Τετάρτη, 7 Αυγούστου 2013

Οδηγίες για σωστή χρήση του αντηλιακού

Τα αντηλιακά προϊόντα είναι χρήσιμα
μόνο όταν εφαρμόζονται σωστά!


 1  Πριν την έκθεση στον ήλιο

Το δέρμα μας χρειάζεται περίπου 20 λεπτά για να απορροφήσει το αντηλιακό, οπότε δεν πρέπει να βγαίνουμε από το σπίτι χωρίς να το έχουμε βάλει σε κάθε σημείο του σώ­μα­τος που θα εκτεθεί στον ήλιο.
Όταν βάζουμε αντηλιακό τη στιγμή που φτάνουμε στην παραλία, τα συστατικά του δεν προλαβαίνουν να δράσουν για να μας προστατεύσουν από την υπεριώδη α­κτι­νο­βο­λί­α και οι επιβλαβείς ακτίνες καταφέρνουν να εισχωρήσουν στο δέρμα.


 2  Σε όλα τα σημεία που θα εκτεθούν

Καλύπτουμε σωστά όλο το σώμα μας. Δεν ξεχνάμε την πλάτη, τους ώμους και τα πό­δια και δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στο πρόσωπο: κλείνουμε τα μάτια όταν βάζουμε α­ντη­λι­α­κό και δεν παραλείπουμε τα αφτιά, τη μύτη και τις άκρες των χειλιών.
● Για τα χείλη υπάρχουν ειδικά αντηλιακά προϊόντα με δείκτη προστασίας. Για τα μαλ­λιά, εκτός από το καπέλο, υπάρχουν επίσης ειδικά αντηλιακά προϊόντα (oι βλα­βε­ρές υπεριώ­δεις ακτίνες μπορεί να ξεθωριάσουν το χρώμα τους και να τα κάνουν λι­γό­τε­ρο λαμπερά).


 3  Δύο στρώσεις

Εφαρμόζουμε το αντηλιακό σε δύο στρώσεις για πιο ολοκληρωμένη προστασία. Είναι ση­μα­ντι­κό να το απλώνουμε σε στεγνό και καθαρό δέρμα, για να απορροφάται κα­λύ­τε­ρα.
Οι περισσότεροι άνθρωποι βάζουν λίγη ποσότητα στο δέρμα τους, σε πολύ λεπτή στρώ­ση. Έτσι όμως μειώνουν τη δράση του αντηλιακού περίπου στο μισό. Όπως α­να­φέ­ρουν οι ειδικοί, αν απλώσουμε το αντηλιακό δύο φορές, η πρώτη στρώση θα α­πορ­ρο­φη­θεί από το δέρμα, ενώ η δεύτερη θα «καθίσει» επάνω του, εξασφαλίζοντας την πολύτιμη δράση. Με τη δεύτερη στρώση, επίσης, καλύπτουμε τις περιοχές που ί­σως παραλείψαμε με την πρώ­τη.


 4  Ανανέωση

Η επίδραση του αντηλιακού διαρκεί για δύο ώρες περίπου. Μετά πρέπει να ξα­να­βά­λου­με.
Το κολύμπι, ο αέρας και η υπερβολική εφίδρωση (π.χ. λόγω σπορ), αφαιρούν το α­ντη­λι­α­κό πιο γρήγορα από το δέρμα.


 5  Μέσα στο νερό

Χρειαζόμαστε αντηλιακό και όταν κολυμπάμε, αφού οι ακτίνες του ήλιου δε φιλ­τρά­ρο­νται από το νερό. Η μόνη διαφορά είναι ότι δεν κινδυνεύουμε να καούμε, του­λά­χι­στον στον βαθμό που αυτό μπορεί να συμβεί όταν είμαστε ακίνητοι στην άμμο.
Ακόμη και τα αδιάβροχα αντηλιακά χάνουν την αποτελεσματικότητά τους μετά από 80 λεπτά στο νερό. Ο χρόνος δράσης τους μάλιστα είναι μικρότερος αν μας χτυπάει το κύμα, ιδρώνουμε κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού ή σκουπιζόμαστε με την πε­τσέ­τα μετά το μπά­νιο.


 6  Έκθεση στον ήλιο για συγκεκριμένη ώρα

Οι πρόσθετες εφαρμογές αντηλιακού δεν επιμηκύνουν την περίοδο προστασίας πέρα α­πό τον χρόνο που επιτρέπει ο φωτότυπός μας. Αν, για παράδειγμα, είναι πιθανό να κα­ού­με μετά από μία ώρα στον ήλιο, μια επιπλέον στρώση αντηλιακού μετά τη μία ώ­ρα δε θα μας προσφέρει καμιά επιπλέον προστασία.


 7  Σε μεγάλο υψόμετρο

Στο βουνό, κατά τη διάρκεια πεζοπορίας, ορειβασίας ή σκι, το εκτεθειμένο δέρμα πρέ­πει να προστατεύεται με αντηλιακό κάθε μία ώρα και το κα­λο­καί­ρι και τον χει­μώ­να.


 8  «Φρέσκα» αντηλιακά

Δεν εμπιστευόμαστε αντηλιακά που έχουν περισσέψει από το προηγούμενο κα­λο­καί­ρι. Η σύνθεσή τους με την πάροδο του χρόνου γίνεται λιγότερο αποτελεσματική, ενώ η έκθε­ση σε υψηλές θερμοκρασίες τα εξασθενεί ακόμη πιο γρήγορα.


ΕΙΚΟΝΕΣ: www.parentdish.co.uk, www.gardenista.com, www.risingbd.comΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ μη γράφετε με greeklish ή κεφαλαία (σημαίνει ότι φωνάζετε), γιατί τα σχόλια θα διαγράφονται. Πριν τη δημοσίευση ελέγξτε για τυχόν λάθη απροσεξίας, πατώντας στο κουμπί «Προεπισκόπηση». Περισσότερα εδώ.