβίζει ονομάζεται θύτης ή «νταής» και χρησιμοποιεί δύναμη και εξουσία για να μειώσει και να βλάψει κάποιο άλλο άτομο (αγόρι ή κορίτσι). Το άτομο που εκ­φο­βί­ζε­ται ονομάζεται θύμα ή «παιδί-στόχος» και, συνήθως, δεν είναι σε θέση να α­ντι­δρά­σει.

Ας δούμε δύο παραδείγματα

 1  Ο Αντώνης και ο Βασίλης πηγαίνουν στην ίδια τάξη. Και στους δύο αρέσουν οι πλά­­κες. Χθες ο Βασίλης πετούσε γομάκια στον Αντώνη την ώρα που διάβαζε α­νά­γνω­ση. Σή­μερα ο Αντώνης κόλλησε ένα αυτοκόλλητο στην πλάτη του Βασίλη την ώ­ρα που έγραφε στον πίνακα. Όλη η τάξη άρχισε να γελά –ακόμη και ο Βασίλης!

Ποιο από τα παρακάτω νομίζεις ότι ισχύει;

Α. Οι δύο συμμαθητές εκφοβίζουν ο ένας τον άλλο.
Β. Ο Βασίλης εκφοβίζει τον Αντώνη.
Γ. Ο Αντώνης εκφοβίζει τον Βασίλη.
Δ. Δεν υπάρχει εκφοβισμός από κανέναν. Οι δύο συμμαθητές κάνουν αστεία μεταξύ τους διασκεδάζοντας και οι δύο.

Μπράβο! Η ορθή επιλογή είναι η Δ. Δεν υπάρχει εκφοβισμός, γιατί και τα δύο παιδιά τε­λι­­κά διασκεδάζουν με τα πειράγματά τους.

 2  Η Κλαίρη πηγαίνει στην Ε’ τάξη. Είναι ψηλή, δυναμική και της αρέσει να είναι η αρ­χη­­γός της παρέας. Η Δέσποινα είναι μια άλλη μαθήτρια της Ε’ τάξης. Έχει καλή ε­πί­δο­ση στα μαθήματα, έχει και μερικές φίλες, αλλά δεν είναι πολύ δημοφιλής. Μιλά χα­μη­λό­φω­να και είναι κάπως ντροπαλή. Η Κλαίρη αγνοεί τη Δέσποινα και τις τε­λευ­ταί­ες εβδομάδες παρο­τρύνει τα υπόλοιπα παιδιά να μην της δίνουν σημασία. Σχεδόν κα­θη­με­ρι­νά τους λέει να μην την κάνουν παρέα και διαδίδει άσχημα πράγματα για τη Δέ­σποι­να. Το αποτέλεσμα εί­ναι ότι η Δέσποινα νιώθει πολύ άσχημα και στα δι­α­λείμ­μα­τα μένει μόνη. Δεν καταλαβαίνει: Τι έκανε για να της συμβαίνει αυτό;

Ποιο από τα παρακάτω νομίζεις ότι ισχύει:

Α. Η Κλαίρη εκφοβίζει τη Δέσποινα και τα υπόλοιπα παιδιά τη βοηθούν να πετύχει τον σκο­πό της.
Β. Η Δέσποινα εκφοβίζει την Κλαίρη.
Γ. Οι δύο μαθήτριες εκφοβίζουν η μία την άλλη.
Δ. Δεν υπάρχει εκφοβισμός από καμία μαθήτρια, γιατί αυτό είναι κάτι που συμβαίνει πο­λύ συχνά στο σχολείο.

Ακριβώς! Η ορθή απάντηση, είναι η Α. Εδώ και αρκετό καιρό η Κλαίρη χρησιμοποιεί την ι­κανότητά της να γίνεται αρχηγός για να απομονώσει τη Δέσποινα. Τα υπόλοιπα παι­διά την ακολουθούν και τη βοηθούν χωρίς να σκεφτούν ότι η Δέσποινα δεν τους έ­χει φταίξει σε τίποτα.

Μήπως...;

Δυστυχώς ο εκφοβισμός παρατηρείται στα περισσότερα σχολεία του κόσμου, ακόμη και στη χώρα μας. Αυτό φυσικά δε σημαίνει ότι θα πρέπει να τον ανεχόμαστε!

Μήπως κάτι παρόμοιο συμβαίνει και στην τάξη σου ή στην αυλή του σχολείου σου; Μή­­πως συμβαίνει σε κάποιον φίλο ή φίλη σου; Μήπως συμβαίνει σε εσένα;

Εάν ναι, μην πανικοβάλλεσαι γιατί: ● Δε φταις εσύ για ό,τι σου συμβαίνει!
● Δε συμβαίνει μόνο σε σένα!
● Υπάρχει τρόπος να σταματήσει!

| πρώτο μέρος | δεύτερο μέρος | τρίτο μέρος |4 σχόλια:

Αδάμ Δημήτριος είπε...

Πάρα πολύ καλές και οι 3 αναρτήσεις για τη σχολική βία συνάδελφε. Συγχαρητήρια!

δάσκαλος98 είπε...

Να 'σαι καλά, Δημήτρη! Ευχαριστώ! :))
Γιώργος

maranda είπε...

Μπράβο!:))
Δεν περίμενα τίποτε λιγότερο,με δεδομένη την ευαισθησία σου στα θέματα κακοποίησης των παιδιών, αλλά δε βλάπτει να το λέμε.

δάσκαλος98 είπε...

Ψήλωσα ένα μέτρο από τα καλά σου λόγια, maranda! (πάει το φωτιστικό!)
Ευχαριστώ! Θα ακολουθήσουν και μερικά άλλα αφιερώματα εν καιρώ... :))

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ μη γράφετε με greeklish ή κεφαλαία (σημαίνει ότι φωνάζετε), γιατί τα σχόλια θα διαγράφονται. Πριν τη δημοσίευση ελέγξτε για τυχόν λάθη απροσεξίας, πατώντας στο κουμπί «Προεπισκόπηση». Περισσότερα εδώ.