24 Ιουλ 2013

Βοηθώντας τα θαλάσσια θηλαστικά

Μοιραζόμαστε το ίδιο σπίτι, ας μάθουμε να ζούμε μαζί!



Η προστασία των θαλάσσιων θηλαστικών επιτυγχάνεται μόνο όταν το κράτος και οι πολίτες συνεργάζονται αρμονικά, όταν δηλαδή η πολιτεία κάνει καλά τη δουλειά της και οι πολίτες είναι ενεργοί: ενημερώνονται, δρουν και, όποτε χρειάζεται, αλλάζουν την καθημερινή τους συμπεριφορά.

Τι οφείλει να κάνει η πολιτεία

1 Πρέπει να εφαρμόζονται οι υπάρχοντες νόμοι και, αν είναι αναγκαίο, να θεσμοθετούνται νέοι. Η Ελλάδα έχει υπογράψει διεθνείς και ευρωπαϊκές συμβάσεις σχετικά με την προστασία των θαλάσσιων θηλαστικών, οι οποίες όμως δεν εφαρμόζονται στην πράξη, καθώς δεν υπάρχει η απαιτούμενη πολιτική βούληση.

2 Πρέπει να προστατεύονται οι οικολογικά σημαντικές θαλάσσιες περιοχές, εκείνες δηλαδή όπου ζουν και τρέφονται τα ζώα («θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές»). Κάποιες από τις σημαντικότερες έχουν αναγνωριστεί από εθνικούς αλλά και διεθνείς φορείς, άλλες όμως δεν έχουν εξερευνηθεί επαρκώς και χρειάζεται η θέσπιση ενός δικτύου που θα εξασφαλίζει στα ζώα προστασία και σωστή διαβίωση.

3 Πρέπει να υπάρξει περισσότερη χρηματοδότηση για έρευνα και κατάρτιση, ώστε να αποκτηθεί μια σαφέστερη εικόνα για τα θαλάσσια θηλαστικά. Μόνο έτσι θα μπορέσουν οι επιστήμονες να μας προσφέρουν καλύτερη ενημέρωση και να προτείνουν ακόμη πιο αποδοτικές λύσεις για την προστασία τους.

Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς

Πρώτα απ’ όλα χρειάζεται να ενημερωθούμε για τα θαλάσσια θηλαστικά, ώστε να συνειδητοποιήσουμε την ανάγκη προστασίας τους. Στη συνέχεια μπορούμε να υιοθετήσουμε νοοτροπίες και συμπεριφορές φιλικές προς το θαλάσσιο περιβάλλον. Ορίστε μερικές απλές προτάσεις:

1 Δε ρίχνουμε σκουπίδια στην παραλία και στη θάλασσα. Φαίνεται αυτονόητο αλλά δεν είναι για όλους!



2 Ειδοποιούμε το τοπικό λιμεναρχείο αν δούμε κάποιο πλοίο ή σκάφος αναψυχής να ρυπαίνει τη θάλασσα.

3 Ό,τι κάνουμε στην πόλη φτάνει στη θάλασσα! Χρησιμοποιούμε όσο λιγότερο πλαστικό μπορούμε:
Επιλέγουμε πάνινη τσάντα πολλαπλών χρήσεων για τα ψώνια μας.
Λέμε ευγενικά «όχι» στα καταστήματα που προσφέρουν απλόχερα πλαστικές σακούλες για το καθετί και εξηγούμε ότι δεν τις θέλουμε γιατί η αλόγιστη χρήση τους βλάπτει το περιβάλλον.
Επιλέγουμε, όπου γίνεται, προϊόντα χωρίς πλαστικό περιτύλιγμα και που έχουν την ελάχιστη και απλούστερη δυνατή συσκευασία.

4 Ανακυκλώνουμε! Ανακυκλώνουμε οτιδήποτε μπορεί να ανακυκλωθεί, ειδικά το πλαστικό. Φροντίζουμε ό,τι τοποθετούμε στον μπλε κάδο να είναι καθαρό.

5 Δεν τρώμε και δεν ψαρεύουμε θαλάσσιους οργανισμούς που έχουν μικρότερο μέγεθος από αυτό που ορίζει η νομοθεσία ή είναι είδη προς εξαφάνιση (π.χ. γόνος, πετροσωλήνες, ερυθρός τόνος).


6 Αποφεύγουμε επιχειρήσεις, όπως τα δελφινάρια, που εκμεταλλεύονται με οποιονδήποτε τρόπο τα θαλάσσια θηλαστικά.





7 Συμμετέχουμε με κάποιον τρόπο στο έργο περιβαλλοντικών οργανώσεων.

Κι αν τα συναντήσουμε;

Αν βρισκόμαστε σε κάποιο σκάφος, προσπαθούμε να μην τα ενοχλήσουμε. Αν κολυμπάμε ή είμαστε σε κάποια παραλία, δεν τα πλησιάζουμε και απομακρυνόμαστε αργά. Οι επόμενες εικόνες και το βιντεάκι είναι πολύ κατατοπιστικά:






ΚΕΙΜΕΝΟ: thalassa-project.gr
ΕΙΚΟΝΕΣ: thalassapedia.gr (1), egialos.blogspot.com (2), anti-dolphinarium-logos-to-print.blogspot.com (3), thalassa-project.gr (4-6) (επιμέλεια: podilato98.blogspot.com)

8 σχόλια:

  1. Πολύ ενημερωτικό και χρήσιμο το αφιέρωμα στα θαλάσσια θηλαστικά!
    Φάλαινα δε μου 'χει τύχει ακόμη να δω. Αν συνέβαινε σίγουρα θα προτιμούσα να είμαι σε μεγάλη απόσταση. :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εγώ πάλι μπορεί να την κυνηγούσα με... μύγδαλα! Χε χε! :D

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτό δεν έπιασε ούτε όταν το έκανε ο Βόγλης :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Χα χα χα! Τουλάχιστον μπορεί να βγει κανά καλό τραγούδι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ωραίο το τραγούδι...
    Ό,τι πρέπει για ....όνειρα γλυκά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τι τραγούδι, τι φωνή... Ευχαριστώ! :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Εγώ παιδιά έχω δει φάλαινα ... αλλά νεκρή! Μια μέρα που κάναμε μάθημα στη Χώρα Σφακίων χτύπησε το τηλέφωνο. Ήταν από το τοπικό Λιμεναρχείο και μας ειδοποίησαν να πάμε στο λιμάνι όπου θα έφερναν μια νεκρή φάλαινα, την οποία είχε χτυπήσει ένα μεγάλο πλοίο ανοιχτά στο Λιβυκό Πέλαγος. Το θέαμα ήταν απίστευτο! Πραγματικά μοιάζει σαν υποβρύχιο, ήτανε γύρω στα 15 μέτρα μήκος. Φύγαμε όμως γρήγορα γιατί μύριζε πολύ άσχημα! Μετά από αυτό που είδα, σίγουρα δεν θα ήθελα να κολυμπήσω με τίποτα δίπλα της!
    Σας αφιερώνω το παρακάτω βίντεο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πραγματικά το μέγεθός της είναι τεράστιο! Δες μια σύγκριση με τον άνθρωπο
    εδώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Το σχόλιό σας θα εγκριθεί πρώτα από τον δάσκαλο98. Παρακαλώ μη γράφετε με greeklish ή κεφαλαία (σημαίνει ότι φωνάζετε), γιατί τα σχόλια θα διαγράφονται.
Πριν τη δημοσίευση ελέγξτε για τυχόν λάθη απροσεξίας, πατώντας στην «Προεπισκόπηση». Περισσότερα εδώ.