Δευτέρα, 31 Δεκεμβρίου 2012

Πρωτοχρονιάτικα έθιμα στην Ελλάδα

Από τη Zoe01

 Η βασιλόπιτα 

Στην πλειοψηφία τους οι Έλληνες κόβουν τη βασιλόπιτα αμέσως μετά την αλλαγή του χρόνου. Σε μερικές όμως, περιοχές της Ελλάδας η βασιλόπιτα κόβεται στο με­ση­με­ρια­νό τραπέζι, ανήμερα του Αγίου Βασιλείου την 1η Ιανουαρίου. Όποτε πάντως και αν κοπεί, α­κολουθείται το ίδιο εθιμοτυπικό: Ο νοικοκύρης τη σταυρώνει τρεις φο­ρές με ένα μαχαίρι και μετά αρχίζει να κόβει τα κομμάτια. Το πρώτο είναι του Χρι­στού, το δεύτερο της Πανα­γίας, το τρίτο του Αγίου Βασιλείου, το τέταρτο του σπιτιού και α­κο­λου­θούν τα κομμάτια των μελών της οικογένειας με σειρά ηλικίας.

 Χαρτοπαιξία 

Αγαπημένο έθιμο των Ελλήνων τις μέρες της Πρωτοχρονιάς είναι να δοκιμάζουν την τύ­χη τους. Εκτός από το κρατικό λαχείο, υπάρχει επίσης η χαρτοπαιξία και τα ζάρια σε κα­φενεία, λέσχες και σπίτια.

 Πυροτεχνήματα 

Τα τελευταία χρόνια έχουν καθιερωθεί τα πυροτεχνήματα στις κεντρικές πλατείες των πόλεων. Είναι με ευθύνη και διοργάνωση των δημοτικών αρχών που επίσης φρο­ντί­ζουν για τον εορταστικό στολισμό των πόλεων, αλλά και τη διοργάνωση μου­σι­κών εκδηλώ­σεων για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

 Το ποδαρικό 

Πολλοί άνθρωποι είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί ακόμα και σήμερα σχετικά με το ποιος θα κάνει πο­δα­ρι­κό στο σπίτι τους, δηλαδή ποιος θα μπει πρώτος στο σπίτι τους τον και­νού­ριο χρόνο. Έτσι, από την παραμονή λένε σε κάποιο δικό τους άνθρωπο, που τον θεω­ρούν καλότυχο και γουρλή, να έρθει την Πρωτοχρονιά να τους κάνει πο­δα­ρι­κό. Πολλές φορές προτιμούν ένα μικρό παιδί για να κάνει ποδαρικό, γιατί τα παιδιά εί­ναι αθώα και στην καρδιά τους δεν υπάρχει η ζήλια και η κακία.

 Οι κολόνιες 

Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς το βράδυ, οι κάτοικοι της πόλης γεμάτοι χαρά για τον ερχομό του νέου χρόνου κατεβαίνουν στο δρόμο κρατώντας μπουκάλια με κο­λό­νια και ραίνουν ο ένας τον άλλο τραγουδώντας: «Ήρθαμε με ρόδα και με ανθούς να σας ειπού­με Χρόνους Πολλούς».

 Στις Κυκλάδες 

Στις Κυκλάδες θεωρούν καλό οιωνό να φυσάει βοριάς την πρωτοχρονιά. Επίσης θε­ω­ρούν καλό σημάδι αν έρθει στην αυλή τους περιστέρι τη μέρα αυτή. Αν όμως πετάξει πά­νω από το σπιτικό τους κοράκι τους βάζει σε σκέψεις μελαγχολικές ότι τάχα τους πε­ρι­μέ­νουν συμφορές.

 Το ρόδι 

Το ρόδι είναι σύμβολο αφθονίας, γονιμότητας και καλής τύχης. Σε πολλά μέρη της Ελ­λά­δας κρεμούσαν στο κάθε σπίτι, από το φθινόπωρο, ένα ρόδι. Μετά τη Μεγάλη Λει­τουρ­γί­α της Πρωτοχρονιάς το πετούσαν με δύναμη στο κατώφλι για να σπάσει σε χί­λια κομμάτια κι έλεγαν: «Χρόνια Πολλά! Ευτυχισμένος ο καινούριος χρόνος!».

 Διασκέδαση 

Όλη την περίοδο των γιορτών ο κόσμος βγαίνει περισσότερο τα βράδια κι η κίνηση στα μπαρ και τα κλαμπ είναι αυξημένη. Ειδικά το βράδυ της παραμονής της Πρω­το­χρο­νιάς γί­νεται το αδιαχώρητο μετά τα μεσάνυχτα και η κίνηση στους δρόμους είναι τέ­τοια που τα αυτοκίνητα προχωρούν σημειωτόν. Η διασκέδαση συνεχίζεται μέχρι την ανατολή του ή­λιου.

ΠΗΓΗ: madata.gr

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ: Πρωτοχρονιά


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ μη γράφετε με greeklish ή κεφαλαία (σημαίνει ότι φωνάζετε), γιατί τα σχόλια θα διαγράφονται. Πριν τη δημοσίευση ελέγξτε για τυχόν λάθη απροσεξίας, πατώντας στο κουμπί «Προεπισκόπηση». Περισσότερα εδώ.