ΕΙΔΗΣΕΙΣ – Μάρτιος 2020
Της Tara Parker-Pope
Αμερικανίδα συγγραφέας
Αν θέλετε να παραμείνετε υγιείς, απλώς μην αγγίζετε το πρόσωπό σας. Μια από τις δυσκολότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι υγειονομικοί φορείς είναι να μάθουν τον κόσμο να πλένει συχνά τα χέρια του και να μην αγγίζει τα μάτια, τη μύτη και το στόμα, θύρες εισόδου του νέου κορονοϊού και πολλών άλλων μικροβίων στον οργανισμό.
«Το ξύσιμο της μύτης, το τρίψιμο των ματιών, το άγγιγμα του πιγουνιού, που φέρνει τα δάχτυλα δίπλα στο στόμα, είναι μόνο μερικοί από τους τρόπους με τους οποίους αγγίζουμε το πρόσωπό μας. Πρόκειται για μια κακή συνήθεια που πρέπει να κόψουμε», επισημαίνει η δρ Νάνσι Έλντερ, καθηγήτρια Οικογενειακής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Επιστημών και Υγείας του Όρεγκον (ΗΠΑ).
Για να κατανοήσουμε πόσο μεγάλη σημασία έχει το καλό πλύσιμο των χεριών σε μια περίοδο πανδημίας, αρκεί να δούμε πώς μεταδίδεται ένας ιός: Ένας φορέας του CΟVID-19 αγγίζει τα κουμπιά του ανελκυστήρα ή φταρνίζεται μέσα στην καμπίνα του. Μόλις απομακρυνθεί, τα σταγονίδια που μεταφέρουν τον κορονοϊό παραμένουν στον χώρο. Οι επόμενοι που θα αγγίξουν τα κουμπιά ή κάποια επιφάνεια θα μεταφέρουν τον παθογόνο παράγοντα στα χέρια τους και αργότερα θα τρίψουν τα μάτια τους ή θα ξύσουν τη μύτη τους. Έτσι, θα προσβληθούν και οι ίδιοι.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι δε γνωρίζουμε τη διάρκεια ζωής του COVID-19 στις επιφάνειες, αλλά πιθανώς είναι ανάλογη με εκείνη άλλων κορονοϊών. Αυτά είναι άκρως ανησυχητικά νέα. Πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Journal of Hospital Infection» διαπίστωσε ότι παρόμοιοι κορονοϊοί επιβιώνουν στις επιφάνειες ακόμη και επί εννέα ημέρες. Ενδεικτικά, ο ιός της γρίπης παραμένει στις επιφάνειες για 24 ώρες.
Φαίνεται ότι από τη στιγμή που ο ιός θα βρεθεί στο χέρι μας, χάνει κάποια από τη δυναμική του, αλλά μπορεί να επιβιώσει μέχρι την ώρα που θα αγγίξουμε το πρόσωπό μας. Τα καλά νέα, όμως, είναι ότι το πλύσιμο των χεριών μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο λοίμωξης.
Πρέπει, λοιπόν, να έχουμε ως κανόνα το τακτικό πλύσιμο των χεριών, αλλά και την απολύμανση των επιφανειών που αγγίζουμε συχνότερα, όπως γραφείο, κινητό, λαβές κ.ο.κ. Πάντα να έχουμε μαζί μας αντισηπτικό χεριών και να το χρησιμοποιούμε συχνά.
Ειδήσεις
ΠΗΓΗ: Η Καθημερινή (03.03.2020) - αναδημοσίευση από την εφημερίδα «The New York Times»
ΕΙΚΟΝΑ: thesun.co.uk
ΕΙΚΟΝΑ: thesun.co.uk
ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΚΟΥΜΠΑΜΕ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΜΑΣ ειδικά αυτούς τους μήνες που κυκλοφορεί ο κορονοϊός
ΑπάντησηΔιαγραφή