29 Νοε 2019

Η κλιματική αλλαγή κοστίζει 2,3 δισ. δολάρια τον χρόνο στη Ρωσία

Στο βόρειο τμήμα της χώρας αγωγοί εκρήγνυνται και πυλώνες υποδομών γκρεμίζονται εξαιτίας της υπερθέρμανσης

ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ
Οκτώβριος 2019

Μεγαλύτερη έμφαση αναμένεται να δώσει η Ρωσία στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην τεράστια περιοχή της χώρας που έχει μονίμως πάγο. Σε μεγάλο τμήμα του πάγου έχουν κατασκευαστεί κτίρια, καθώς και αγωγοί πετρελαίου και φυσικού αερίου, δηλαδή υποδομές οι οποίες τώρα, με την προϊούσα άνοδο της θερμοκρασίας σε πρωτοφανή υψηλά επίπεδα, βρίσκονται σε μεγάλο κίνδυνο. Στην περιοχή της Αρκτικής συγκεκριμένα, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί επιστήμονες, η άνοδος αυτή συντελείται δυο φορές πιο γρήγορα απ’ ό,τι σε άλλες περιοχές του πλανήτη.

Κατά τις εκτιμήσεις του αναπληρωτή υπουργού για την ανάπτυξη της περιφέρειας της Άπω Ανατολής και της Αρκτικής, Αλεξάντερ Κρουτίκοφ, η οικονομική ζημία από αυτήν την εξέλιξη φθάνει τα 2,3 δισ. δολάρια τον χρόνο. «Αυτό το πρόβλημα πρέπει να λυθεί, διότι ο βαθμός της βλάβης αυξάνεται χρόνο με τον χρόνο», επισημαίνει. «Λόγου χάριν, οι αγωγοί εκρήγνυνται και οι πυλώνες των υποδομών γκρεμίζονται».


Με τις επισημάνσεις αυτές φαίνεται πλέον ότι η Ρωσία, η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο με κριτήριο τις εκπομπές ρύπων, αρχίζει να δίνει μεγαλύτερο βάρος στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Το μεγαλύτερο διάστημα που ασκεί την εξουσία ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έθετε υπό ερώτηση την ευρέως αποδεκτή άποψη ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι ένα ανθρωπογενές φαινόμενο. Παρά ταύτα, φέτος αποφάσισε να επικυρώσει τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα (του 2015), δηλώνοντας ότι η Ρωσία κάνει ό,τι μπορεί για να αμβλύνει τις επιπτώσεις του φαινομένου του θερμοκηπίου.

Η άνοδος της θερμοκρασίας της Γης είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα για τους κλάδους του πετρελαίου, της εξόρυξης και της ενέργειας εν γένει. Στη ρωσική περιοχή με τον μόνιμο πάγο πραγματοποιείται το 15% των δραστηριοτήτων της χώρας στο πετρέλαιο και το 80% των δραστηριοτήτων του φυσικού αερίου. Επιπλέον, στα εδάφη αυτά φιλοξενούνται και δραστηριότητες εξορυκτικών κολοσσών όπως η MMC Norilsk Nickel PJSC, η μεγαλύτερη στον κόσμο σε παραγωγή εξευγενισμένου νικελίου και παλλαδίου.

Επί σειρά ετών η Ρωσία κατασκεύαζε υποδομές σε πυλώνες, αλλά τώρα λιώνει ο πάγος και το έδαφος γίνεται πιο μαλακό. Όπως η ίδια η εταιρεία λέει, «τα οικοδομήματα παύουν να είναι τόσο σταθερά ενόσω ο πάγος θερμαίνεται». Ως αποτέλεσμα η πόλη Νορίλσκ στην Αρκτική, όπου βρίσκονται οι εγκαταστάσεις της Norilsk Nickel, αποφάσισε να οικοδομήσει πρώτη φορά ύστερα από δεκαετίες καινούργια σπίτια με λιγότερους ορόφους και μικρότερο βάρος απ’ ό,τι συνήθως.


Τέλος, όπως προβλέπουν επιστήμονες, έως το 2050 η κατάσταση θα έχει εκτραχυνθεί, διότι η υψηλή θερμοκρασία θα επηρεάζει το ένα πέμπτο κτιρίων και υποδομών στη μόνιμα παγωμένη περιφέρεια της Ρωσίας.

Από τις εφημερίδεςΕυρώπηΚλιματική κρίση
ΠΗΓΗ: Η Καθημερινή (19.10.2019), αναδημοσίευση από το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg των ΗΠΑ
ΕΙΚΟΝΑ: weatherops.com

3 σχόλια:

μαθητής11 είπε...

Πολύ ενδιαφέρον

April 12 είπε...

Ευτυχώς εμείς στην Ελλάδα δεν αντιμετωπίζουμε τέτοια προβλήματα .=)

Νεφ.2008 είπε...

Ναι όμως εμείς έχουμε άλλα προβλήματα λόγω της κλιματικής αλλαγής!:-/ ��

Διαβάστηκαν περισσότερο την τελευταία εβδομάδα