3 Οκτ 2011

Στο παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού

1º Δ.Σ. ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ⦁ ΣΤ1 ⦁ 2011/12

Μια από τις τελευταίες μέρες του Σεπτέμβρη επισκεφτήκαμε τον τεράστιο και αναξιοποίητο χώρο της γειτονιάς μας: το παλιό αεροδρόμιο της Αθήνας.


Η είσοδος από τη λεωφόρο Βουλιαγμένης


Μεταλλικό υπόστεγο αεροπλοΐας

Η περιοχή είναι εγκαταλελειμμένη. Μας ενημέρωσαν ότι ο δήμος και άλλοι φορείς προσπαθούν να αξιοποιήσουν τα κτίρια του αεροδρομίου, καθώς και εκείνα που φτιάχτηκαν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Δυστυχώς η δύναμή τους είναι περιορισμένη.


Περιφράξεις στην παράκτια ζώνη του Ελληνικού

Υπάρχουν διάφορα σχέδια για το μέλλον αυτής της έκτασης. Να οικοδομηθεί; Να γίνει πάρκο; Να χτιστεί μόνο ένα μέρος της; Γεγονός είναι πάντως ότι το Λεκανοπέδιο της Αθήνας είναι ιδιαίτερα πυκνοδομημένο.


Οι ελεύθεροι, αδόμητοι χώροι του Λεκανοπεδίου είναι ελάχιστοι

Πληροφορηθήκαμε ότι το μεγαλύτερο τεχνολογικό πανεπιστήμιο της χώρας μας, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ), και ειδικότερα η Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, έχει επεξεργαστεί μια ολοκληρωμένη πρόταση. Προτείνει να λειτουργήσει η περιοχή ως μητροπολιτικό πάρκο, δηλαδή ως ένας χώρος που θα καλύπτει τις ανάγκες για πράσινο, ψυχαγωγία, αθλητισμό, πολιτισμό κ.ά. όλων των κατοίκων του Λεκανοπεδίου.


Ο χώρος του παλαιού αεροδρομίου σήμερα...


...και όπως προβλέπεται να γίνει σύμφωνα με τη μελέτη του ΕΜΠ

Αυτό, όμως, που μας εντυπωσίασε περισσότερο ήταν όταν είδαμε πώς αξιοποιήθηκαν τα παλιά αεροδρόμια στη Φρανκφούρτη και στο Βερολίνο της Γερμανίας! Φυτεύτηκαν δέντρα γύρω από τους αεροδιαδρόμους και πλήθος κόσμου πλημμύρισε τον ελεύθερο χώρο...


Το παλιό αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης


Το παλιό αεροδρόμιο του Βερολίνου

Η εκδρομή μας πραγματοποιήθηκε με αφορμή την έκθεση 130 εικαστικών καλλιτεχνών που, με τον τρόπο τους κι αυτοί, ζητούν να ιδρυθεί το Μητροπολιτικό Πάρκο. Περιηγηθήκαμε στις πρωτότυπες δημιουργίες τους, τις συζητήσαμε και τις απολαύσαμε.

Το πρόγραμμα της Έκθεσης

Ευχαριστούμε πολύ την κ. Φερενίκη για την ενδιαφέρουσα ενημέρωση που έκανε στους (πολλούς!) μαθητές της πέμπτης και έκτης του σχολείου μας, αλλά και για την προσφορά του υλικού στο οποίο στηρίχθηκε η παρούσα ανάρτηση.

Σχολική ζωή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Διαβάστηκαν περισσότερο την τελευταία εβδομάδα