Παρασκευή, 10 Μαΐου 2013

Η κούπα του Πυθαγόρα

Από τον Anthony12


Η κούπα του Πυθαγόρα ή η «δίκαιη κούπα» είναι μια ανακάλυψη του Πυθαγόρα για να πίνει με μέτρο το κρασί του, αλλά και για να σερβίρει τους μαθητές του, υ­περ­το­νί­ζο­ντας την έννοια του μέτρου και των ορίων. Η ιδέα του Πυθαγόρα ήταν α­πλή: Έπρεπε να περιοριστεί η απληστία στο ποτό! Πώς θα γινόταν αυτό; Το πήλινο πο­τή­ρι αδειάζει με έναν «μαγικό» τρόπο όταν εκείνος που το κρατάει αποδειχτεί πλε­ο­νέ­κτης και το γεμίσει περισσότερο απ’ όσο πρέπει.

Στην κούπα υπάρχει χαραγμένο ένα όριο, μια γραμμή. Αν το υγρό που περιέχει δεν υ­περ­βεί τη γραμμή αυτή, αυτός που πίνει απολαμβάνει το κρασί του. Εάν, ό­μως, ξε­πε­ρά­σει τη γραμμή του ορίου, τότε η κούπα αδειάζει και το κρασί χύνεται α­πό τη βά­ση. Αδειάζει όλη η κούπα, όχι μόνο η επιπλέον ποσότητα.

Πώς όμως γίνεται αυτό;

Στο κέντρο της κούπας βρίσκεται μια στήλη τοποθετημένη ακριβώς πάνω από έ­ναν σωλήνα που οδηγεί στο κάτω μέρος της. Ενώ η κούπα γεμίζει, η στάθμη του κρα­σιού ανεβαίνει και στο εσωτερικό της κεντρικής στήλης, ακολουθώντας τον νό­μο του Πα­σκάλ για τα συγκοινωνούντα δοχεία. Όσο η στάθμη του κρασιού δεν ξε­περ­νά τη γραμμή που είναι χαραγμένη στο εσωτερικό της κούπας «δεν τρέχει τί­πο­τα».

Μόλις όμως το υγρό υπερβεί τη γραμμή-όριο τότε αρχίζει να ρέει μέσω του ε­σω­τε­ρι­κού σωλήνα από τη βάση της κούπας. Τα μόρια του υγρού παρασύρουν το ένα το άλλο με αποτέλεσμα, ως δια μαγείας, η κούπα να αδειάζει εντελώς!


Αυτό, πέρα από μια απλή εφαρμογή της υδραυλικής, αποτελεί και έναν τρόπο δι­δα­σκα­λί­ας:
● Όταν το όριο ξεπερνιέται (ύβρις) δε χάνονται μόνον όσα έχουν ξεπεράσει το όριο αλ­λά και όλα τα προηγούμενα που είχαν αποκτηθεί (νέμεσις).
● Το άριστο οφείλουμε να το απολαμβάνουμε με μέτρο, σαν τον οίνο που ήδη έ­χου­με στην κούπα μας, αντλώντας τη μέγιστη ωφέλεια χωρίς να επιζητούμε πα­ρα­πά­νω!

ΠΗΓΗ: ;

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ: τεχνολογία


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ μη γράφετε με greeklish ή κεφαλαία (σημαίνει ότι φωνάζετε), γιατί τα σχόλια θα διαγράφονται. Πριν τη δημοσίευση ελέγξτε για τυχόν λάθη απροσεξίας, πατώντας στο κουμπί «Προεπισκόπηση». Περισσότερα εδώ.