Παρασκευή, 11 Ιανουαρίου 2013

10.000 χρόνια στην υπηρεσία του ανθρώπου

Αναλύσεις DNA έχουν δείξει ότι τα πρώτα οικόσιτα ζώα εξημερώθηκαν γύρω στο 8000 π.Χ. Ακολούθησαν και άλλα σε διάφορα μέρη του κόσμου:

● Σύμφωνα με όσα έχουν ανακαλύψει οι επιστήμονες, τα πρώτα οικόσιτα ζώα που ε­ξη­­με­ρώ­νο­νται είναι η κατσίκα και το πρόβατο. Αυτό συμβαίνει περίπου το 8000 π.Χ. στη Μέ­ση Ανατολή (ΝΔ Ασία).

● Μια χιλιετία αργότερα, γύρω στο 7000 π.Χ., εξημερώνονται στην ίδια περιοχή ο χοί­­ρος και η αγελάδα.

● Χίλια χρόνια αργότερα εξημερώνεται η κότα. Αυτό συμβαίνει στην άλλη άκρη της Α­σί­­ας, στην Ταϊλάνδη (ΝΑ Ασία).

● Δυο χιλιάδες χρόνια αργότερα, γύρω στο 4000 π.Χ., η ματιά μας στρέφεται σε δύο άλ­λες ηπείρους: την Ευρώπη και την Αμερική. Στην Ουκρανία εξημερώνεται το ά­λο­γο και στο Περού της Νότιας Αμερικής το λάμα. Εκεί δίπλα, κοντά στη λίμνη Τι­τι­κά­κα, ε­ξη­­με­ρώ­νε­ται και το αλπακά.

● Ύστερα από χίλια χρόνια, το 3000 π.Χ., επιστρέφουμε στην Ασία, αλλά στο προ­σκή­νι­ο μπαί­νει και η Αφρική: Στην Κεντρική Ασία εξημερώνεται το γιακ, ενώ πιο κο­ντά μας, στη ΒΑ Αφρική, ο γάιδαρος.

● Τους επόμενους αιώνες οι Ασιάτες έχουν πολλή «δουλειά». Οι ανάγκες τους τους ο­­δη­γούν στην εξημέρωση και άλλων ζώων. Στο Τουρκμενιστάν της Κεντρικής Ασίας ε­­ξη­με­ρώ­νε­ται η καμήλα (2500 π.Χ. περίπου), ενώ πέντε αιώνες αργότερα έρχεται η σει­­ρά της δρο­μά­δας (Άμπου Ντάμπι) και του νεροβούβαλου (Κίνα).

● Τέλος, μετά από 3.000 χρόνια, εξημερώνεται ο τάρανδος. Αυτό γίνεται το 1000 μ.Χ., μάλ­λον στη Σιβηρία (βόρεια Ασία).


ΕΙΚΟΝΑ: exeldim.site40.net (από το περιοδικό «Science Illustrated», Νοέμβριος 2006)


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ: ζώα


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ μη γράφετε με greeklish ή κεφαλαία (σημαίνει ότι φωνάζετε), γιατί τα σχόλια θα διαγράφονται. Πριν τη δημοσίευση ελέγξτε για τυχόν λάθη απροσεξίας, πατώντας στο κουμπί «Προεπισκόπηση». Περισσότερα εδώ.