21 Σεπ 2012

Γιατί κάνουμε Ιστορία;

Ιστορία είναι η επιστήμη που εξετάζει τη ζωή του ανθρώπου από τη στιγμή που εμφανίστηκε στον πλανήτη μας έως σήμερα.

Η Ιστορία δεν είναι μόνο απομνημόνευση ονομάτων ή μαχών. Είναι, κυρίως, η βαθύτερη γνώση του παρελθόντος μας.
Αν γνωρίζουμε τι έχει συμβεί στο παρελθόν, μπορούμε πιο εύκολα να κατανοήσουμε την εποχή μας, τη συνέχεια δηλαδή αυτού του παρελθόντος.
Παράλληλα μπορούμε να κάνουμε προβλέψεις για το μέλλον και να αποφύγουμε τα λάθη των προηγούμενων γενεών.

Με τη βοήθεια της Ιστορίας γνωρίζουμε τον πολιτισμό του λαού μας αλλά και άλλων λαών. Έτσι καταλαβαίνουμε περισσότερα πράγματα για τον κόσμο μας, γινόμαστε πιο σοφοί και προετοιμαζόμαστε καλύτερα για τη ζωή.


Μελετώντας το παρελθόν μαθαίνουμε να αναζητούμε τα βαθύτερα αίτια, τα κίνητρα ή τους σκοπούς των ανθρώπινων πράξεων. Αυτό μας βοηθά να αναπτύξουμε την κριτική μας ικανότητα και, καθώς μεγαλώνουμε, να αντιμετωπίζουμε το παρόν πιο υπεύθυνα.

Σιγά σιγά θα αντιληφθούμε ότι είμαστε το μέρος ενός συνόλου (της κοινωνίας μας, της ανθρωπότητας) και ότι για τις πολιτικές, κοινωνικές και πνευματικές συνθήκες φέρουμε κι εμείς ευθύνη.


Η ιστορία δεν είναι μακριά. Είναι μέσα μας, βρίσκεται δίπλα μας και μας αφορά όλους!



ΙστορίαΠολιτική

3 σχόλια:

  1. Καλή σχολική χρονιά δάσκαλε 98!!!
    Πολύ σωστά τα λες, όμως τα περισσότερα παιδιά λόγω του νεαρού της ηλικίας τους, αλλά περισσότερο λόγω του ανιαρού τρόπου διδασκαλίας της ιστορίας μας, δεν αγαπούν καθόλου αυτό το τόσο σημαντικό μάθημα. Είναι και ευθύνη του κάθε δασκάλου, το πώς θα "προσφέρει" το μάθημα αυτό, έτσι ώστε να κερδίσει το ενδιαφέρον των μικρών του μαθητών.
    Εύχομαι μια όμορφη σχολική χρονιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όσα γράφεις με βρίσκουν σύμφωνο, άλλωστε αφορμή για την ανάρτηση στάθηκε ένα από τα έξυπνα φετινά αστέρια μου (έκτη τάξη) που άσκησε από την αρχή το δικαίωμά του να μάθει γιατί κάνουμε αυτό το μάθημα...
    Πολλές ευχές και από μένα! :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @ Περί ανέμων, υδάτων και σχολείου: Ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Το σχόλιό σας θα εγκριθεί πρώτα από τον δάσκαλο98. Παρακαλώ μη γράφετε με greeklish ή κεφαλαία (σημαίνει ότι φωνάζετε), γιατί τα σχόλια θα διαγράφονται.
Πριν τη δημοσίευση ελέγξτε για τυχόν λάθη απροσεξίας, πατώντας στην «Προεπισκόπηση». Περισσότερα εδώ.