18 Νοε 2016

Γεωγραφικά διαμερίσματα και περιφέρειες

Μόνο τρία από τα εννέα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας μας ταυτίζονται με τις διοικητικές περιφέρειες της περιοχής τους. Τα περισσότερα μοιράζονται σε δύο ή τρεις περιφέρειες.

1 Με τις ομώνυμες περιφέρειες ταυτίζονται η Ήπειρος, η Θεσσαλία και η Κρήτη.

2 Σε δύο περιφέρειες μοιράζονται τα Νησιά του Ιονίου και του Αιγαίου Πελάγους.

3 Σε τρεις περιφέρειες μοιράζονται τα εδάφη της Μακεδονίας, της Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου.

4 Η Θράκη, αντίθετα με τα άλλα διαμερίσματα, αποτελεί τμήμα περιφέρειας.

Αυτές οι διαφοροποιήσεις είναι αναμενόμενες, αφού τα διαμερίσματα έχουν ιστορικά και γεωγραφικά χαρακτηριστικά, ενώ οι περιφέρειες σχετίζονται με τη διοίκηση του σύγχρονου κράτους και δημιουργήθηκαν με βάση τις ανάγκες των κατοίκων τους.

Περισσότερα μπορείτε να παρατηρήσετε στους χάρτες που ακολουθούν:




Χάρτες Ελλάδας
ΧΑΡΤΕΣ: podilato98.blogspot.com

2 σχόλια:

  1. Petros Amarantos24/8/17, 5:07 μ.μ.

    Καταρχάς σας δίνω συγχαρητήρια για αυτό το σούπερ αυτοδιοικητικό αφιέρωμα. Βέβαια εν μέρει διαφωνώ, γιατί κάποιες Περιφέρειες δεν έχουν πρωτεύουσες τις μεγαλύτερες πόλεις τους, που είναι και το πιο δίκαιο. Εγώ σχετίζομαι με Πάτρα, Καλαμάτα & Πειραιά. Φυσικά η Πάτρα πρωτεύουσα της Δυτικής Ελλάδας. Όσον αφορά την Καλαμάτα, μπορούσε να μοιραζόταν Κεντρικές Υπηρεσίες με την Τρίπολη στην Πελοπόννησο. Η Καλαμάτα είναι η μεγαλύτερη πόλη της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Αλλιώς θα μπορούσε να ανήκε η Μεσσηνία στην Δυτική Ελλάδα. Άλλωστε βρίσκεται γεωγραφικά σε αυτήν. Χωρίς να σας αμφισβητώ, έχω δει την Αττική και ως ξεχωριστό Γεωγραφικό Διαμέρισμα, ακόμα και πριν τις Περιφέρειες. Τέλος τα Κύθηρα είναι μέρος των Επτανήσων, αλλά αυστηρά γεωγραφικά δεν ανήκουν στο Ιόνιο, αφού βρέχονται από το Αιγαίο. Επομένως, μπορούμε να πούμε ότι κι οι Περιφέρειες Αττικής και Ιονίου ταυτίζονται με τα αντίστοιχα Γεωγραφικά Διαμερίσματα (εντάξει συν το κομματάκι της Τροιζήνας στην Πελοπόννησο). Πάντως πολλά συγχαρητήρια, αποθήκευσα το αφιέρωμα αυτό στο Αρχείο μου. Υ.Γ.1: Για μένα έπρεπε μερικές Περιφέρειες να έχουν και Συμπρωτεύουσες, ακριβώς επειδή υπάρχουν μεγαλύτερες πόλεις μη-πρωτεύουσες ή έχουν πολλούς Νομούς. Υ.Γ.2: Θα μπορούσαν να υπάρξουν Τοπικά Δημοψηφίσματα για αλλαγές Ορίων Περιφερειών. Παράδειγμα, οι Κεφαλληνία και Ζάκυνθος. Ανήκουν στο Ιόνιο, ωστόσο έχουν περισσότερα πάρε-δώσε με Πάτρα. Άρα, άνετα θα ανήκαν Δυτική Ελλάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια. Η αλήθεια είναι ότι έχω αφήσει το αφιέρωμα στη μέση προς το παρόν, γιατί είναι πολύ κοπιαστική η αναζήτηση έγκυρων πληροφοριών και η διασταύρωσή τους, καθώς και η δημιουργία χαρτών. Ωστόσο, τίποτα από όσα αναφέρω δεν είναι η προσωπική μου «ταξινόμηση» ή οργάνωση. Έχω κι εγώ τις απορίες και τις προτάσεις μου.
    Τα τοπικά δημοψηφίσματα μου φαίνονται λογικά και απαραίτητα, εφόσον όλη αυτή η αυτοδιοικητική οργάνωση έχει ως στόχο την εξυπηρέτηση των τοπικών κοινωνιών και δεν πρέπει να γίνεται ερήμην τους. Για τις πρωτεύουσες που αναφέρετε θα πρέπει, για τον ίδιο λόγο, να δοθεί βάση στα νέα δεδομένα που δημιουργούν οι καινούργιοι αυτοκινητόδρομοι, ενώ για την υπαγωγή νησιών σε «στεριανές» περιφέρειες θεωρώ αυτονόητο κριτήριο την ακτοπλοϊκή σύνδεση και τις οικονομικές και άλλες δοσοληψίες με την κοντινή μεγάλη πόλη της στεριάς.
    Γενικώς χρειάζεται μια «φρέσκια» ματιά σε όλα αυτά, μακριά από κάθε είδους τοπικισμούς και μικροσυμφέροντα.
    Να είστε καλά! :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Το σχόλιό σας θα εγκριθεί πρώτα από τον δάσκαλο98. Παρακαλώ μη γράφετε με greeklish ή κεφαλαία (σημαίνει ότι φωνάζετε), γιατί τα σχόλια θα διαγράφονται.
Πριν τη δημοσίευση ελέγξτε για τυχόν λάθη απροσεξίας, πατώντας στην «Προεπισκόπηση». Περισσότερα εδώ.