8 Νοε 2016

Οι αποκεντρωμένες διοικήσεις της Ελλάδας

Οι αποκεντρωμένες διοικήσεις είναι εφτά, αποτελούν βαθμίδα της ελληνικής δημόσιας διοίκησης και δημιουργήθηκαν το 2011.

Σκοπός τους είναι η εφαρμογή των κυβερνητικών πολιτικών σε περιφερειακό επίπεδο και η καλύτερη συνεργασία του κράτους με την τοπική αυτοδιοίκηση.


Οι αποκεντρωμένες διοικήσεις είναι αρμόδιες για τις κρατικές υποθέσεις της περιοχής τους, δηλαδή για ζητήματα που είτε λόγω του χαρακτήρα τους είτε λόγω διατάξεων του Συντάγματος δεν έχουν περάσει στην τοπική αυτοδιοίκηση και παραμένουν στην ευθύνη της πολιτείας.

* Τέτοιες υποθέσεις είναι, για παράδειγμα, ο πολεοδομικός σχεδιασμός, η περιβαλλοντική πολιτική, η δασική πολιτική και η μεταναστευτική πολιτική.

Γι’ αυτόν τον λόγο δεν αποτελούν θεσμό αυτοδιοίκησης αλλά διοικητικής αποκέντρωσης του κράτους. Ο επικεφαλής τους μάλιστα, ο Γενικός Γραμματέας, διορίζεται από την εκάστοτε κυβέρνηση και οφείλει να ενεργεί σύμφωνα με τις οδηγίες της.


Οι περισσότερες αποκεντρωμένες διοικήσεις εκτείνονται στα όρια δύο ή τριών περιφερειών. Εξαίρεση αποτελούν οι Διοικήσεις Αττικής και Κρήτης που ταυτίζονται εδαφικά με τις ομώνυμες περιφέρειες.



ΕλλάδαΠαζλ
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Υπουργείο Εσωτερικών, el.wikipedia.org
ΧΑΡΤΗΣ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ - ΠΑΖΛ: podilato98.blogspot.com

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

γεια σας κυριε δασκαλε 98 ειμαι ο Νακος τι κανετε πως ειστε ελπιζω να ειδτε πολυ καλα

δάσκαλος98 είπε...

Γεια σου, αστέρι μου! Ήμουν απλώς καλά, αλλά τώρα που είδα το μήνυμά σου είμαι πολύ πολύ καλά! ;))
Ελπίζω να περνάς κι εσύ ωραία. Μου λείψατε όλοι. Θα περάσω την επόμενη βδομάδα να σας δω. Και να σας καμαρώσω! Κανονίστε, αν γίνεται, να βρεθούμε λίγο νωρίτερα, για να τα πούμε... Τι καλά!

Ανώνυμος είπε...

φετος εχουμε δασκαλα την κυρια Μ που ειχαι περιση την δευτερα δημοτικου καλη δασκαλα ειναι η κυρια μ και εσεις εισασταν ο πιος καλος δασκαλος μετα την παρετησει της κυριαςΑ που πηγε Γερμαινια

δάσκαλος98 είπε...

Συμβαίνει να ξέρω από πέρσι ότι η κυρία Μ. σας αγαπάει και νοιάζεται για σας. Είμαι σίγουρος ότι θα περάσετε πολύ καλά μαζί της. Τα υπόλοιπα, τα δικά μας, θα τα πούμε από κοντά! :))

Ανώνυμος είπε...

εινα πολυ καλη δασκαλα και εσυς εισασταν

δάσκαλος98 είπε...

Αμάν! Δεν είμαι πια; Χα χα χα!
Καλό απόγευμα, αστέρι μου! :))

Ανώνυμος είπε...

Γειά σας

δάσκαλος98 είπε...

...και χαρά σας! ;p

Διαβάστηκαν περισσότερο την τελευταία εβδομάδα