7 Αυγ 2013

Ο δείκτης ηλιακής προστασίας (SPF)

Η επιλογή του σωστού αντηλιακού εξαρτάται από δύο παράγοντες: τον δείκτη ηλιακής προστασίας και τον τύπο του δέρματος.

Ο δείκτης ηλιακής προστασίας (Sun Protection Factor ή SPF) αναγράφεται στη συσκευασία των αντηλιακών και δείχνει πόσο χρόνο μπορεί κάποιος να εκτεθεί στον ήλιο χωρίς να «καεί». Σχετίζεται με τον χρόνο που απαιτείται για να κοκκινίσει, όταν κάθεται στον ήλιο χωρίς αντηλιακό.

* Αν, για παράδειγμα, χωρίς αντηλιακό το δέρμα μας ερεθίζεται (κοκκινίζει) μέσα σε 10 λεπτά, τότε η χρήση ενός αντηλιακού με SPF 15 μας διαφυλάσσει από ηλιακό έγκαυμα 15 φορές περισσότερο (15 • 10 = 150 λεπτά ή δυόμισι ώρες).

Όσο ανεβαίνει ο δείκτης τόσο αυξάνεται και η προστασία, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υπάρχει αντηλιακό που μας καλύπτει σε ποσοστό 100%.


Οι δερματολόγοι συνιστούν να χρησιμοποιούμε αντηλιακά με δείκτη προστασίας τουλάχιστον 30. Έτσι προστατευόμαστε κατά 97% από τις ακτίνες UVB.


Όταν αγοράζουμε ένα αντηλιακό πρέπει να βεβαιωνόμαστε ότι ταιριάζει στο δέρμα μας και ότι προσφέρει προστασία «ευρέως φάσματος», δηλαδή προστατεύει τόσο από τις υπεριώδεις ακτίνες UVB όσο κι από τις UVΑ.

* Η προστασία από τη UVB εκφράζεται με τον αριθμό SPF, ενώ για τη UVA αποδίδεται σχηματικά με τη UVA σε κύκλο.



Όλα αυτά ισχύουν, ωστόσο, με δύο προϋποθέσεις: ότι έχουμε βάλει σωστά το αντηλιακό και ότι δεν απομακρύνθηκε από το νερό ή τον ιδρώτα. Γι’ αυτό η επανάληψη της εφαρμογής του κάθε δύο ώρες περίπου ή έπειτα από βουτιά ή εφίδρωση θεωρείται απαραίτητη.




ΕΙΚΟΝΕΣ: nytimes.com, beyondcoastal.com, podilato98.blogspot.com (από summerskinblog.wordpress.com), cvlux.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το σχόλιό σας θα εγκριθεί πρώτα από τον δάσκαλο98. Παρακαλώ μη γράφετε με greeklish ή κεφαλαία (σημαίνει ότι φωνάζετε), γιατί τα σχόλια θα διαγράφονται.
Πριν τη δημοσίευση ελέγξτε για τυχόν λάθη απροσεξίας, πατώντας στην «Προεπισκόπηση». Περισσότερα εδώ.