Τρίτη, 4 Δεκεμβρίου 2012

Νέα Υόρκη

Από τη Despina01

Η Νέα Υόρκη (New York), πρώην «Νέο Άμστερνταμ», είναι μεγαλούπολη των ΗΠΑ. Βρί­­­σκε­­ται στην ανατολική ακτή της χώρας και είναι η πιο πυκνοκατοικημένη πόλη των Ηνω­μένων Πολιτειών, όπου ο μεν πληθυσμός της υπερβαίνει τα 8 εκατομμύρια ε­­νώ η έκτασή της φθάνει τα 780 τ.χλμ. Το σύγχρονο όνομά της το έλαβε προς τιμήν του τότε δούκα της ιστορικής πόλης της Αγγλίας, της Υόρκης.


Αποτελεί ένα από τα βασικότερα οικονομικά κέντρα της χώρας αλλά και ολόκληρου του πλανήτη. Στη Νέα Υόρκη βρίσκονται τα κεντρικά γραφεία του ΟΗΕ και πα­­λιό­­τε­­ρα οι δί­δυμοι πύργοι του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου, που καταστράφηκαν κατά τις τρομο­κρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, η περίφημη Γουόλ Στριτ, το Άγαλμα της Ελευθερίας και το κτήριο Εμπάιαρ Στέιτ. Είναι φημισμένη για τους ου­­ρα­­νο­­ξύ­­στες της και τις πολλές συνοικίες της (μεταξύ των οποίων και η φημισμένη Α­­στό­­ρι­­α των Ελλήνων).

Η Νέα Υόρκη βρίσκεται στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ, στα βορειοανατολικά της χώ­­ρας. Το κέντρο της πόλης είναι χτισμένο επί της νήσου Μανχάταν στις εκβολές του πο­­τα­­μού Χάντσον στον Ατλαντικό Ωκεανό, με υψόμετρο περίπου 6 μέτρα πάνω από το επίπεδο της θάλασσας. Σήμερα η πόλη έχει επεκταθεί και στις γύρω όχθες του πο­­τα­­μού Hudson αλλά και ενδότερα αυτών.

ΠΗΓΗ: ;

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ: Αμερική


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ μη γράφετε με greeklish ή κεφαλαία (σημαίνει ότι φωνάζετε), γιατί τα σχόλια θα διαγράφονται. Πριν τη δημοσίευση ελέγξτε για τυχόν λάθη απροσεξίας, πατώντας στο κουμπί «Προεπισκόπηση». Περισσότερα εδώ.