26 Φεβ 2016

Φτιάξτε το δικό σας αγγείο

Τα παλιά χρόνια οι Έλληνες κατασκεύαζαν πήλινα αγγεία, για να αποθηκεύουν διάφορα πράγματα που τους χρειάζονταν (νερό, λάδι, κρασί κ.ά.).

Ανάλογα με τη χρησιμότητά τους τα αγγεία είχαν διάφορες μορφές. Μερικά από τα πιο γνωστά είδη ήταν η υδρία, ο κρατήρας και ο αμφορέας.

Υδρία

Οι αρχαίοι δεν είχαν βρύσες στα σπίτια τους και χρειάζονταν ειδικά δοχεία για τη μεταφορά του νερού. Μιας και το νερό λεγόταν ύδωρ, τα δοχεία που το μετέφεραν λέγονταν υδρίες και έμοιαζαν με στάμνες.


Κρατήρας

Οι αρχαίοι συνήθιζαν να νερώνουν το κρασί πριν το πιουν. Για αυτή την εργασία χρησιμοποιούσαν βαθιά δοχεία με πλατιά χείλη και κάθετες λαβές, τους κρατήρες.


Αμφορέας

Οι αμφορείς ήταν μεγάλα αγγεία με δύο λαβές. Χρησίμευαν στη μεταφορά λαδιού, κρασιού, μικρών καρπών αλλά και νερού. Υπήρχαν πολλά είδη, μερικοί μάλιστα είχαν μυτερό (οξύ) πυθμένα, για να στηρίζονται σε ξύλινη βάση κατά τη μεταφορά τους με πλοία.


Διακόσμηση

Για να ομορφύνουν τα αγγεία, οι αρχαίοι Έλληνες διακοσμούσαν την επιφάνειά τους με διάφορα σχέδια, εικόνες και μοτίβα, δηλαδή με παραστάσεις. Με τη βοήθεια ενός μείγματος νερού και πηλού σχεδίαζαν ανθρώπινες μορφές, άλογα ή διάφορα μυθολογικά όντα. Επιπλέον, πρόσθεταν πολλές γραμμές και γεωμετρικά σχήματα.


Το ψήσιμο των αγγείων ήταν μια διαδικασία πολύωρη και ιδιαίτερα δύσκολη. Άρχιζε νωρίς το πρωί, γιατί χρειάζονταν περίπου οκτώ ώρες για να φτάσει ο φούρνος στην κατάλληλη θερμοκρασία. Τα ψημένα αγγεία ήταν έτοιμα την επόμενη μέρα που ο φούρνος είχε κρυώσει.

Πατήστε στην παρακάτω εικόνα και επιλέξτε το αγγείο που σας αρέσει. Σχεδιάστε την επιφάνειά του με παραστάσεις, ψήστε το στον «φούρνο» και εκτυπώστε το!



Αρχαία χρόνιαΠαιχνίδιαΤέχνη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Διαβάστηκαν περισσότερο την τελευταία εβδομάδα