Κυριακή, 10 Μαρτίου 2013

Οι απόγονοι των Βαυαρών

Στο Ηράκλειο Αττικής ο μοναδικός οικισμός της χώρας μας που
δημιουργήθηκε και αποικήθηκε από τους Βαυαρούς του Όθωνα!


Το Ηράκλειο είναι ένα προάστιο της Βόρειας Αθήνας. Συνορεύει με τη Νέα Ιωνία, το Μα­­ρού­σι, την Πεύκη, τη Λυκόβρυση και τη Μεταμόρφωση. Η επίσημη ονομασία του εί­ναι Η­ράκλειο Αττικής (για να ξεχωρίζει από την ομώνυμη κρητική μεγαλούπολη) και βρίσκε­ται στη θέση του αρχαίου Δήμου Ηφαιστιάδων. Το όνομά του οφείλεται στο ιερό του Η­ρακλή που υπήρχε στο βόρειο τμήμα του, τα βυζαντινά μάλιστα χρό­νια είναι γνωστό ως Αράκλι.

Μετά την Επανάσταση του ’21 η περιοχή έχει ερημώσει. Οι Αρβανίτες κάτοικοι έχουν φύ­­γει λόγω των πολεμικών συρράξεων. Το 1837, τα πρώτα χρόνια της Βαυ­α­ρο­κρα­τί­ας, ο Όθωνας εκδίδει Διάταγμα με το οποίο ιδρύεται η Βαυαρική Στρατιωτική Α­ποι­κί­α Ηρα­κλείου.

Η περιοχή δεν επιλέγεται τυχαία. Σύμφωνα με τον τοπικό θρύλο, η Αμαλία και ο Ό­θω­νας αναζητούν έναν τόπο με καλό και υγιεινό κλίμα για να εγκατασταθούν οι οι­κο­γέ­νει­ες της συνοδείας τους, οι οποίες ξεκίνησαν από τη Βαυαρία για να πε­ρι­βάλ­λουν το ζεύγος στα βασιλικά του καθήκοντα στην Ελλάδα. Ξεκινούν βόρεια του Συ­ντάγ­μα­τος και σε διάφορα σημεία της διαδρομής κρεμούν ανάποδα σε δέντρα από ένα σφαγ­μέ­νο αρνί. Το μέρος όπου το κρέας θα σαπίσει πιο αργά θα είναι ιδανικό για δι­α­μο­νή. Λέγεται ότι αυτό συνέβη στην πλατεία Όθωνος, κάτω από τον σταθ­μό του η­λε­κτρι­κού...

Η πλατεία έχει μετονομαστεί σε Πλατεία Μανδηλαρά, αλλά
πολλοί κάτοικοι συνεχίζουν να τη λένε Πλατεία Όθωνος

Οι Βαυαροί άποικοι είναι στην πλειοψηφία τους καθολικοί χριστιανοί. Το 1842 αρ­χί­ζει να χτίζεται ο καθολικός ναός του Αγίου Λουκά του Ευαγγελιστή με χρήματα που δί­νει ο πατέρας του Όθωνα και βασιλιάς της Βαυαρίας Λουδοβίκος.
● Εγκαινιάζεται το 1845 και είναι ο δεύτερος καθολικός ναός που λειτουργεί στην Ατ­τι­­κή (ο πρώτος ιδρύθηκε στον Πειραιά το 1839 από τους πρώτους Συριανούς κα­τοί­κους του).


Μέσα στον περίβολο της εκκλησίας βρίσκεται
το άγαλμα του πρώτου βασιλιά της Ελλάδας.


Πολύ κοντά στον Άγιο Λουκά, και δίπλα στο ορθόδοξο,
υπάρχει το καθολικό νεκροταφείο του Ηρακλείου.


Ο παλαιότερος τάφος του είναι το λιτό μνήμα του Γεωργίου Ι. Φιξ.

Το 1858 έρχεται στην Ελλάδα ο Βαυαρός ζυθοποιός Ιωάννης Φιξ. Εγκαθίσταται στην αποικία του Ηρακλείου και αναπτύσσει το επιχειρηματικό του δαιμόνιο: Οι Βαυ­α­ροί δεν έ­χουν τη δυνατότητα να απολαύσουν το αγαπημένο τους ποτό, αφού ο ζύ­θος είναι κάτι άγνωστο στην Ελλάδα. Στήνει λοιπόν ένα μικρό ζυθοποιείο απέναντι α­πό τον Άγιο Λου­κά και ετοιμάζει την πρώτη μπίρα που φτιάχτηκε ποτέ στη χώρα μας!

Η βίλα της οικογένειας Φιξ στο Παλαιό Ηράκλειο

Πριν την επίσημη ίδρυση της εταιρείας του, το 1864, ο Φιξ παίρνει από τον βασιλιά Όθω­να ένα τεράστιο δώρο: Το μονοπώλιο της παραγωγής μπίρας για έναν ο­λό­κλη­ρο αιώ­να! Πράγματι, η FIX θα είναι η μοναδική μπίρα στη χώρα μας από το 1864 ώς το 1963.

(από τη διαφημιστική καμπάνια του 2014)

Το 1862 η αποικία έχει γύρω στους 70 κατοίκους, αλλά με την εκθρόνιση του Ό­θω­να την ίδια χρονιά αρκετές οικογένειες τον ακολουθούν στη Βαυαρία. Για να μην ε­γκα­τα­λει­­φθεί εντελώς ο οικισμός, αρχίζουν τα προξενιά με καθολικά κορίτσια από τη Σύ­ρο. Τις επόμενες δεκαετίες συρρέουν στον οικισμό πολλές οικογένειες ελ­λη­νο­κα­θο­λι­κών.

Το 1912 η περιοχή έχει 140 κατοίκους, στην πλειοψηφία τους καθολικούς, με κα­τα­γω­γή κυρίως τη Βαυαρία και τη Σύρο. Με το πέρασμα των χρόνων οι Βαυαροί κά­τοι­κοι αφομοι­ώνονται και εξελληνίζονται διατηρώντας μόνο το καθολικό δόγμα και το γερ­μα­νι­κό ε­πίθετό τους. Ακόμη και σήμερα είναι συχνά τα βαυαρικά επώνυμα Φιξ, Βάγ­γερ, Πίτλιγγερ, Κελμάγερ κ.ά.

Το ηρώο στην πλατεία του Αγίου Λουκά: Οι πρόγονοί τους
ήρθαν με τους Βαυαρούς το 1833 και ρίζωσαν στην Ελλάδα

Σήμερα ο παλιός οικισμός των Βαυαρών ονομάζεται Παλαιό Ηράκλειο, σε αντίθεση με το Νέο Ηράκλειο που δημιουργήθηκε γύρω από τον ηλεκτρικό σταθμό των ΗΣΑΠ. Η πε­ριοχή αποτελεί το λίκνο του καθολικισμού στην Αττική: είναι έδρα ενορίας, έχει φι­­λαν­­θρω­­πι­κά ιδρύματα, μονές, σχολεία, το μοναδικό καθολικό κοιμητήριο, αλλά και το με­γα­λύ­τερο ποσοστό καθολικών κατοίκων στην περιφέρεια.

ΠΗΓΕΣ: www.iraklio.gr, el.wikipedia.org, www.palmografos.com, www.newsbomb.gr, www.athensvoice.gr | ΒΙΝΤΕΟ: ΠΕΡΙ ΑΝΕΜΩΝ, Υ­ΔΑ­ΤΩΝ ΚΑΙ ΣΧΟΛΕΙΟΥ... | ΕΙΚΟΝΕΣ: podilato98.blogspot.gr (1-10,12-14), glypto.files.wordpress.com (11,16), www.newsbeast.gr (15)

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ: Ιστορία, ταξίδια


6 σχόλια:

Πέτρος Σαμούχος είπε...

Πολύ ενδιαφέρον άρθρο! Μπράβο συνάδελφε, άξιζε η αναμονή! :)))

δάσκαλος98 είπε...

Χε χε! Ευχαριστώ, Πέτρο! :))

maranda είπε...

Θα συμφωνήσω με τον Πέτρο, πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες!
Το φωτορεπορτάζ δικό σου;

δάσκαλος98 είπε...

Ναι! Σχεδόν όλες οι φωτογραφίες είναι από επιτόπιο ρεπορτάζ (όσες έχουν τη διεύθυνση του ΠΟΔήΛΑΤΟΥ).
*Είμαι ιθαγενής Ηρακλειώτης και αυτά ήταν οι τοπικοί μας θρύλοι. Μάλιστα έχουμε γνωστούς με βαυαρική καταγωγή, κάτι που πάντα με γοήτευε...

Anthony12 είπε...

Πολύ εντυπωσιακές και ενδιαφέρουσες πληροφορίες.Επίσης ξαφνιάστηκα πολύ με την ιστορία της μπύρας φιξ.Είναι εντυπωσιακή!

δάσκαλος98 είπε...

Η Ιστορία στην καθημερινότητά μας, ε; ;))

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ μη γράφετε με greeklish ή κεφαλαία (σημαίνει ότι φωνάζετε), γιατί τα σχόλια θα διαγράφονται. Πριν τη δημοσίευση ελέγξτε για τυχόν λάθη απροσεξίας, πατώντας στο κουμπί «Προεπισκόπηση». Περισσότερα εδώ.