22 Ιουν 2021

Τα μέρη των φυτών




Όλα τα φυτά, όσο διαφορετικά και αν φαίνονται, αποτελούνται από τρία βασικά μέρη: τη ρίζα, τον βλαστό και τα φύλλα.

1 Η ρίζα βρίσκεται συνήθως κάτω από το έδαφος και στηρίζει το φυτό. Απορροφά νερό και θρεπτικές ουσίες που είναι διαλυμένες σε αυτό.

2 Ο βλαστός είναι το κύριο μέρος του φυτού, η «ραχοκοκκαλιά» του, και αποτελεί τη συνέχεια της ρίζας. Από το σώμα του εκφύονται τα φύλλα και τα άνθη. Περιέχει μικρούς «σωλήνες», μέσα από τους οποίους μεταφέρεται το νερό που έχει απορροφήσει η ρίζα μέχρι τα φύλλα.

Τα φυτά που έχουν χαμηλό ύψος και μαλακό βλαστό ονομάζονται πόες, ενώ τα ψηλότερα, που έχουν σκληρό βλαστό, λέγονται θάμνοι και δέντρα.
* Στους θάμνους και στα δέντρα ο βλαστός ονομάζεται κορμός.

3 Τα φύλλα έχουν διάφορα σχήματα (μοιάζουν με λόγχη, καρδιά, βελόνα, παλάμη, κύμα κ.ά.). Χρησιμοποιούν το νερό με τις θρεπτικές ουσίες που μεταφέρει ο βλαστός για να ετοιμάσουν την τροφή του φυτού. Καθοριστική σε αυτό είναι η βοήθεια του ήλιου και του αέρα.



Η ρίζα, ο βλαστός και τα φύλλα συνεργάζονται αρμονικά για να ζήσει και να αναπτυχθεί το φυτό:
Η ρίζα μοιάζει με την άγκυρα του πλοίου: Όπως εκείνη πέφτει στον βυθό και το κρατά σταθερό, έτσι και η ρίζα μπαίνει στο χώμα και κρατά το φυτό στη θέση του.
Ο βλαστός μεταφέρει τις ουσίες από τη ρίζα προς τα φύλλα όπως ένα φορτηγό ή ένα ασανσέρ.
Τα φύλλα είναι η «κουζίνα» του φυτού. Μοιάζουν με εργαστήριο μαγειρικής ή ζαχαροπλαστικής, όπου ανακατεύουμε τα υλικά για να φτιάξουμε ένα φαγητό ή ένα γλυκό. Στα φύλλα ενώνονται διαφορετικά υλικά για να παρασκευαστεί η τροφή του φυτού.

Δείτε τα μέρη των φυτών και και εξασκηθείτε, πατώντας στις εικόνες που ακολουθούν:





Και κάτι ακόμη

Τα περισσότερα φυτά έχουν άνθη και καρπούς:

4 Τα άνθη (ή λουλούδια) είναι το αναπαραγωγικό όργανο αυτών των φυτών. Συνήθως αποτελούν το πιο όμορφο, το πιο φανταχτερό και το πιο ευωδιαστό μέρος τους. Έχουν ελκυστικά χρώματα και αρώματα για να προσελκύουν έντομα, τα οποία πετούν από λουλούδι σε λουλούδι και διαδίδουν το γενετικό υλικό των φυτών.

5 Οι καρποί προέρχονται από τα γονιμοποιημένα άνθη και περιέχουν έναν ή περισσότερους σπόρους.


ΠαζλΦυτά
ΜΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΟ: Μελέτη Α΄ και Γ΄ Δημοτικού, Φυσικά ΣΤ΄ Δημοτικού, el.wikipedia.org
ΕΙΚΟΝΕΣ: Φυσικά ΣΤ΄ Δημοτικού (1), Μελέτη Γ΄ Δημοτικού (2-4), Μελέτη Α΄ Δημοτικού (5)
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΙΚΟΝΩΝ - ΠΑΖΛ: podilato98.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Διαβάστηκαν περισσότερο την τελευταία εβδομάδα