27 Ιαν 2015

Η αναπαραγωγή του ανθρώπου

Οι ζωντανοί οργανισμοί δημιουργούν απογόνους με την αναπαραγωγή. Με αυτόν τον τρόπο η ζωή εξασφαλίζει τη συνέχειά της πάνω στη Γη και τα διάφορα είδη εξακολουθούν να υπάρχουν.

Οι διαδικασίες της αναπαραγωγής παρουσιάζουν μεγάλη ποικιλία στα φυτά και στα ζώα.

1 Υπάρχουν οργανισμοί, όπως κάποια είδη φυτών, που αναπαράγονται χωρίς να ζευγαρώνουν. Αν, για παράδειγμα, κόψουμε και στη συνέχεια φυτέψουμε ένα κλαδί από βασιλικό, σε μερικές εβδομάδες θα έχει δημιουργηθεί ένα φυτό όμοιο με το αρχικό.

2 Άλλοι οργανισμοί αναπαράγονται με τη μεσολάβηση κάποιου άλλου ζωντανού οργανισμού. Τα λουλούδια, για παράδειγμα, αναπαράγονται με τη βοήθεια των μελισσών που μεταφέρουν τη γύρη από το ένα άνθος στο άλλο.


Οι περισσότεροι οργανισμοί, όμως, για να δημιουργήσουν απογόνους πρέπει να ζευγαρώσουν. Αυτό γίνεται ανάμεσα σε δύο άτομα διαφορετικού φύλου (ένα αρσενικό και ένα θηλυκό) με τη βοήθεια ορισμένων οργάνων στο σώμα τους. Το σύνολο αυτών των οργάνων ονομάζεται αναπαραγωγικό σύστημα.


Ο άνθρωπος

Ο άνθρωπος δημιουργείται από ένα αρχικό κύτταρο, το οποίο προέρχεται από την ένωση δύο κυττάρων, ενός που παράγεται από το σώμα της γυναίκας και ενός από το σώμα του άνδρα.
Το αναπαραγωγικό κύτταρο της γυναίκας λέγεται ωάριο.
Tο αναπαραγωγικό κύτταρο του άνδρα λέγεται σπερματοζωάριο.





Το ωάριο (αριστερά) είναι πολύ πιο
μεγάλο από το σπερματοζωάριο

Τα αναπαραγωγικά όργανα είναι διαφορετικά στα δύο φύλα, διότι επιτελούν διαφορετικές λειτουργίες:
Τα όργανα των ανδρών είναι οι όρχεις, η εκφορητική οδός, η ουρήθρα και το πέος.
Τα όργανα των γυναικών είναι οι ωοθήκες, οι σάλπιγγες, η μήτρα και ο κόλπος.


Δείτε στη συνέχεια


ΆνθρωποςΑφιερώματα
ΠΗΓΗ: Φυσικά ΣΤ΄ Δημοτικού
ΕΙΚΟΝΕΣ: descordesamonarbre.fr, luminaryhealth.com, podilato98.blogspot.com (από Βιολογία Α΄ Γυμνασίου), trinimocha.onsugar.com

1 σχόλιο:

Το σχόλιό σας θα εγκριθεί πρώτα από τον δάσκαλο98. Παρακαλώ μη γράφετε με greeklish ή κεφαλαία (σημαίνει ότι φωνάζετε), γιατί τα σχόλια θα διαγράφονται.
Πριν τη δημοσίευση ελέγξτε για τυχόν λάθη απροσεξίας, πατώντας στην «Προεπισκόπηση». Περισσότερα εδώ.