Κυριακή, 28 Οκτωβρίου 2012

Η Αμερικανική Επανάσταση

Την περίοδο 1607-1732 οι Βρετανοί ιδρύουν στα ανατολικά παράλια της Βόρειας Α­με­ρι­­κής 13 αποικίες. Οι άποικοι είναι κυρίως Άγγλοι τεχνίτες, κατεστραμμένοι μι­κρο­ε­πι­χει­ρη­­μα­τί­ες, θύματα θρησκευτικών διώξεων, ακόμη και κατάδικοι. Όλοι φτά­νουν στον Νέο Κόσμο αναζητώντας μια καλύτερη τύχη.


Οι Βρετανοί όμως φορολογούν βαριά τις αποικίες. Πολλοί κάτοικοι, ιδίως όσοι έχουν αρ­­χί­σει να πλουτίζουν, δυσανασχετούν και θέλουν να ξεφύγουν από την οικονομική κη­δε­­μο­νί­α της μητρόπολής τους. Παράλληλα συνειδητοποιούν τα κοινά τους στοι­χεί­α και αρ­χίζει να μορφοποιείται η αμερικανική εθνική συνείδηση.

Το 1775 ξεσπά η Αμερικανική Επανάσταση (ή Πόλεμος της Ανεξαρτησίας) ανάμεσα στη Μεγάλη Βρετανία και τις δεκατρείς αποικίες της. Στις 4 Ιουλίου 1776 συ­γκα­λεί­ται συνέ­λευση των Αμερικανών στη Φιλαδέλφεια και ψηφίζεται ένα ιστορικό κείμενο, η Διακήρυ­ξη της Ανεξαρτησίας.

Η Διακήρυξη της Αμερικανικής Ανεξαρτησίας...
...και η υπογραφή της το 1776

Η Διακήρυξη εμπνέεται από τις πολιτικές ιδέες του Διαφωτισμού και τάσσεται ε­να­ντί­ον του θεσμού της βασιλείας. Οι πρωτοπόρες και φιλελεύθερες κοινωνικές ιδέες της πρό­κειται να επηρεάσουν διάφορα επαναστατικά κινήματα σε όλο τον κόσμο με πρώ­τη και καλύτερη τη Γαλλική Επανάσταση που πλησιάζει (1789).

Η 4η Ιουλίου είναι ημέρα εθνικής εορτής για τις ΗΠΑ.

Το 1783 η Αγγλία υποχρεώνεται να αναγνωρίσει τις 13 αποικίες ως ανεξάρτητο κρά­­τος με το όνομα Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής (ΗΠΑ). Πρώτος Πρόεδρος ε­κλέ­γε­ται ο Τζορτζ Ουάσινγκτον. Μάλιστα, η σημερινή πρωτεύουσα της χώρας ο­νο­μά­ζε­ται προς τιμήν του Ουάσινγκτον.


ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ

► 1607-1732 Ιδρύονται 13 αγγλικές αποικίες στη θέση των σημερινών ανατολικών ΗΠΑ
► 1775 Αρχίζει ο Πόλεμος της Ανεξαρτησίας
► 1776 Διακηρύσσεται η Αμερικανική Ανεξαρτησία
► 1783 Λήγει ο Πόλεμος της Ανεξαρτησίας – Δημιουργούνται οι ΗΠΑ
► 1783 (στην αρχή αποτελούνται από 13 Πολιτείες)

ΠΗΓΕΣ: Ιστορία ΣΤ' τάξης, Ιστορία Γ’ Γυμνασίου, el.wikipedia.org
ΕΙΚΟΝΕΣ: www.vector-clip-art.com, el.wikipedia.org, el.wikipedia.org, ppandorasbox.blogspot.gr, en.wikipedia.org


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ: Αμερική


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ μη γράφετε με greeklish ή κεφαλαία (σημαίνει ότι φωνάζετε), γιατί τα σχόλια θα διαγράφονται. Πριν τη δημοσίευση ελέγξτε για τυχόν λάθη απροσεξίας, πατώντας στο κουμπί «Προεπισκόπηση». Περισσότερα εδώ.