Κυριακή, 14 Οκτωβρίου 2012

Οροσειρά της Πίνδου

Από τον Anthony12


Η Πίνδος είναι η μεγαλύτερη οροσειρά της Ελλάδας. Κυριαρχεί σχεδόν σ’ ολόκληρη τη δυτική Ελλάδα και ουσιαστικά αποτελεί συνέχεια των Ιλλυρικών και Δαλματικών ο­ρο­σει­ρών. Η οροσειρά της Πίνδου χωρίζεται σε μικρότερες οροσειρές και βουνά, τα ο­ποί­α χωρίζονται μεταξύ τους από χαράδρες ή κοιλάδες ποταμών. Τα σημαντικότερα βου­νά που αποτελούν την οροσειρά της Πίνδου είναι ο Σμόλικας, τα Αθαμανικά Όρη, ο Γράμ­μος, η Τύμφη, τα Άγραφα, ο Λάκμος και άλλα. Μέρος της ευρύτερης ο­ρο­σει­ράς της Πίν­δου θεωρούνται και τα βουνά της νοτιότερης Ελλάδας όπως τα Βαρ­δού­σια, η Γκιώνα, ο Παρνασσός και η Οίτη. Η ψηλότερη κορυφή της ανήκει στον Σμό­λι­κα και έχει υψόμετρο 2.637 μέτρα. Συχνά ως Πίνδος αναφέρεται η ορεινή πε­ρι­ο­χή των νομών Τρικάλων, Γρεβενών και Ιωαννίνων. Αυτή η περιοχή αποτελεί την κυρίως Πίν­δο και χωρίζεται στη Βόρεια και τη Νότια Πίνδο.

Η οροσειρά της Πίνδου επηρεάζει και διαμορφώνει το κλίμα τόσο στη δυτική όσο και την ανατολική Ελλάδα. Από τη μια, «σταματά» με τον όγκο της τους υγρούς δυ­τι­κούς ανέ­μους που έρχονται από τη θάλασσα και αναγκάζει τις περισσότερες βροχές να πέφτουν στη δυτική Ελλάδα. Από την άλλη, η οροσειρά εμποδίζει τους ψυχρούς βο­ρει­ο­α­να­το­λι­­κούς ανέμους να περάσουν στη δυτική Ελλάδα.

Έτσι, στη δυτική Ελλάδα έχουμε πιο ήπιους χειμώνες, ενώ στην ανατολική η­πει­ρω­τι­κή Ελλάδα οι θερμοκρασίες είναι χαμηλότερες.

ΠΗΓΗ: ;

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ: Ελλάδα


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ μη γράφετε με greeklish ή κεφαλαία (σημαίνει ότι φωνάζετε), γιατί τα σχόλια θα διαγράφονται. Πριν τη δημοσίευση ελέγξτε για τυχόν λάθη απροσεξίας, πατώντας στο κουμπί «Προεπισκόπηση». Περισσότερα εδώ.