23 Αυγ 2019

Ιστορική αλλαγή για τις γυναίκες της Σαουδικής Αραβίας

ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Αύγουστος 2019

ΡΙΑΝΤ. Νέους νόμους που χαλαρώνουν τους περιορισμούς στα ταξίδια των γυναικών ανακοίνωσε χθες η Σαουδική Αραβία, με αποτέλεσμα να επιτρέπεται πλέον εξίσου σε άνδρες και γυναίκες να ταξιδεύουν ελεύθερα με τα διαβατήριά τους. Μέχρι σήμερα ίσχυε η υποχρέωση η γυναίκα να συνοδεύεται από κάποιον άνδρα, γεγονός που περιόριζε την ελευθερία κίνησής της.

Πρόκειται για ιστορική αλλαγή για τα δικαιώματα των γυναικών στη χώρα, η οποία έως τώρα αντιμετώπιζε όλες τις γυναίκες ως ανηλίκους που χρειάζονταν κηδεμονία και τη συναίνεση ενός άνδρα, πατέρα ή συζύγου, ακόμη και γιου, για να αποκτήσουν διαβατήριο ή να ταξιδέψουν στο εξωτερικό. «Θα δίνεται διαβατήριο σε κάθε υπήκοο της Σαουδικής Αραβίας που το ζητεί», αναφέρει απόφαση που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης προσκείμενα στην κυβέρνηση, ο νέος κανόνας έχει εφαρμογή για τις γυναίκες ηλικίας 21 ετών και άνω.


Φοιτήτριες στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας. Πλέον θα μπορούν να ταξιδεύουν δίχως ανδρική συνοδεία.

Το παλιό σύστημα, που πρακτικά εξισώνει τις γυναίκες στη Σαουδική Αραβία με ανήλικα και αποτελεί αιτία σωρείας αυθαιρεσιών, καταγγελλόταν επί δεκαετίες από το κίνημα διεκδίκησης των δικαιωμάτων των γυναικών στη χώρα.

Η απόφαση προστίθεται σε σειρά μέτρων που ανακοινώνονται σταδιακά το τελευταίο διάστημα από τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν. Η πιο εμβληματική από αυτές τις μεταρρυθμίσεις ήταν ότι από τον Ιούνιο του 2018 επετράπη σε γυναίκες να οδηγούν αυτοκίνητα, ενώ πολύ πρόσφατα τους επετράπη επίσης να παρακολουθούν αθλητικές διοργανώσεις, όπως αγώνες ποδοσφαίρου, και να αναλαμβάνουν θέσεις εργασίας που μέχρι τότε ήταν επιτρεπτές αποκλειστικά και μόνο σε άρρενες.

Αν και μεταμόρφωσαν τη ζωή πολλών γυναικών στη Σαουδική Αραβία, οι μεταρρυθμίσεις αυτές χαρακτηρίζονται ανεπαρκείς από πολλούς ακτιβιστές και ακτιβίστριες, που εξηγούν ότι το σύστημα της «κηδεμονίας» των γυναικών πόρρω απέχει από το να έχει καταργηθεί στην ουαχαμπιτική μοναρχία.


ΑσίαΕιδήσειςΤα δύο φύλα
ΠΗΓΗ: Η Καθημερινή (03.08.2019)
ΕΙΚΟΝΑ: scmp.com

8 Αυγ 2019

Ζούμε στην καλύτερη εποχή

Ο κόσμος μας είναι ο καλύτερος που έχει γνωρίσει μέχρι σήμερα η ανθρωπότητα

ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ – Αύγουστος 2018

Του Νίκου Μαραντζίδη
Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Καρόλου στην Πράγα

Μπορείτε να απαντήσετε σε μερικές απλές ερωτήσεις για την τρέχουσα κατάσταση του κόσμου μας; Ας πούμε:
  • Τι ποσοστό των κοριτσιών αποφοιτά από το Δημοτικό στις φτωχές χώρες του πλανήτη;
    α) 20%
    β) 40%
    γ) 60%
  • Ποιο είναι το παγκόσμιο προσδόκιμο ζωής σήμερα;
    α) 50 χρόνια
    β) 60 χρόνια
    γ) 70 χρόνια
  • Τι ποσοστό ανθρώπων παγκοσμίως έχει πρόσβαση σε ηλεκτρικό ρεύμα;
    α) 20%
    β) 50%
    γ) 80%
  • Τα τελευταία 20 χρόνια ο αριθμός των ατόμων που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας:
    α) Διπλασιάστηκε
    β) Παρέμεινε ίδιος
    γ) Μειώθηκε κατά το ήμισυ

Εάν επιλέξατε σε όλες το (γ), συγχαρητήρια! Εάν όχι, μη στεναχωριέστε, δεν είστε η εξαίρεση. Σύμφωνα με τον Σουηδό γιατρό Χανς Ρόσλιγκ, ο οποίος έγραψε το σπουδαίο βιβλίο «Factfulness» με στόχο την καταπολέμηση της άγνοιας για τις παγκόσμιες τάσεις, μόνο μια μικρή μειοψηφία ανθρώπων στον δυτικό κόσμο απαντά σωστά στις παραπάνω, και σε άλλες παρόμοιες, ερωτήσεις.

Οι άνθρωποι, ακόμη και οι πιο μορφωμένοι και ενημερωμένοι, έχουν μια περισσότερο αρνητική και απαισιόδοξη εικόνα για τον κόσμο συγκριτικά με το τι συμβαίνει.



Γενικότερα, είναι εμπεδωμένη σε πολλούς η πεποίθηση πως η ανθρωπότητα είναι σε κακή κατάσταση και βαδίζει προς το χειρότερο. Η αλήθεια είναι ακριβώς η αντίθετη: Τα τελευταία εκατό χρόνια έχουν συμβεί σημαντικές αλλαγές και η πρόοδος που έχει συντελεστεί σε όλους τους τομείς είναι εντυπωσιακή.

Όπως γράφει ο νομπελίστας οικονομολόγος Άγκους Ντίτον, στις μέρες μας οι άνθρωποι ζουν περισσότερο, είναι πλουσιότεροι και τα σώματά τους είναι ψηλότερα και δυνατότερα σε σύγκριση με το παρελθόν.

1 Μόλις πριν από έναν αιώνα, το 1900, το προσδόκιμο ζωής στις ΗΠΑ ήταν τα 47 χρόνια, χαμηλότερο και από τις τελευταίες σήμερα χώρες στη σχετική λίστα, τη Σιέρα Λεόνε (50 έτη) και την Αγκόλα (52 έτη).

Στα μέσα του 20ού αιώνα σε Ευρώπη και Βόρεια Αμερική η οικονομική ανάπτυξη απάλλαξε από τη φτώχεια εκατομμύρια ανθρώπους και η επιστήμη συνέβαλε να γιατρευτούν ασθένειες, επεκτείνοντας το προσδόκιμο ζωής.

2 Μετά το 1990 η ταχεία ανάπτυξη μεταφέρθηκε στην Ασία. Η Κίνα, η Ινδία, η Ινδονησία, η Ταϊλάνδη, το Βιετνάμ, που διαθέτουν σχεδόν το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού, τρέχουν με σπουδαίους αναπτυξιακούς ρυθμούς. Η Αφρική, που έχει μείνει πίσω, θα είναι το επόμενο στοίχημα της παγκόσμιας ανάπτυξης.

3 Η ακραία φτώχεια περιορίστηκε. Ο αριθμός όσων ζουν με λιγότερο από 1,90 δολάριο ημερησίως μειώθηκε από 1,8 δισ. το 1990 σε 760 εκατομμύρια το 2013 (οι μισοί εκ των οποίων ζουν στην Υποσαχάρια Αφρική) και αυτό παρά την αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού κατά 2 δισεκατομμύρια.



4 Οι φόβοι πως ο υπερπληθυσμός θα οδηγούσε σε μεγάλες δυστυχίες διαψεύστηκαν. Η αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού, που οφείλεται κυρίως στη μείωση της παιδικής θνησιμότητας και στην αντιμετώπιση των ασθενειών, είναι αντιμετωπίσιμη.

Επιπλέον, παρά την αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού, ο αριθμός παιδιών ανά οικογένεια μειώθηκε. Οι γυναίκες του αναπτυσσόμενου κόσμου κάνουν λιγότερα παιδιά, κερδίζοντας έτσι χρόνο για τον εαυτό τους.

5 Οι φτωχές εισοδηματικά χώρες είναι περισσότερο αναπτυγμένες από όσο νομίζουμε. Όπως υπογραμμίζει ο Ρόσλιγκ, η εικόνα ενός κόσμου χωρισμένου στα δύο, με τη μεγάλη πλειοψηφία να ζει στη μιζέρια, τη στέρηση και τη βαρβαρότητα, είναι ψευδαίσθηση.

Ο κόσμος μας είναι ο καλύτερος που έχει γνωρίσει μέχρι σήμερα η ανθρωπότητα. Η παραδοχή της προόδου που συντελέστηκε όλα αυτά τα χρόνια δεν υπονοεί βέβαια πως τα προβλήματα εξαφανίστηκαν και δε χρειάζεται εγρήγορση σε ζητήματα όπως είναι οι πόλεμοι, η ακραία φτώχεια, οι κοινωνικές ανισότητες, οι διακρίσεις μεταξύ των δύο φύλων ή η κλιματική αλλαγή. Κάθε άλλο!

Ούτε, βεβαίως, πως η μετατόπιση πλούτου και κατ’ επέκταση ισχύος από τη Δύση στην Ανατολή θα είναι χωρίς συνέπειες.

Απλώς, για να μπορέσουμε να μιλήσουμε σοβαρά για τα προβλήματα, πρέπει να έχουμε γνώση της πραγματικότητας και να μην είμαστε έρμαια φοβιών, στερεοτύπων και μύθων.


Το μέλλον είναι η κατοικία των σημερινών παιδιών



Άνθρωποι – ΛαοίΑπό τις εφημερίδες
ΠΗΓΗ: Η Καθημερινή (26.08.2018)
ΕΙΚΟΝΕΣ: mountbellacademy.com, habitat.org, golos.io

2 Αυγ 2019

Γίνε μικρός συγγραφέας!

Δέκα συμβουλές από τη συγγραφέα Αμάντα Μιχαλοπούλου

ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ
Ιούλιος 2012

1 Να έχεις πάντα μαζί ένα μολύβι για να σημειώνεις τις ιδέες σου. Ή, καλύτερα, δύο· μπορεί να σπάσει καμιά μύτη.

2 Για να γράφεις καλά, πρέπει να σβήνεις συχνά. Οπότε ας έχεις μαζί σου και μια γόμα.

3 Έχε τα μάτια και τα αφτιά σου ανοιχτά. Οι ωραιότερες ιστορίες είναι αυτές που κάποιος αρχίζει να διηγείται στον διπλανό του στον δρόμο, στο πάρκο, στη θάλασσα. Εσύ ακούς και μετά τα αλλάζεις, προσθέτεις τα δικά σου.

* Ιδέες μπορείς να πάρεις και από τα μυθιστορήματα των αγαπημένων σου συγγραφέων. Οι καλοί συγγραφείς είναι και μανιώδεις αναγνώστες!

4 Να σκέφτεσαι πάντοτε: «Τι θα γινόταν αν...;» Έτσι θα ξεκολλάς σε δύσκολες στιγμές.

5 Αν κάτι δεν πάει καλά, μη συνεχίσεις να γράφεις. Γύρνα στο σημείο όπου τα πράγματα πήγαιναν ακόμη καλά, σβήσε ό,τι έγραψες από εκεί και μετά και ξαναρώτα: «Τι θα γινόταν αν...;»


6 Διάβασε δυνατά ό,τι έγραψες. Φαντάσου πως τα έγραψε κάποιος που τον συμπαθείς κάπως αλλά όχι πολύ. Ας πούμε τώρα πως αυτός ο κάποιος σε ρωτάει τι πρέπει να αλλάξει για να γίνει πιο ενδιαφέρουσα η ιστορία. Σκέψου τι θα του πεις.

7 Να έχεις πάντα δίπλα σου ένα λεξικό. Όχι για να γράφεις περίπλοκες λέξεις, αλλά για να μαθαίνεις τι σημαίνουν και να τις χρησιμοποιείς μόνο αν χρειαστεί. Α, και για να ελέγχεις την ορθογραφία σου.

8 Μη χρησιμοποιείς χαζοπαρομοιώσεις όπως «τα σύννεφα ήταν άσπρα σαν βαμβάκι»...

9 Να παιδεύεις τους ήρωές σου, αλλά να τους αγαπάς κιόλας, να προσπαθείς να τους καταλάβεις. Ξεκίνα με αδέρφια, ξαδέρφια, φίλους, όχι και τόσο φίλους. Προσπάθησε να αναλύσεις γιατί φέρονται όπως φέρονται. Δες τους σαν ήρωες.

1
0 Μην καταδεχτείς να τελειώσεις την ιστορία με δίδαγμα. Είναι σαν να λες ένα ανέκδοτο και μετά να προσπαθείς να το εξηγήσεις!



Από τις εφημερίδεςΓραπτή έκφρασηΚαλοκαίρι
ΠΗΓΗ: Athens Voice (26.07.2012)
ΕΙΚΟΝΕΣ: podilato98.blogspot.com (από gentryliving.com), illbeoutinaminute.com