9 Μαΐ 2019

Νεκρή φάλαινα από υπερκατανάλωση πλαστικού

ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Νοέμβριος 2018

Μια φάλαινα φυσητήρας, η οποία βρέθηκε νεκρή σε εθνικό πάρκο στην Ινδονησία, καταδεικνύει ένα από τα βασικότερα σημερινά προβλήματα των θαλασσών: Όπως ανακοίνωσαν χθες οι Ινδονήσιοι αξιωματούχοι του πάρκου, μέσα στο στομάχι της είχε σχεδόν έξι κιλά από πλαστικά απόβλητα, μεταξύ των οποίων και 115 πλαστικά κύπελλα.


Υπάλληλοι του πάρκου συλλέγουν το πλαστικό περιεχόμενο από το στομάχι της φάλαινας

Η μήκους 9,5 μέτρων φάλαινα βρέθηκε νεκρή στη θαλάσσια περιοχή κοντά στο νησί Κάποτα, τμήμα του Εθνικού Πάρκου Γουακατόμπι, στα νοτιοανατολικά του Σουλαουέζι. Το θαλάσσιο πάρκο, αξίζει να σημειωθεί, είναι ιδιαιτέρως δημοφιλές μεταξύ των δυτών λόγω της μεγάλης έκτασης υφάλων, των πανέμορφων κοραλλιών και της ποικιλομορφίας της θαλάσσιας ζωής, που περιλαμβάνει εντυπωσιακά σαλάχια αλλά και πελώριες φάλαινες.


Η αιτία θανάτου του μεγαλοπρεπούς θαλάσσιου κήτους δεν έγινε γνωστή επί του παρόντος, αλλά αξιωματούχοι του πάρκου κατέστησαν γνωστό ότι στο εσωτερικό του στομαχιού του ζώου βρήκαν πλαστικά μπουκάλια, σακούλες, σαγιονάρες και έναν σάκο με περισσότερα από 1.000 κομμάτια από κορδόνι.

Ο θάνατος ζώων από μεγάλη κατανάλωση πλαστικής ύλης δεν είναι δυστυχώς ένα μεμονωμένο περιστατικό. Τον Ιούνιο ο θάνατος ενός μαυροδέλφινου στην Ταϊλάνδη με 80 τεμάχια από πλαστικά απόβλητα στο στομάχι του συγκέντρωσε το ενδιαφέρον του διεθνούς Τύπου.

Πέντε ασιατικές χώρες (Κίνα, Ινδονησία, Φιλιππίνες, Βιετνάμ και Ταϊλάνδη) ευθύνονται για μέχρι και το 60% των πλαστικών αποβλήτων που μολύνουν τους ωκεανούς, σύμφωνα με έκθεση της περιβαλλοντικής μη κυβερνητικής οργάνωσης Ocean Conservancy και του Κέντρου Επιχειρήσεων και Περιβάλλοντος McKinsey.

Η έκθεση αυτή, του 2015, αναφέρεται στην κακοδιαχείριση των πλαστικών αποβλήτων από πληθυσμούς 192 χωρών που ζουν κοντά σε παράκτιες περιοχές. Η Ινδονησία, η οποία στην κατάταξη έρχεται δεύτερη μετά την Κίνα, έχει δεσμευθεί ότι θα διαθέτει ένα δισεκατομμύριο δολάρια ετησίως για τη μείωση των θαλάσσιων αποβλήτων κατά 70% μέχρι το 2025.


Απειλούμενα ζώαΕιδήσειςΠεριβάλλον
ΠΗΓΗ: Η Καθημερινή (21.11.2018)
ΕΙΚΟΝΑ: bles.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το σχόλιό σας θα εγκριθεί πρώτα από τον δάσκαλο98. Παρακαλώ μη γράφετε με greeklish ή κεφαλαία (σημαίνει ότι φωνάζετε), γιατί τα σχόλια θα διαγράφονται.
Πριν τη δημοσίευση ελέγξτε για τυχόν λάθη απροσεξίας, πατώντας στην «Προεπισκόπηση». Περισσότερα εδώ.