Δευτέρα, 20 Μαρτίου 2017

Γνωρίζοντας τις περιφερειακές ενότητες (11)

Οι ΠΕ του Βορείου Αιγαίου

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου υποδιαιρείται σε πέντε περιφερειακές ενότητες: την ΠΕ Λήμνου, την ΠΕ Λέσβου, την ΠΕ Χίου, την ΠΕ Ικαρίας και την ΠΕ Σάμου.
● Μεγαλύτερη σε έκταση και πληθυσμό είναι η ΠΕ Λέσβου.
● Μικρότερη σε έκταση και πληθυσμό είναι η ΠΕ Ικαρίας.


(δείτε τον χάρτη σε πλήρες μέγεθος εδώ)


Οι ΠΕ των μεγαλύτερων νησιών (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου) καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος (66,2%) από την έκταση της περιφέρειας. Εκεί κατοικεί και η πλειοψηφία (69,82%) του πληθυσμού της.


Κάθε ΠΕ περιλαμβάνει από έναν έως τρεις δήμους, ενώ μια πόλη, όχι απαραίτητα η με­γαλύτερη σε πληθυσμό, είναι πρωτεύουσά της.

 1  ΠΕ Λήμνου


Αποτελείται από τα νησιά Λήμνος και Άγιος Ευστράτιος (ή Αϊ-Στράτης). Ανατολικά της βρίσκονται η Ίμβρος και η Τένεδος, τα μοναδικά μεγάλα νησιά της Τουρκίας στο Αιγαίο.

Έκταση: 521 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Πληθυσμός: 17.262 κάτοικοι.
Πρωτεύουσα (και μεγαλύτερη πόλη): Μύρινα (στον δήμο Λήμνου).
Δήμοι (2): Αγίου Ευστρατίου, Λήμνου.

 2  ΠΕ Λέσβου


Είναι η μεγαλύτερη σε έκταση και πληθυσμό ΠΕ της περιφέρειας. Αποτελείται από τη Λέ­σβο, το τρίτο σε έκταση νησί της χώρας. Στο έδαφός της βρίσκεται το ένα από τα δύο μεγαλύτερα απολιθωμένα δάση στον κόσμο (το άλλο είναι στην Αριζόνα των ΗΠΑ). Θε­ωρείται πατρίδα του ούζου, λόγω της εκτεταμένης ενασχόλησης των κατοίκων με τη συ­γκεκριμένη ποτοποιία. Η πρωτεύουσά της είναι και έδρα της περιφέρειας.

Έκταση: 1.633 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Πληθυσμός: 86.436 κάτοικοι.
Πρωτεύουσα (και μεγαλύτερη πόλη): Μυτιλήνη.
Δήμοι (1): Λέσβου.

 3  ΠΕ Χίου


Αποτελείται από το ομώνυμο νησί (το πέμπτο σε έκταση της Ελλάδας), τα Ψαρά και Αντί­ψαρα (δυτικά) και τις Οινούσσες (ανατολικά). Στα νότια της Χίου βρίσκονται τα Μαστι­χοχώρια, χωριά όπου ευδοκιμούν τα μαστιχόδεντρα και παράγεται η ονομαστή χιώτικη μαστίχα.

Έκταση: 904 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Πληθυσμός: 52.674 κάτοικοι.
Πρωτεύουσα (και μεγαλύτερη πόλη): Χίος.
Δήμοι (3): Οινουσσών, Χίου, Ψαρών.

 4  ΠΕ Ικαρίας


Είναι η μικρότερη σε έκταση και πληθυσμό ΠΕ της περιφέρειας. Αποτελείται από την Ικα­ρία και το μικρό νησιωτικό σύμπλεγμα των Φούρνων στα ανατολικά.

Έκταση: 301 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Πληθυσμός: 9.882 κάτοικοι.
Πρωτεύουσα (και μεγαλύτερη πόλη): Άγιος Κήρυκος (στον δήμο Ικαρίας).
Δήμοι (2): Ικαρίας, Φούρνων Κορσεών.

 5  ΠΕ Σάμου


Αποτελείται από το ομώνυμο νησί. Είναι γενέτειρα του μεγάλου μαθηματικού της αρχαιό­τητας Πυθαγόρα, του αστρονόμου και μαθηματικού Αρίσταρχου και του φιλόσοφου Επί­κουρου. Περιλαμβάνει το όρος Κέρκης (ή Κερκετέας), ενώ στο έδαφός της βρίσκονται το Ευπαλίνειο Όρυγμα (ένα υπόγειο υδραγωγείο και σημαντικό τεχνικό έργο των αρχαίων χρόνων) και το Ηραίο (ερείπια ναού που ήταν αφιερωμένος στην Ήρα και συγκέντρωνε επισκέπτες από όλα τα μέρη του τότε γνωστού κόσμου).

Έκταση: 477 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Πληθυσμός: 32.977 κάτοικοι.
Πρωτεύουσα: Σάμος.
Μεγαλύτερη πόλη: Καρλόβασι.
Δήμοι (1): Σάμου.

ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΩΣΗ


ΧΑΡΤΕΣ: podilato98.blogspot.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ μη γράφετε με greeklish ή κεφαλαία (σημαίνει ότι φωνάζετε), γιατί τα σχόλια θα διαγράφονται. Πριν τη δημοσίευση ελέγξτε για τυχόν λάθη απροσεξίας, πατώντας στο κουμπί «Προεπισκόπηση». Περισσότερα εδώ.