Όλα ξεκίνησαν το 1975, όταν ο σπουδαίος μουσικοσυνθέτης μας Μάνος Χατζιδάκις ανέλαβε τη διεύθυνση του Τρίτου Προγράμματος (τον καιρό εκείνο υπήρχαν μόνο κρατικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί). Ανάμεσα στα σχέδιά του ήταν και μια εκπομπή για παιδιά, τη δημιουργία της οποίας ανέθεσε στη φίλη του και συγγραφέα Ρεγγίνα Καπετανάκη. Η τελευταία, με τη βοήθεια της παιδοψυχολόγου Ελένης Βλάχου, επινόησε το όνομα της πόλης, των περιοχών και των ηρώων της.
Ενθουσιασμένος με την ιδέα, ο Χατζιδάκις έδωσε την άδεια και την προστασία του στη νέα σειρά. Μετά τον πρώτο χρόνο στη συγγραφική ομάδα προστέθηκε η ηθοποιός Άννα Παναγιωτοπούλου, που βοήθησε να αποκτήσουν οι διάλογοι μεγαλύτερη θεατρικότητα.
Σε κάθε επεισόδιο, εκτός από το κείμενο, υπήρχαν και τραγούδια με πολύ ευρηματικούς στίχους και προσεγμένη μουσική.
Μερικοί από τους συντελεστές της εκπομπής
Οι συντελεστές της εκπομπής με αλφαβητική σειρά
Κείμενα: Ελένη Βλάχου, Ρεγγίνα Καπετανάκη, Μαριανίνα Κριεζή, Άννα Παναγιωτοπούλου
Ηθοποιοί: Μίνα Αδαμάκη, Λευτέρης Βογιατζής, Λυδία Κονιόρδου, Σταύρος Μερμήγκης, Θόδωρος Μπογιατζής, Βασίλης Μπουγιουκλάκης, Σαπφώ Νοταρά, Ράνια Οικονομίδου, Πέπη Οικονομοπούλου, Αλέκα Παΐζη, Άννα Παναγιωτοπούλου, Μίρκα Παπακωνσταντίνου, Λάμπρος Τσάγκας, Νίκος Τσιλούνης, Σταμάτης Φασουλής, Μίμης Χρυσομάλλης κ.ά.
Στίχοι: Μαριανίνα Κριεζή
Μουσική: Νίκος Κυπουργός, Δημήτρης Μαραγκόπουλος, Λένα Πλάτωνος, Νίκος Χριστοδούλου
Ερμηνεία: Νένα Βενετσάνου, Σαβίνα Γιαννάτου, Αντώνης Κοντογεωργίου, Λένα Πλάτωνος, Σπύρος Σακκάς, Μαριέλλη Σφακιανάκη και οι προαναφερόμενοι ηθοποιοί.
Ο κόσμος της Λιλιπούπολης και τα καμώματα των κατοίκων της αγαπήθηκαν πολύ τόσο από τα παιδιά όσο και από τους μεγάλους. Αυτή η παιδική (όχι όμως παιδιάστικη) εκπομπή λατρεύτηκε για τη φρεσκάδα της αλλά και πολεμήθηκε, ίσως επειδή ασκούσε κριτική χωρίς διακρίσεις σε πρόσωπα και θεσμούς. Οι διαρκείς αντιδράσεις από την κυβέρνηση, αλλά και το υψηλό κόστος παραγωγής, οδήγησαν στον τερματισμό της παρά τη σθεναρή στήριξη του Χατζιδάκι.
Όπως έχει γράψει ο τελευταίος, η Λιλιπούπολη υπήρξε προϊόν μιας φιλελεύθερης και πειραματικής ραδιοφωνίας και δημιουργία μιας ομάδας ταλαντούχων νέων ανθρώπων, που συγκεντρώθηκαν στο Τρίτο Πρόγραμμα και δούλεψαν ελεύθερα με κέφι, αξιοπρέπεια και αυτοσεβασμό.
Για πρώτη φορά κάποιοι απευθύνονταν στα παιδιά υπεύθυνα και με γλώσσα ποιητική. Η σειρά δεν τα αντιμετώπιζε με τρόπο παιδαριώδη ή αφελή και εστίαζε σε θέματα που τα αφορούσαν, θίγοντας κάποια από αυτά για πρώτη φορά.
Δυστυχώς πολύ λίγες από τις εκπομπές της Λιλιπούπολης έχουν διασωθεί. Ωστόσο την ίδια χρονιά που διακόπηκε, το 1980, κυκλοφόρησε ο ομώνυμος δίσκος με πολλά από τα τραγούδια της. Κάποια από αυτά, όπως ήδη ξέρετε, βρίσκονται και στα βιβλία της Γλώσσας μας!
Δείτε στη συνέχεια
ΑφιερώματαΘέατρο
ΠΗΓΕΣ: faretra.info, el.wikipedia.org, doncat.blogspot.com, ert.gr
ΕΙΚΟΝΕΣ: doncat.blogspot.com, koutipandoras.gr
ΕΙΚΟΝΕΣ: doncat.blogspot.com, koutipandoras.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το σχόλιό σας θα εγκριθεί πρώτα από τον δάσκαλο98. Παρακαλώ μη γράφετε με greeklish ή κεφαλαία (σημαίνει ότι φωνάζετε), γιατί τα σχόλια θα διαγράφονται.
★ Πριν τη δημοσίευση ελέγξτε για τυχόν λάθη απροσεξίας, πατώντας στην «Προεπισκόπηση». Περισσότερα εδώ.