Τετάρτη, 28 Νοεμβρίου 2012

Αυτό το ξέρατε;

Από τον Anthony12

Ελάτε να κάνουμε μαζί ένα νοερό ταξίδι και να μάθουμε πληροφορίες που ίσως δε γνω­­ρί­ζου­με για διάφορα μέρη της Ευρώπης


 1  Κωνσταντινούπολη: η πόλη των δύο ηπείρων


Από τους αρχαίους χρόνους, η μαγευτική Κωνσταντινούπολη, ένωνε την Ευρώπη με την Ασία, με τα σημαντικά Στενά του Βοσπόρου. Χωρίς αμφιβολία, αυτή η εκ­πλη­κτι­κή πόλη, εί­ναι ένα από τα πιο όμορφα μέρη πάνω στη γη. Η Κωνσταντινούπολη είναι η μόνη μη­τρόπολη στον κόσμο που ενώνει δύο ηπείρους.

Κατά τη διάρκεια της μακράς ιστορίας της, η πόλη υπήρξε η πρωτεύουσα πολλών αυ­το­­κρα­το­ρι­ών. Ο Ναπολέων Βοναπάρτης είχε πει κάποτε: «Εάν η γη ήταν ένα ε­νι­αί­ο κρά­τος, η Κωνσταντινούπολη θα ήταν η πρωτεύουσά της».


 2  Τα πιο διάσημα και ενεργά ηφαίστεια της Ευρώπης


Η Αίτνα είναι το μεγαλύτερο ενεργό ηφαίστειο της Ευρώπης. Έχει μέγιστο υψόμετρο πε­­ρί­που 3.350 μ. και βρίσκεται στη Σικελία, στη νότια Ιταλία. Το πιο ψηλό ευ­ρω­παϊ­κό η­φαίστειο, είναι στην πραγματικότητα ένα από τα πιο ενεργά ηφαίστεια του κό­σμου.

Το Στρόμπολι είναι επίσης ένα από τα πιο ενεργά ηφαίστεια του πλανήτη. Είναι ένα α­πό τα οκτώ Αιολικά Νησιά, ένα ηφαιστειακό αρχιπέλαγος που επίσης ανήκει δι­οι­κη­τι­κά στη Σικελία. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το Στρόμπολι είναι το μόνο ενεργό η­φαί­στει­ο της η­πειρωτικής Ευρώπης.

Ο Βεζούβιος, είναι ένα ακόμη ηφαίστειο της Ιταλίας, που έγινε γνωστό για την έ­κρη­ξή του το 79 μ.Χ., κατά την οποία καταστράφηκαν ολοσχερώς τρεις μεγάλες πόλεις, η Πο­μπηία, το Ηράκλειο και οι Σταβίες. Η τελευταία του έκρηξη, σημειώθηκε το 1944.

Τέλος, το Vatnajökull στην Ισλανδία, είναι ο μεγαλύτερος ευρωπαϊκός παγετώνας σε ό­­γκο και κάτω από τον πάγο του βρίσκονται τουλάχιστον επτά ηφαίστεια.


 3  Η μεγαλύτερη και η μικρότερη χώρα στον κόσμο


Στην Ευρώπη βρίσκεται, τόσο η μικρότερη χώρα στον κόσμο, το Κράτος του Βα­τι­κα­νού, όσο και η μεγαλύτερη, η Ρωσία (όσον αφορά την έκταση). Το κράτος του Βα­τι­κα­νού α­ποτελεί μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, το μόνο μνη­μεί­ο που είναι ταυτόχρονα και ολόκληρη χώρα.


 4  Το άγαλμα της Ελευθερίας που βρίσκεται στη Νέα Υόρκη, κα­τα­σκευ­ά­στη­κε στη Γαλλία


Πολλοί ίσως να μη γνωρίζουν ότι το περίφημο άγαλμα της Ελευθερίας, σχεδιάστηκε α­πό τον Frédéric Bartholdi. Το κολοσσιαίο νεοκλασικό γλυπτό, κατασκευάστηκε στη Γαλ­λί­α και δόθηκε ως δώρο φιλίας προς τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Ο A­le­xandre Gu­stave Eiffel, ο εξαιρετικός Γάλλος μηχανικός του Πύργου του Άιφελ στο Πα­ρί­σι, κατα­σκεύασε το πλαίσιο χάλυβα του αγάλματος.

Το συνολικό ύψος του αγάλματος είναι 93 μέτρα και οι επτά ακτίνες του στέμματος της Ελευθερίας, αντιπροσωπεύουν τις επτά ηπείρους. Αντίγραφα του αγάλματος έ­χουν δη­μιουργηθεί σε όλο τον κόσμο, με το πιο διάσημο να βρίσκεται στη Γαλλία.


 5  Η Μεσόγειος ήταν κάποτε έρημος


Κατά τα τελευταία 40 χρόνια έχουν βρεθεί αδιάσειστα στοιχεία ότι η Μεσόγειος είχε στε­­ρέ­ψει εντελώς στο παρελθόν. Πριν αρχίσει να γεμίζει, η Μεσόγειος είχε αποκοπεί α­πό τους ωκεανούς και είχε εξατμιστεί αφήνοντας έκθετη την επιφάνειά της που ή­ταν κατά βά­ση από αλάτι.

Ήταν κατά τη λεγόμενη «μεσσηνιακή κρίση αλατότητας» που διήρκεσε από 50.000 έ­ως 400.000 χρόνια, όταν η Μεσόγειος αποκόπηκε από τον πορθμό του Γιβραλτάρ, ο ο­ποί­­ος μετατράπηκε σε ισθμό, η οποία αποτελεί ένα από τα πιο δραματικά πα­ρα­δείγ­μα­τα πε­ρι­βαλλοντικής αλλαγής. Αμέσως μετά, και αφού είχε προηγηθεί η κα­τάρ­ρευ­ση του ι­σθμού, άρχισε το γέμισμα της Μεσογείου.

ΠΗΓΗ: toptenz.net | ΕΙΚΟΝΕΣ: el.wikipedia.org

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ: Ευρώπη


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ μη γράφετε με greeklish ή κεφαλαία (σημαίνει ότι φωνάζετε), γιατί τα σχόλια θα διαγράφονται. Πριν τη δημοσίευση ελέγξτε για τυχόν λάθη απροσεξίας, πατώντας στο κουμπί «Προεπισκόπηση». Περισσότερα εδώ.