Τρίτη, 20 Νοεμβρίου 2012

Ευρώπη

Από τον Anthony12

H Ευρώπη, αποκαλούμενη και Γηραιά Ήπειρος, είναι μία από τις επτά ηπείρους του κό­σμου. Αποτελούμενη από τη δυτικότερη χερσόνησο της Ευρασίας, η Ευρώπη χω­ρί­ζε­ται γενικά από την Ασία στην ανατολή του από το χώρισμα που αποτελείται από τα Ουράλια, τον ποταμό Ουράλη, την Κασπία Θάλασσα, την περιοχή του Καυκάσου και τη Μαύρη Θά­λασσα προς τα νοτιοανατολικά.

     

Επίσης η Ευρώπη συνορεύει με τον Αρκτικό Ωκεανό και άλλα υδατικά συστήματα στα βό­ρεια, τον Ατλαντικό Ωκεανό στα δυτικά, τη Μεσόγειο Θάλασσα προς νότο και τη Μαύ­ρη Θάλασσα και συνδέεται με υδατικούς οδούς προς τα νοτιοανατολικά. Ω­στό­σο, τα σύ­νο­ρα της Ευρώπης –μια έννοια που χρονολογείται από την κλασική αρ­χαι­ό­τη­τα– είναι κά­πως αυθαίρετη, όπως ο όρος ήπειρος μπορεί να αναφέρεται σε μια πο­λι­τι­στι­κή και πο­λι­τι­κή διάκριση ή μία φυσιογραφική.

Η Ευρώπη είναι η τέταρτη σε έκταση ήπειρος του πλανήτη μας. Καταλαμβάνει συ­νο­λι­κά με τα νησιά έκταση 10.500.000 τετρ. χιλ., το 7% περίπου της συνολικής ξηράς του πλα­νήτη μας. Ο πληθυσμός της, σύμφωνα με τα στοιχεία του 1981 ξεπερνούσε τα 670 εκα­τομμύρια κατοίκους.

Στην αρχή δεν υπήρχε Ευρώπη. Επί πέντε εκατομμύρια έτη δεν υπήρχε παρά μόνο μια μεγάλη χερσόνησος με δαντελωτές ακτές, χωρίς όνομα.
● Δυτικά, εκτεινόταν ο ωκεανός, τον οποίο κανείς δεν είχε διασχίσει.
● Νότια, δύο κλειστές και συνεχόμενες θάλασσες, διάσπαρτες με νησιά, νησίδια και μι­­κρό­τε­ρες χερσονήσους.
● Βόρεια, η μεγάλη πολική κορυφή του κόσμου διαστελλόταν και συστελλόταν ανά τους αιώνες σαν γιγαντιαία παγωμένη μέδουσα.
● Ανατολικά, η ανοικτή στεριά, ένα γεφύρι από όπου θα περνούσαν όλοι οι λαοί και ό­λοι οι πολιτισμοί του κόσμου.

Κατά τα διάκενα μεταξύ των παγετωδών εποχών, η χερσόνησος δέχθηκε τους πρώ­τους οικιστές της. Τα ανθρωποειδή του Νεάντερταλ και οι άνθρωποι των σπηλαίων του Κρο­μανιόν είχαν οπωσδήποτε ονόματα, πρόσωπα και ιδέες. Δε θα μάθουμε όμως πο­τέ ποιοι πραγματικά ήταν. Δεν είμαστε σε θέση παρά μόνο αμυδρά να τους γνω­ρί­σου­με μέσω της ζωγραφικής, των εργαλείων και των οστών τους.


Η Ευρώπη ήταν η πρωταγωνίστρια ενός από τους πιο σεβαστούς μύθους του κλα­σι­κού κόσμου. Ήταν η μητέρα του Μίνωα, βασιλέα της Κρήτης και γεννήτορα των αρ­χαι­ό­τε­­ρων κλάδων του μεσογειακού πολιτισμού. Η μορφή της επιβιώνει και στον Ό­μη­ρο. Ό­μως, μέσω του μύθου της Ευρώπης και του ταύρου, η Ευρώπη πέρασε στην αι­ω­νι­ό­τη­τα ως μια αθώα πριγκίπισσα που ξελογιάστηκε από τον Πατέρα των Θεών. Κα­θώς έκανε τον περίπατό της με τις συντρόφους της στις ακτές της πατρίδας της, της Φοινίκης, την αποπλάνησε ο Δίας μεταμορφωμένος σε πάλλευκο ταύρο.


ΠΗΓΕΣ: Βικιπαίδεια, www.nnet.gr

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ: Ευρώπη


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ μη γράφετε με greeklish ή κεφαλαία (σημαίνει ότι φωνάζετε), γιατί τα σχόλια θα διαγράφονται. Πριν τη δημοσίευση ελέγξτε για τυχόν λάθη απροσεξίας, πατώντας στο κουμπί «Προεπισκόπηση». Περισσότερα εδώ.