25 Μαρ 2012

Η διακυβέρνηση του Καποδίστρια

Ο Ιωάννης Καποδίστριας αναλαμβάνει κυβερνήτης του ελληνικού κράτους το 1827 με ψήφισμα της Γ΄ Εθνοσυνέλευσης. Η κατάσταση που παραλαμβάνει είναι τραγική, ενώ οι Έλληνες βλέπουν στο πρόσωπό του έναν σωτήρα και έχουν ιδιαίτερα μεγάλες προσδοκίες απ’ αυτόν.


Διονύσιος Τσόκος: «Ιωάννης Καποδίστριας»

Βασικός στόχος της πολιτικής του είναι να δημιουργήσει ένα ισχυρό κράτος με αποτελεσματική διοίκηση και δυνατή οικονομία. Συγκεντρώνει όλες τις εξουσίες στο πρόσωπό του, ώστε να δρα —όπως πιστεύει— πιο αποτελεσματικά.

Χρησιμοποιεί τους φόρους και τα δάνεια από το εξωτερικό για να αποκαταστήσει τις πολεμικές καταστροφές και να υλοποιήσει τα σχέδιά του. Ιδρύει Εθνική Τράπεζα για να βοηθήσει τις επενδύσεις, δίνει βάρος στην ανάπτυξη του εμπορίου και της ναυτιλίας και οργανώνει τακτικό στρατό.

Ο Καποδίστριας χρησιμοποιεί το κύρος και τη φήμη του για να προσεγγίσει τις κυβερνήσεις άλλων χωρών, κυρίως των Μεγάλων Δυνάμεων, ώστε να υποστηρίξουν τη χώρα του. Άλλωστε το διάστημα 1815-1822 ήταν Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Αυτοκρατορίας.

Όμως η συγκέντρωση των εξουσιών στο πρόσωπό του και οι γενικότερες πολιτικές πρωτοβουλίες του προκαλούν την αντίδραση κάποιων πολιτικών ομάδων, οι οποίες βλέπουν να περιορίζεται η εξουσία τους. Αυτοί οι πολιτικοί του αντίπαλοι ασκούν αντιπολίτευση και οργανώνονται σταδιακά με στόχο την ανατροπή του. Η κυβέρνηση του Καποδίστρια περνά πολλές κρίσεις, ωστόσο καταφέρνει να ξεπερνά τις δυσκολίες.

Το έργο του σταματά απότομα με τη δολοφονία του, το 1831, στο Ναύπλιο.


Χαράλαμπος Παχής: «Η δολοφονία του Ιωάννη Καποδίστρια» (περ. 1872)

Χρονολόγιο
1827: Ο Ιωάννης Καποδίστριας κυβερνήτης της Ελλάδας
1828: Άφιξη του Καποδίστρια στην Ελλάδα
1831: Δολοφονία του Καποδίστρια


ΠΗΓΗ: Ιστορία ΣΤ΄ Δημοτικού (2006)
ΕΙΚΟΝΕΣ: terrapapers.com, commons.wikimedia.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το σχόλιό σας θα εγκριθεί πρώτα από τον δάσκαλο98. Παρακαλώ μη γράφετε με greeklish ή κεφαλαία (σημαίνει ότι φωνάζετε), γιατί τα σχόλια θα διαγράφονται.
Πριν τη δημοσίευση ελέγξτε για τυχόν λάθη απροσεξίας, πατώντας στην «Προεπισκόπηση». Περισσότερα εδώ.