30 Δεκ 2016

Προετοιμασίες για τη νέα χρονιά

Του Αρκά
Έλληνας σκιτσογράφος και συγγραφέας



Κόμικς – ΣκίτσαΠρωτοχρονιάΧρόνος
ΠΗΓΗ: Arkas-The-Original-Page@facebook
ΣΕΙΡΑ: Ο Φεβρουάριος και οι έντεκα μήνες

29 Δεκ 2016

Η χιονόπτωση που μπερδεύει

Μια εντυπωσιακή οπτική απάτη

Το 2015 ο Γιαπωνέζος καθηγητής φυσικής Masashi Atarashi έκανε μάθημα στην τάξη, όταν άρχισε να χιονίζει. Καθώς έκλεινε τα στόρια του παραθύρου, παρατήρησε ότι η ταχύτητα των νιφάδων έμοιαζε να μεγαλώνει!


Φως – ΌρασηΧρόνος

20 Δεκ 2016

Christmas Snow

Μουσική: Hakan Eriksson


Χριστούγεννα

13 Δεκ 2016

Συνώνυμα, αντίθετα και παρομοιώσεις
(κουίζ)

Πατήστε στην εικόνα και επιλέξτε τη σχετική δραστηριότητα:



Λέξεις

Από τους νομούς στις περιφερειακές ενότητες

Οι νομοί υπήρξαν διοικητικές περιοχές του κράτους μας σε όλη σχεδόν την ιστορία του.

* Ιδρύθηκαν το 1833 και επιβίωσαν, με μικρότερες ή μεγαλύτερες αλλαγές, μέχρι την τελευταία ημέρα του 2010, οπότε και καταργήθηκαν.

Από το 2011 στη θέση τους βρίσκονται οι περιφερειακές ενότητες (ΠΕ), που αποτελούν τμήματα των περιφερειών.


Αυτή η αλλαγή είναι πολύ πρόσφατη, γι’ αυτό τα βιβλία μας, οι χάρτες και πολλοί άνθρωποι αναφέρονται ακόμη σε νομούς.

Διαφοροποιήσεις

Από τους 51 νομούς που υπήρχαν:
Οι 43 έγιναν περιφερειακές ενότητες χωρίς κάποια μεταβολή στα εδαφικά τους όρια.
Οι 5 διχοτομήθηκαν, δημιουργώντας μια δεύτερη ΠΕ.
Οι 3 καταργήθηκαν (αντικαταστάθηκαν από νέες ΠΕ).


Με τις αλλαγές αυτές:
Κάποια νησιά αναβαθμίστηκαν σε χωριστές ΠΕ, ώστε να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικότερα η γεωγραφική τους απομόνωση.
Βελτιώθηκε η διοίκηση των πολυπληθών περιοχών του Λεκανοπεδίου της Αθήνας.

Αναβάθμιση νησιών

Οι νομοί που έσπασαν σε δύο περιφερειακές ενότητες είναι οι εξής:
  • Νομός Καβάλας (έγινε ΠΕ Καβάλας + ΠΕ Θάσου)
  • Νομός Μαγνησίας (ΠΕ Μαγνησίας + ΠΕ Σποράδων)
  • Νομός Κεφαλληνίας (ΠΕ Κεφαλληνίας + ΠΕ Ιθάκης)
  • Νομός Λέσβου (ΠΕ Λέσβου + ΠΕ Λήμνου)
  • Νομός Σάμου (ΠΕ Σάμου + ΠΕ Ικαρίας)


Η πιο εντυπωσιακή αλλαγή, ωστόσο, πραγματοποιήθηκε στο Νότιο Αιγαίο. Ο Νομός Κυκλάδων και ο Νομός Δωδεκανήσου καταργήθηκαν και στη θέση τους ιδρύθηκαν 13 (!) περιφερειακές ενότητες:
Εννέα στις Κυκλάδες (ΠΕ Κέας-Κύθνου, Σύρου, Άνδρου, Τήνου, Μυκόνου, Μήλου, Πάρου, Νάξου και Θήρας).
Τέσσερις στα Δωδεκάνησα (ΠΕ Καλύμνου, Κω, Ρόδου και Καρπάθου-Κάσου).

Αναδιάρθρωση Αττικής

Ο νομός Αττικής καταργήθηκε. Λόγω του μεγάλου πληθυσμού της περιοχής ήταν ο μοναδικός νομός που υποδιαιρούνταν σε τέσσερις νομαρχίες (Αθηνών, Πειραιώς, Ανατολικής Αττικής, Δυτικής Αττικής). Από αυτές:
Η νομαρχία Αθηνών έσπασε σε τέσσερις ΠΕ (Βόρειας, Κεντρικής, Νότιας και Δυτικής Αθήνας).
Η νομαρχία Πειραιώς έσπασε σε δύο ΠΕ (Πειραιά και Νήσων).
Οι νομαρχίες Ανατολικής και Δυτικής Αττικής παρέμειναν αμετάβλητες (μετονομάστηκαν σε ΠΕ).


Ελλάδα
ΕΙΚΟΝΕΣ: podilato98.blogspot.com (1,4-5), ertnews.gr (2), livitsanis@facebook (3)

4 Δεκ 2016

Οι μήνες του χρόνου
(εξάσκηση)

1 Πατήστε στην εικόνα και επιλέξτε τη σχετική δραστηριότητα:



2 Πατήστε στις εικόνες και ελέγξτε τις γνώσεις σας:


Χρόνος

Βρείτε τη σωστή κατάληξη (3)

Κουίζ με τις καταλήξεις -η, -ι, -οι


Πατήστε στην εικόνα και επιλέξτε τη σχετική δραστηριότητα



Για τα πρωτάκια

Βρείτε τη σωστή κατάληξη

Τα [ο] και τα [ι] της γλώσσας μας προκαλούν συχνά δυσκολίες και λάθη. Ευτυχώς, πολλά από αυτά μπορούμε να τα προλάβουμε, αν έχουμε κατά νου τους βασικούς κανόνες σχετικά με την ορθογραφία των καταλήξεων.



Πατήστε στις αναρτήσεις που ακολουθούν και ελέγξτε τις γνώσεις σας:


ΑφιερώματαΟρθογραφία
ΕΙΚΟΝΑ: podilato98.blogspot.com (από healthtap.com)

Βρείτε τη σωστή κατάληξη (4)

Κουίζ με τις καταλήξεις -οι και -ει



Βρείτε τη σωστή κατάληξη (5)

Κουίζ με τις καταλήξεις -η, -ι, -οι, -ει



Άγιο Όρος

H μοναδική αυτοδιοικούμενη περιοχή της Ελλάδας



Το Άγιο Όρος βρίσκεται στην κεντρική Μακεδονία, στη χερσόνησο του Άθω. Πρόκειται για την ανατολικότερη και τραχύτερη χερσόνησο της Χαλκιδικής, η οποία καταλήγει στο ομώνυμο όρος (όρος Άθως) που έχει υψόμετρο 2.033 μέτρα.

* Το όνομά της προέρχεται από τον Άθω, έναν Γίγαντα της αρχαίας μυθολογίας.

Όρος Άθως

Στην Ιστορία μας συναντούμε την περιοχή για πρώτη φορά τα αρχαία χρόνια, όταν κατά τη διάρκεια της πρώτης περσικής εκστρατείας (492 π.Χ.) ο περσικός στόλος έπαθε μεγάλη καταστροφή σε θαλασσοταραχή που ξέσπασε κοντά στη χερσόνησο. Οι Πέρσες αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στη χώρα τους και η εκστρατεία ματαιώθηκε.


Στο Άγιο Όρος κατοικούν ορθόδοξοι μοναχοί διαφόρων εθνικοτήτων (Έλληνες, Ρώσοι, Σέρβοι, Βούλγαροι, Ρουμάνοι κ.ά.). Αποτελεί το παγκόσμιο κέντρο του ορθόδοξου χριστιανικού μοναχισμού, γι’ αυτό και είναι η μοναδική περιοχή της χώρας μας που αυτοδιοικείται με τους δικούς της θεσμούς.

Αυτό σημαίνει ότι δεν αποτελεί τμήμα κάποιας περιφέρειας, δε χωρίζεται σε περιφερειακές ενότητες και δεν έχει κανέναν δήμο. Υπάγεται πολιτικά στο Υπουργείο Εξωτερικών και θρησκευτικά στο Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης. Ο επικεφαλής της διοίκησής του λέγεται Πολιτικός Διοικητής του Αγίου Όρους.

Άγιο Όρος
Γεωγραφικό διαμέρισμα: Μακεδονία
Έκταση: 336 τ.χλμ.
(μεγαλύτερο από τη Λευκάδα και την Κάρπαθο, μικρότερο από την Άνδρο και τη Θάσο· μεγαλύτερο από τη Μάλτα και τις Μαλδίβες, μικρότερο από τη Γρενάδα και τις Αμερικανικές Παρθένους Νήσους)
Πληθυσμός: 1.746*
(περισσότεροι κάτοικοι από τον Δήμο Αγκιστρίου, λιγότεροι από τον Δήμο Ύδρας)
Πρωτεύουσα: Καρυές
* στην απογραφή του 2021

Το Άγιο Όρος, γνωστό και ως «Αυτόνομη Μοναστική Πολιτεία», χωρίζεται σε είκοσι αυτοδιοίκητες περιοχές. Κάθε περιοχή αποτελείται από μια μονή και διάφορους άλλους οικισμούς γύρω της.

* Από τις 20 μονές μία είναι σερβική, μία βουλγαρική και μία ρωσική. Παλαιότερη και μεγαλύτερη σε έκταση είναι η Μονή της Μεγίστης Λαύρας (ιδρύθηκε το 963 μ.Χ.).


Ο μοναχισμός

Ο μοναχισμός του Αγίου Όρους ξεκίνησε γύρω στον 8ο αιώνα κατά τη διάρκεια των βυζαντινών χρόνων. Έναν αιώνα μετά η περιοχή αποτελούσε ήδη το σημαντικότερο μοναστικό κέντρο της εποχής. Ο Άθως ήταν πλέον αποκλειστικός τόπος διαμονής των ασκητών, ενώ αποκλειόταν η παρουσία ακόμη και βοσκών ή γεωργών.



Εκείνη την εποχή απαγορεύτηκε και η είσοδος των γυναικών στη χερσόνησο. Αυτή η απαγόρευση, το λεγόμενο άβατο, από το 969 επεκτάθηκε και στα μικρά παιδιά (τους «αγένειους παίδες») και τα θηλυκά ζώα. Οι μόνες που εξαιρούνταν ήταν οι γάτες αλλά και τα άγρια ζώα, αφού οι μοναχοί δεν μπορούσαν να τα θέσουν υπό τον έλεγχό τους.

Η ενσωμάτωση στην Ελλάδα

Το Άγιο Όρος απελευθερώθηκε από τους Τούρκους τον Νοέμβριο του 1912 κατά τον Α΄ Βαλκανικό Πόλεμο. Το 1927, με την ψήφιση του νέου Συντάγματος της Ελλάδας, τέθηκε σε ισχύ ο Καταστατικός Χάρτης του Αγίου Όρους και επισημοποιήθηκε για πρώτη φορά η συνταγματική προστασία του καθεστώτος αυτοδιοίκησής του.



Τότε, σύμφωνα με αυτόν τον Καταστατικό Χάρτη, απαγορεύτηκε η είσοδος των γυναικών όχι μόνο στα αντρικά μοναστήρια (όπως συμβαίνει οπουδήποτε αλλού), αλλά σε ολόκληρη τη χερσόνησο. Η ποινή, μάλιστα, για τους (θηλυκούς) παραβάτες είναι φυλάκιση από δύο μήνες μέχρι ένα έτος, ευτυχώς εξαγοράσιμη.



Το θέμα του άβατου έχει προκαλέσει κατά καιρούς αντιδράσεις στη χώρα μας, αφού το Σύνταγμα σε άλλα άρθρα του θεωρεί ίσους όλους τους πολίτες ανεξαρτήτως φύλου και κατοχυρώνει την προσωπική ελευθερία και την ελεύθερη μετακίνησή τους σε ολόκληρη την επικράτεια. Επιπλέον, ως τμήμα του ελληνικού κράτους, το Άγιο Όρος επιχορηγείται και συντηρείται από το τελευταίο με χρήματα και των Ελληνίδων.

Παρόμοιες είναι και αντιδράσεις από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ευρωβουλευτές. Το θέμα έχει τεθεί αρκετές φορές με το σκεπτικό ότι αυτή η απαγόρευση παραβιάζει την παγκοσμίως αναγνωριζόμενη αρχή της ισότητας των δύο φύλων, τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενάντια στις διακρίσεις και υπέρ της ισότητας, καθώς και τις διατάξεις για την ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών στο έδαφός της.



Οι υποστηρικτές του άβατου, από την άλλη πλευρά, αντιτείνουν ότι η άρση της απαγόρευσης παραβιάζει τη θρησκευτική ελευθερία των μοναχών, ότι η περιοχή είναι ιδιοκτησία τους και έχουν δικαίωμα να δέχονται μόνο όποιους επιθυμούν, ότι η απαγόρευση ισχύει πάνω από χίλια χρόνια, αλλά και ότι κατοχυρώνεται από το ελληνικό Σύνταγμα και έχει γίνει δεκτή από την Ε.Ε. κατά την προσχώρηση της χώρας μας το 1981.



Παγκόσμια κληρονομιά

Από το 1988 το Άγιο Όρος συγκαταλέγεται στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Η τιμητική αυτή διάκριση οφείλεται στο ότι είναι εδώ και αιώνες πνευματικό κέντρο του ορθόδοξου χριστιανισμού, αλλά στηρίζεται και στην αξία του ως καλλιτεχνικό μνημείο, χάρη στην επιρροή που έχει ασκήσει η σχολή αγιογραφίας του στην Ιστορία της ορθόδοξης τέχνης.



Ελλάδα
ΜΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΟ: Θρησκευτικά ΣΤ΄ Δημοτικού, el.wikipedia.org, inathos.gr, huffingtonpost.gr, dogma.gr
ΕΙΚΟΝΕΣ: el.wikipedia.org (1-2,7-10), photodentro.edu.gr (3), monastiriaka.gr (4), solovki-monastyr.ru (5-⁠6)