Χρονολόγιο
1823. Ο εθνικός μας ποιητής γράφει στη Ζάκυνθο τον «Ύμνο εις την Ελευθερίαν». Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα εκτεταμένο έργο που αποτελείται από 158 τετράστιχες στροφές!
1824. Ο «Ύμνος» δημοσιεύεται στο Μεσολόγγι και αμέσως ο Γάλλος ακαδημαϊκός Φοριέλ τον περιλαμβάνει στη συλλογή των ελληνικών δημοτικών τραγουδιών που επιμελείται.
1828. Ο Νικόλαος Μάντζαρος, Κερκυραίος μουσικός και φίλος του Σολωμού, τον μελοποιεί με βάση λαϊκά μοτίβα για τετράφωνη ανδρική χορωδία.
1844. Ο «Ύμνος» μελοποιείται για δεύτερη φορά από τον Μάντζαρο και υποβάλλεται στον βασιλιά Όθωνα με την ελπίδα να γίνει δεκτός ως εθνικός ύμνος. Η απάντηση είναι αρνητική, ωστόσο το έργο διαδίδεται ως «θούριος».
1861. Ο Υπουργός των Στρατιωτικών ζητάει από τον Μάντζαρο να συνθέσει πάνω στον «Ύμνο» ένα εμβατήριο. Ο μουσικός μεταβάλλει τον ρυθμό και τέσσερα χρόνια αργότερα οι πρώτες 24 στροφές καθιερώνονται ως Εθνικός Ύμνος.
Οι δύο πρώτες, μάλιστα, συνοδεύουν πάντοτε την έπαρση και την υποστολή της σημαίας και ψάλλονται σε επίσημες στιγμές και τελετές.
Πατήστε στην εικόνα και διαβάστε ολόκληρο το ποίημα:
Ποίηση
ΜΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΟ: presidency.gr, el.wikipedia.org
ΗΧΟΣ: presidency.gr
ΕΙΚΟΝΕΣ: presidency.gr, el.cantorion.org, cnn.gr, podilato98.blogspot.com
ΗΧΟΣ: presidency.gr
ΕΙΚΟΝΕΣ: presidency.gr, el.cantorion.org, cnn.gr, podilato98.blogspot.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το σχόλιό σας θα εγκριθεί πρώτα από τον δάσκαλο98. Παρακαλώ μη γράφετε με greeklish ή κεφαλαία (σημαίνει ότι φωνάζετε), γιατί τα σχόλια θα διαγράφονται.
★ Πριν τη δημοσίευση ελέγξτε για τυχόν λάθη απροσεξίας, πατώντας στην «Προεπισκόπηση». Περισσότερα εδώ.