28 Νοε 2012

Αυτό το ξέρατε;

Από τον Anthony12
Μαθητής της έκτης τάξης

Ελάτε να κάνουμε μαζί ένα νοερό ταξίδι και να μάθουμε πληροφορίες που ίσως δε γνωρίζουμε για διάφορα μέρη της Ευρώπης

1. Κωνσταντινούπολη: η πόλη των δύο ηπείρων

Από τους αρχαίους χρόνους, η μαγευτική Κωνσταντινούπολη, ένωνε την Ευρώπη με την Ασία, με τα σημαντικά Στενά του Βοσπόρου. Χωρίς αμφιβολία, αυτή η εκπληκτική πόλη, είναι ένα από τα πιο όμορφα μέρη πάνω στη γη. Η Κωνσταντινούπολη είναι η μόνη μητρόπολη στον κόσμο που ενώνει δύο ηπείρους.



Κατά τη διάρκεια της μακράς ιστορίας της, η πόλη υπήρξε η πρωτεύουσα πολλών αυτοκρατοριών. Ο Ναπολέων Βοναπάρτης είχε πει κάποτε: «Εάν η γη ήταν ένα ενιαίο κράτος, η Κωνσταντινούπολη θα ήταν η πρωτεύουσά της».

2. Τα πιο διάσημα και ενεργά ηφαίστεια της Ευρώπης

Η Αίτνα είναι το μεγαλύτερο ενεργό ηφαίστειο της Ευρώπης. Έχει μέγιστο υψόμετρο περίπου 3.350 μ. και βρίσκεται στη Σικελία, στη νότια Ιταλία. Το πιο ψηλό ευρωπαϊκό ηφαίστειο, είναι στην πραγματικότητα ένα από τα πιο ενεργά ηφαίστεια του κόσμου.



Το Στρόμπολι είναι επίσης ένα από τα πιο ενεργά ηφαίστεια του πλανήτη. Είναι ένα από τα οκτώ Αιολικά Νησιά, ένα ηφαιστειακό αρχιπέλαγος που επίσης ανήκει διοικητικά στη Σικελία. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το Στρόμπολι είναι το μόνο ενεργό ηφαίστειο της ηπειρωτικής Ευρώπης.

Ο Βεζούβιος, είναι ένα ακόμη ηφαίστειο της Ιταλίας, που έγινε γνωστό για την έκρηξή του το 79 μ.Χ., κατά την οποία καταστράφηκαν ολοσχερώς τρεις μεγάλες πόλεις, η Πομπηία, το Ηράκλειο και οι Σταβίες. Η τελευταία του έκρηξη, σημειώθηκε το 1944.

Τέλος, το Vatnajökull στην Ισλανδία, είναι ο μεγαλύτερος ευρωπαϊκός παγετώνας σε όγκο και κάτω από τον πάγο του βρίσκονται τουλάχιστον εφτά ηφαίστεια.

3. Η μεγαλύτερη και η μικρότερη χώρα στον κόσμο

Στην Ευρώπη βρίσκεται, τόσο η μικρότερη χώρα στον κόσμο, το Κράτος του Βατικανού, όσο και η μεγαλύτερη, η Ρωσία (όσον αφορά την έκταση). Το κράτος του Βατικανού αποτελεί μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, το μόνο μνημείο που είναι ταυτόχρονα και ολόκληρη χώρα.



4. Το άγαλμα της Ελευθερίας που βρίσκεται στη Νέα Υόρκη, κατασκευάστηκε στη Γαλλία

Πολλοί ίσως να μη γνωρίζουν ότι το περίφημο άγαλμα της Ελευθερίας, σχεδιάστηκε από τον Frédéric Bartholdi. Το κολοσσιαίο νεοκλασικό γλυπτό, κατασκευάστηκε στη Γαλλία και δόθηκε ως δώρο φιλίας προς τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Ο Alexandre Gustave Eiffel, ο εξαιρετικός Γάλλος μηχανικός του Πύργου του Άιφελ στο Παρίσι, κατασκεύασε το πλαίσιο χάλυβα του αγάλματος.



Το συνολικό ύψος του αγάλματος είναι 93 μέτρα και οι εφτά ακτίνες του στέμματος της Ελευθερίας, αντιπροσωπεύουν τις εφτά ηπείρους. Αντίγραφα του αγάλματος έχουν δημιουργηθεί σε όλο τον κόσμο, με το πιο διάσημο να βρίσκεται στη Γαλλία.

5. Η Μεσόγειος ήταν κάποτε έρημος

Κατά τα τελευταία 40 χρόνια έχουν βρεθεί αδιάσειστα στοιχεία ότι η Μεσόγειος είχε στερέψει εντελώς στο παρελθόν. Πριν αρχίσει να γεμίζει, η Μεσόγειος είχε αποκοπεί από τους ωκεανούς και είχε εξατμιστεί αφήνοντας έκθετη την επιφάνειά της που ήταν κατά βάση από αλάτι.



Ήταν κατά τη λεγόμενη «μεσσηνιακή κρίση αλατότητας» που διήρκεσε από 50.000 έως 400.000 χρόνια, όταν η Μεσόγειος αποκόπηκε από τον πορθμό του Γιβραλτάρ, ο οποίος μετατράπηκε σε ισθμό, η οποία αποτελεί ένα από τα πιο δραματικά παραδείγματα περιβαλλοντικής αλλαγής. Αμέσως μετά, και αφού είχε προηγηθεί η κατάρρευση του ισθμού, άρχισε το γέμισμα της Μεσογείου.

Ευρώπη
ΠΗΓΗ: toptenz.net
ΕΙΚΟΝΕΣ: el.wikipedia.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Διαβάστηκαν περισσότερο την τελευταία εβδομάδα