20 Νοε 2012

Ευρώπη

Από τον Anthony12
Μαθητής της έκτης τάξης

H Ευρώπη, αποκαλούμενη και Γηραιά Ήπειρος, είναι μία από τις εφτά ηπείρους του κόσμου. Αποτελούμενη από τη δυτικότερη χερσόνησο της Ευρασίας, η Ευρώπη χωρίζεται γενικά από την Ασία στην ανατολή του από το χώρισμα που αποτελείται από τα Ουράλια, τον ποταμό Ουράλη, την Κασπία Θάλασσα, την περιοχή του Καυκάσου και τη Μαύρη Θάλασσα προς τα νοτιοανατολικά.



Επίσης η Ευρώπη συνορεύει με τον Αρκτικό Ωκεανό και άλλα υδατικά συστήματα στα βόρεια, τον Ατλαντικό Ωκεανό στα δυτικά, τη Μεσόγειο Θάλασσα προς νότο και τη Μαύρη Θάλασσα και συνδέεται με υδατικούς οδούς προς τα νοτιοανατολικά. Ωστόσο, τα σύνορα της Ευρώπης —μια έννοια που χρονολογείται από την κλασική αρχαιότητα— είναι κάπως αυθαίρετη, όπως ο όρος ήπειρος μπορεί να αναφέρεται σε μια πολιτιστική και πολιτική διάκριση ή μία φυσιογραφική.

Η Ευρώπη είναι η τέταρτη σε έκταση ήπειρος του πλανήτη μας. Καταλαμβάνει συνολικά με τα νησιά έκταση 10.500.000 τετρ. χιλ., το 7% περίπου της συνολικής ξηράς του πλανήτη μας. Ο πληθυσμός της, σύμφωνα με τα στοιχεία του 1981 ξεπερνούσε τα 670 εκατομμύρια κατοίκους.



Στην αρχή δεν υπήρχε Ευρώπη. Επί πέντε εκατομμύρια έτη δεν υπήρχε παρά μόνο μια μεγάλη χερσόνησος με δαντελωτές ακτές, χωρίς όνομα.
Δυτικά, εκτεινόταν ο ωκεανός, τον οποίο κανείς δεν είχε διασχίσει.
Νότια, δύο κλειστές και συνεχόμενες θάλασσες, διάσπαρτες με νησιά, νησίδια και μικρότερες χερσονήσους.
Βόρεια, η μεγάλη πολική κορυφή του κόσμου διαστελλόταν και συστελλόταν ανά τους αιώνες σαν γιγαντιαία παγωμένη μέδουσα.
Ανατολικά, η ανοικτή στεριά, ένα γεφύρι από όπου θα περνούσαν όλοι οι λαοί και όλοι οι πολιτισμοί του κόσμου.

Κατά τα διάκενα μεταξύ των παγετωδών εποχών, η χερσόνησος δέχθηκε τους πρώτους οικιστές της. Τα ανθρωποειδή του Νεάντερταλ και οι άνθρωποι των σπηλαίων του Κρομανιόν είχαν οπωσδήποτε ονόματα, πρόσωπα και ιδέες. Δε θα μάθουμε όμως ποτέ ποιοι πραγματικά ήταν. Δεν είμαστε σε θέση παρά μόνο αμυδρά να τους γνωρίσουμε μέσω της ζωγραφικής, των εργαλείων και των οστών τους.



Η Ευρώπη ήταν η πρωταγωνίστρια ενός από τους πιο σεβαστούς μύθους του κλασικού κόσμου. Ήταν η μητέρα του Μίνωα, βασιλέα της Κρήτης και γεννήτορα των αρχαιότερων κλάδων του μεσογειακού πολιτισμού. Η μορφή της επιβιώνει και στον Όμηρο. Όμως, μέσω του μύθου της Ευρώπης και του ταύρου, η Ευρώπη πέρασε στην αιωνιότητα ως μια αθώα πριγκίπισσα που ξελογιάστηκε από τον Πατέρα των Θεών. Καθώς έκανε τον περίπατό της με τις συντρόφους της στις ακτές της πατρίδας της, της Φοινίκης, την αποπλάνησε ο Δίας μεταμορφωμένος σε πάλλευκο ταύρο.



Ευρώπη
ΠΗΓΕΣ: Βικιπαίδεια, nnet.gr
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΕΙΚΟΝΑΣ: podilato98.blogspot.com (από Βικιπαίδεια)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Διαβάστηκαν περισσότερο την τελευταία εβδομάδα