Δευτέρα, 24 Δεκεμβρίου 2012

Χριστούγεννα στο Ροβανιέμι

Από τη Nasia28

Θα θέλατε να πάτε στο χωριό του Αϊ-Βασίλη; Ε, τότε διαβάστε τις παρακάτω πλη­ρο­φο­ρί­ες και θα θελήσετε ακόμη περισσότερο να πάτε!

Αν έχετε παιδιά ή ακόμα και οι ίδιοι επιμένετε πεισματικά πως κάθε χρόνο ο πα­χου­λός Ά­γι­ος απογειώνεται με το έλκηθρό του από τον βορρά της Φινλανδίας, με σκοπό να πραγ­μα­το­ποι­ή­σει τις επιθυμίες σας, τότε το Ροβανιέμι θα σας ενθουσιάσει. Εκεί κα­τοι­κεί ο Aϊ-Βασίλης. Ξεκινά το ταξίδι με το έλκηθρό του για να μοιράσει δώρα στα παι­διά όλου του κόσμου. Ή, τέλος πάντων, κάπως έτσι το θέλει ο φινλανδικός του­ρι­στι­κός οργανι­σμός...


Μακριά, στη χιονισμένη Λαπωνία, υπάρχει μια πόλη που κάθε Χριστούγεννα μας θυ­μί­ζει περισσότερο από οποιοδήποτε μέρος στον κόσμο ότι υπάρχει μαγεία. Με το που μπαί­νει ο Δεκέμβριος στο Ροβανιέμι όλες οι υπόλοιπες δραστηριότητες πα­γώ­νουν. Τα πά­ντα κι­νούνται στους ρυθμούς του Αϊ-Βασίλη για να ετοιμάσει άψογα το μεγάλο του ταξίδι σε ολόκληρο τον κόσμο.

Όλες τις υπόλοιπες εποχές, παραμένει μια φυσιολογική πόλη. Οι άνθρωποι που ζουν ε­κεί δουλεύουν σκληρά και οι επισκέπτες μοιράζουν τον χρόνο τους στα διάφορα α­ξι­ο­θέ­α­τά της. Η οικονομία στηρίζεται στη βιομηχανία, στο εμπόριο ξυλείας και γού­νας. Κα­τοι­κεί­ται από 36.000 φιλικότατους κατοίκους και η πόλη τους δημιουργήθηκε μό­λις τον προηγού­μενο αιώνα στη συμβολή των ποταμών Qunajoki και Kemojoki. Εί­ναι πνευ­μα­τι­κό και πο­λιτιστικό κέντρο της Λαπωνίας και διαθέτει πανεπιστήμιο, πο­λυ­τε­χνεί­ο και πολιτιστικούς χώρους με πλουσιότατο πρόγραμμα. Στην είσοδο της Λα­πω­νί­ας, ελάχιστα νοτιότερα από τον αρκτικό κύκλο, διατηρούνται κάποιες από τις πα­ρα­δό­σεις των περίεργων αυτών αν­θρώπων του χιονιού.


Το Pοβανιέμι διαθέτει καταστήματα με σουβενίρ, εστιατόρια, καφετερίες και το... γρα­φεί­ο του Άγιου Βασίλη που έχει συγκεκριμένες ώρες κοινού. Την περίοδο των Χρι­στου­γέν­­νων κάντε το χατίρι στους μικρούς σας φίλους και πληρώστε τα 20 ευρώ του εισιτηρίου για την είσοδο –αν είστε ενήλικας– και 15 ευρώ για κάθε παιδί. Το πάρ­κο βρίσκεται 8 χι­λιόμετρα βόρεια του Ροβανιέμι και είναι πολύ εύκολο να φτά­σε­τε ε­κεί με το λεωφορείο νούμερο 8.

Ανεξαρτήτως ηλικίας, μην ξεχάσετε φεύγοντας να ρίξετε το γράμμα σας στο τα­χυ­δρο­­μεί­ο του Άγιου Βασίλη. Ζητήστε ό,τι σας κάνει κέφι, κατά προτίμηση στα αγ­γλι­κά. Μπο­ρείτε να κάνετε μια επίσκεψη στα μαγαζιά αλλά εμείς για μια πραγματικά μο­να­δι­κή εμπει­ρία σας προτείνουμε μια κρουαζιέρα με παγοθραυστικό. Μεταφορά στον Βο­θνι­α­κό Κόλ­πο, όπου θα κάνετε με παγοθραυστικό, μια τρίωρη κρουαζιέρα ενώ οι τολ­μη­ροί θα κά­νουν και αρκτικό κολύμπι με ειδικές στολές.


Σας προτείνουμε μια εκδρομή στην κοντινή Ράνουα, με τον μοναδικό στον κόσμο αρ­κτι­­κό ζωολογικό κήπο. Θα δείτε λύγκες, λύκους, ταράνδους, πολικές αρκούδες, λευ­κές κουκουβάγιες και πολλά άλλα χαρακτηριστικά είδη της πανίδας της Αρκτικής.

Ένα μαγικό χριστουγεννιάτικο ταξίδι στην παγωμένη Φινλανδία με τους πρόσχαρους και φιλόξενους κατοίκους, τη χώρα με τις 177.888 λίμνες και τα 179.584 νησιά, εί­ναι όνει­ρο ζωής, για μεγάλους και μικρούς. Χιονισμένες εκτάσεις και ζεστά ξε­νο­δο­χεί­α, κουκλί­στικα ξύλινα σπιτάκια στο δάσος, οι επιβλητικοί –αλλά φιλικοί– τάρανδοι, βόλ­τες με έλ­κηθρα που σέρνουν τα σκυλιά σύντροφοι των Φινλανδών, ο περίφημος αρ­κτι­κός κύ­κλος και το παραμυθένιο χωριό του Άγιου Βασίλη...

 Λοιπόν, νομίζω ότι ξέρω και τον επόμενο προορισμό μας 

ΠΗΓΗ: www.asxetos.grΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ μη γράφετε με greeklish ή κεφαλαία (σημαίνει ότι φωνάζετε), γιατί τα σχόλια θα διαγράφονται. Πριν τη δημοσίευση ελέγξτε για τυχόν λάθη απροσεξίας, πατώντας στο κουμπί «Προεπισκόπηση». Περισσότερα εδώ.