Τετάρτη, 16 Ιανουαρίου 2013

Ηνωμένες Πολιτείες

Από τη Despina01


Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής αποκαλούμενες επίσης Ηνωμένες Πολιτείες, ΗΠΑ ή Α­με­­ρι­κή, είναι μία ομοσπονδιακή συνταγματική δημοκρατία που περιλαμβάνει πε­νή­ντα πολι­τείες και μια ομοσπονδιακή περιφέρεια. Η χώρα βρίσκεται ως επί το πλείστον στην κε­ντρική Βόρεια Αμερική, όπου οι σαράντα οκτώ συνεχόμενες πολιτείες και η Ου­ά­σιν­γκτον Π.Κ., η περιφέρεια της πρωτεύουσας, βρίσκονται μεταξύ του Ειρηνικού και του Ατλαντι­κού Ωκεανού, που συνορεύουν με τον Καναδά στα βόρεια και το Με­ξι­κό στα νότια. Η πολιτεία της Αλάσκας βρίσκεται στο βορειοδυτικά της ηπείρου, με τον Καναδά στα ανα­τολικά και τη Ρωσία στα δυτικά κατά πλάτος του Βερίγγειου Πορ­θμού. Η πολιτεία της Χα­βάης είναι ένα αρχιπέλαγος στον μέσο Ειρηνικό. Η χώρα ε­πί­σης κατέχει αρκετά εδάφη στον Ειρηνικό και την Καραϊβική.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι μια ομοσπονδιακή ένωση πενήντα πολιτειών. Οι αρχικές δε­­κα­τρείς αποικίες ήταν οι διάδοχοι των δεκατριών αποικιών που εξεγέρθηκαν ε­να­ντί­ον της Μεγάλης Βρετανίας. Στην πρώιμη ιστορία της χώρας, τρεις νέες πολιτείες ορ­γα­νώ­­θη­καν σε έδαφος που διαχωρίσθηκε από τα εδάφη των υπαρχουσών πο­λι­τει­ών: το Κε­ντάκι από τη Βιρτζίνια, το Τενεσί από τη Βόρεια Καρολίνα, και το Μέιν από τη Μασαχου­σέτη. Οι περισσότερες από τις άλλες πολιτείες δημιουργήθηκαν από ε­δά­φη που αποκτή­θηκαν μέσω πολέμων ή αγοράς της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Μια ομάδα ε­ξαι­ρέ­σε­ων περι­λαμβάνει το Βερμόντ, το Τέξας, και τη Χαβάη· κάθε μία ήταν α­νε­ξάρ­τη­τη δημοκρατία πριν εισέλθει στην Ένωση. Κατά τον Αμερικανικό Εμφύλιο Πό­λε­μο, η Δυτική Βιρτζίνια αποχω­ρίσθηκε από τη Βιρτζίνια. Η πιο πρόσφατη πολιτεία –η Χαβάη– επέτυχε την προαγωγή της σε πολιτεία στις 21 Αυγούστου 1959. Οι πο­λι­τεί­ες δεν έχουν το δικαίωμα να αποσχι­σθούν από την Ένωση.


Οι πολιτείες αποτελούν χονδρικά τον κύριο όγκο της μάζας γης των ΗΠΑ· οι δύο άλ­λες περιοχές που θεωρούνται ολοκληρωμένα μέρη της χώρας περιλαμβάνουν την Πε­ρι­φέ­­ρει­α της Κολούμπια, την ομοσπονδιακή περιφέρεια όπου βρίσκεται η πρω­τεύ­ου­σα, η Ου­άσινγκτον, και η Ατόλη Παλμύρα, ένα ακατοίκητο αλλά ενσωματωμένο έ­δα­φος στον Ει­ρηνικό Ωκεανό. Οι Ηνωμένες Πολιτείες επίσης κατέχουν πέντε μεγάλα υ­περ­πό­ντι­α εδά­φη: το Πουέρτο Ρίκο και τις Αμερικανικές Παρθένες Νήσους στην Κα­ραϊ­βι­κή και την Α­μερικανική Σαμόα, το Γκουάμ, και τις Βόρειες Μαριάνες Νήσους στον Ειρηνικό. Όσοι γεννήθηκαν στις μεγάλες περιοχές (εκτός από την Αμερικανική Σα­μό­α) κατέχουν ιθαγέ­νεια των ΗΠΑ. Αμερικανοί πολίτες που κατοικούν στα εδάφη έ­χουν πολλά από τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις ως πολίτες που διαμένουν στις πο­λι­τεί­ες. Ωστόσο, γενικά απαλλάσσονται από ομοσπονδιακό φόρο εισοδήματος, δεν μπο­ρούν να ψηφίσουν για τον Πρόεδρο, και στο Κογκρέσο αντιπροσωπεύονται από μέ­λη χωρίς δυνατότητα ψή­φου.

ΠΗΓΗ: Βικιπαίδεια

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ: Αμερική


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ μη γράφετε με greeklish ή κεφαλαία (σημαίνει ότι φωνάζετε), γιατί τα σχόλια θα διαγράφονται. Πριν τη δημοσίευση ελέγξτε για τυχόν λάθη απροσεξίας, πατώντας στο κουμπί «Προεπισκόπηση». Περισσότερα εδώ.