Από την tzina45
Μαθήτρια της έκτης τάξης
Γίνεται διάκριση μεταξύ των «πλέον επικίνδυνων» και αυτών που θεωρούνται ότι έχουν το «ισχυρότερο δηλητήριο». Οι δύο αυτές κατηγορίες δεν ταυτίζονται απαραίτητα και είναι απόλυτα διακριτές.
Επικίνδυνα φίδια είναι αυτά που προκαλούν τους περισσότερους θανάτους ετησίως. Είναι γνωστό ότι πάνω από 1.000.000 άνθρωποι τον χρόνο σε όλο τον κόσμο πέφτουν θύματα δηγμάτων φιδιών, ιδιαίτερα στην Ασία και στην Αφρική, λιγότερο στην Αμερική και πολύ λιγότερο στην Ευρώπη. Οι 100.000 από τους ανθρώπους αυτούς πεθαίνουν. Στην κορυφή αυτής της κατηγορίας φιγουράρει η οχιά του Ράσελ που ζει στη Σρι Λάνκα, προκαλώντας χιλιάδες θανάτους ετησίως.
Αντίθετα ένα φίδι με εξαιρετικά ισχυρό δηλητήριο δεν είναι απαραίτητο να φιγουράρει στη λίστα των πλέον επικίνδυνων και αυτό γιατί μπορεί να ζει σε περιοχές όπου δεν έρχεται σε επαφή με ανθρώπους.
Η τοξικότητα του δηλητηρίου μετράται με τη διεθνώς αποδεκτή μέθοδο LD50. Η μέθοδος αυτή μετρά τον βαθμό τοξικότητας του δηλητηρίου από τον αριθμό θανάτων που θα προκαλέσει σε πληθυσμό ποντικών στους οποίους θα χορηγηθεί το δηλητήριο. Η τοξικότητα μετράται από το πόση ποσότητα δηλητηρίου είναι ικανή να σκοτώσει το 50% του αριθμού των ποντικών, ανά κιλό μάζας σώματος.
Στην κορυφή αυτής της λίστας φιγουράρει μακράν το φίδι της ενδοχώρας της Ταϊπάν που ζει στην κεντρική έρημο της Αυστραλίας (τοξικότητα δηλητηρίου 50 φορές μεγαλύτερη της βασιλικής κόμπρας). Η συνήθης ποσότητα δηλητηρίου που «παρέχει» ένα δάγκωμα αυτού του φιδιού είναι ικανή να θανατώσει εκατό ανθρώπους ή 250.000 ποντίκια.
Γενικά η Αυστραλία φιλοξενεί τα 8 από τα 10 περισσότερο ιοβόλα φίδια του πλανήτη.
ΠΗΓΗ: Βικιπαίδεια
ΕΙΚΟΝΕΣ: herpetofauna.gr
ΕΙΚΟΝΕΣ: herpetofauna.gr
Τα καημένα τα πειραματόζωα (ποντίκια) σκέφτομαι...
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπίστευτο!Έτσι γίνονται οι κλίμακες τοξικότητας;Ποτέ δε θα το φανταζόμουν...
ΑπάντησηΔιαγραφήΑχ αυτές οι εικόνες... Ποτέ μου δεν μου άρεσε να βλέπω φίδια. Δάσκαλε98, περάστε λίγο απ'το μπλογκ μου έχω κάτι για εσάς!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ πολύ! :))
ΑπάντησηΔιαγραφήΠαιδιά, δείτε το τιμητικό βραβείο που μας απένειμε η Δήμητρα εδώ!
Πολύ πολύ ωραίο!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ενδιαφέρουσα και άκρως ενημερωτική η εργασία αλλά και μπρρρρρρρρρρρρρρρρρρ, ανατριχιαστική
ΑπάντησηΔιαγραφή