28 Οκτ 2012

Η Αμερικανική Επανάσταση

Την περίοδο 1607–1732 οι Βρετανοί ιδρύουν στα ανατολικά παράλια της Βόρειας Αμερικής δεκατρείς αποικίες.

Οι άποικοι είναι κυρίως Άγγλοι τεχνίτες, κατεστραμμένοι μικροεπιχειρηματίες, θύματα θρησκευτικών διώξεων, ακόμη και κατάδικοι. Όλοι φτάνουν στον Νέο Κόσμο αναζητώντας μια καλύτερη τύχη.

Οι αποικίες που θα δημιουργήσουν τις πρώτες ΗΠΑ


Οι Βρετανοί όμως φορολογούν βαριά τις αποικίες. Πολλοί κάτοικοι, ιδίως όσοι έχουν αρχίσει να πλουτίζουν, δυσανασχετούν και θέλουν να ξεφύγουν από την οικονομική κηδεμονία της μητρόπολής τους. Παράλληλα συνειδητοποιούν τα κοινά τους στοιχεία και αρχίζει να μορφοποιείται η αμερικανική εθνική συνείδηση.

Το 1775 ξεσπά η Αμερικανική Επανάσταση (ή Πόλεμος της Ανεξαρτησίας) ανάμεσα στη Μεγάλη Βρετανία και τις δεκατρείς αποικίες της. Στις 4 Ιουλίου 1776 συγκαλείται συνέλευση των Αμερικανών στη Φιλαδέλφεια και ψηφίζεται ένα ιστορικό κείμενο, η Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας.


Η Διακήρυξη της Αμερικανικής Ανεξαρτησίας...


...και η υπογραφή της το 1776

Η Διακήρυξη εμπνέεται από τις πολιτικές ιδέες του Διαφωτισμού και τάσσεται εναντίον του θεσμού της βασιλείας. Οι πρωτοπόρες και φιλελεύθερες κοινωνικές ιδέες της πρόκειται να επηρεάσουν διάφορα επαναστατικά κινήματα σε όλο τον κόσμο με πρώτη και καλύτερη τη Γαλλική Επανάσταση που πλησιάζει (1789).



Η 4η Ιουλίου είναι ημέρα εθνικής
εορτής για τις Ηνωμένες Πολιτείες

Το 1783 η Αγγλία υποχρεώνεται να αναγνωρίσει τις 13 αποικίες ως ανεξάρτητο κράτος με το όνομα Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής (ΗΠΑ).

Πρώτος Πρόεδρος εκλέγεται ο Τζορτζ Ουάσινγκτον. Μάλιστα, η σημερινή πρωτεύουσα της χώρας ονομάζεται προς τιμήν του Ουάσινγκτον.

Χρονολόγιο
1607–1732: Ιδρύονται 13 αγγλικές αποικίες στη θέση των σημερινών ανατολικών ΗΠΑ
1775: Αρχίζει ο Πόλεμος της Ανεξαρτησίας
1776: Διακηρύσσεται η Αμερικανική Ανεξαρτησία
1783: Λήγει ο Πόλεμος της Ανεξαρτησίας, δημιουργούνται οι ΗΠΑ (στην αρχή αποτελούνται από 13 Πολιτείες)


Αμερική
ΠΗΓΕΣ: Ιστορία ΣΤ΄ Δημοτικού, Ιστορία Γ΄ Γυμνασίου, el.wikipedia.org
ΕΙΚΟΝΕΣ: worldatlas.com (1), el.wikipedia.org (2-3), ppandorasbox.blogspot.com (4)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Διαβάστηκαν περισσότερο την τελευταία εβδομάδα