Κυριακή, 22 Απριλίου 2012

Πύργος της Πίζας

Από τη Vickos22


O Πύργος της Πίζας είναι το λεγόμενο «καμπανίλε» (καμπαναριό), ανεξάρτητο κω­δω­νο­στά­σι­ο, του καθεδρικού ναού της ιταλικής πόλης της Πίζα. Βρίσκεται πίσω από τον Καθε­δρικό και είναι η τρίτη παλαιότερη κατασκευή στην Πλατεία του Ντουόμο, της Πίζας μετά τον Καθεδρικό ναό και το κυκλικού σχήματος Βαπτιστήριο, ενώ δίπλα βρί­σκε­ται το Κοι­μητήριο.

Σχεδιάστηκε για να λειτουργεί ως παρατηρητήριο αλλά και ως καμπαναριό. Οι ερ­γα­σί­ες ανέγερσής του ξεκίνησαν στις 9 Αυγούστου του 1173 υπό τα σχέδια των αρ­χι­τε­κτό­νων Ραϊνάλντο και Μπονάνο Πισάνο. Πέντε χρόνια αργότερα και ενώ ήταν υπό α­νέ­γερ­ση ο τρίτος όροφος υπέρ του ισογείου (που και αυτός περιλαμβάνει δύο ε­σω­τε­ρι­κούς ορό­φους) άρχισε να υποχωρεί το έδαφος προκαλώντας κλίση προς τη νότια πλευ­ρά. Παρά ταύτα το 1275 συνεχίστηκαν οι εργασίες με πολύ αργό ρυθμό και το ό­λο οικοδόμημα ο­λοκληρώθηκε έναν αιώνα μετά, το 1372.


Κανείς δεν πίστευε πως αυτό το οικοδόμημα θα σωζόταν. Κι όμως σώθηκε. Έτσι η πό­λη της Πίζας έγινε διάσημη και ξακουστή σ’ όλο τον κόσμο με τον Πύργο αυτό ως σή­μα α­ναγνώρισης.


Ο Πύργος της Πίζας έχει ύψος 56 μ. και διάμετρο 15,50 μ. με 297 βαθμίδες. Στον δι­ά­κο­­σμό του περιλαμβάνονται 207 κίονες με κιονόκρανα κορινθιακού ρυθμού, από λευ­κό μάρμαρο και ψαμμίτη, που περιβάλλουν όλους τους αίθριους δακτυλίους, ε­πτά τον αριθ­μό, μέχρι το υπερώο όπου και το μικρότερο σε διάμετρο καμπαναριό, χω­ρίς ε­πι­πρό­σθε­­τη κορυφή όπου και φέρονται επτά καμπάνες. Η κλίση του φθάνει τις 5,5 μοίρες που ση­μαίνει ότι η κορυφή του κατακόρυφου άξονά του έχει με­τα­κι­νη­θεί ο­ρι­ζό­ντι­α περίπου τέσ­σερα μέτρα.

ΠΗΓΗ: Βικιπαίδεια

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ: ταξίδια


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ μη γράφετε με greeklish ή κεφαλαία (σημαίνει ότι φωνάζετε), γιατί τα σχόλια θα διαγράφονται. Πριν τη δημοσίευση ελέγξτε για τυχόν λάθη απροσεξίας, πατώντας στο κουμπί «Προεπισκόπηση». Περισσότερα εδώ.