Από τη Γαλλική Πρεσβεία
Aπό τη Σατωβριάνδου μέχρι την οδό Μάρνη oι δρόμοι της Αθήνας, με τα οικεία για το γαλλικό κοινό ονόματα, υπενθυμίζουν καθημερινά τους δεσμούς φιλίας και αλληλεγγύης που ενώνουν τους δύο λαούς.
Η ελληνική ανεξαρτησία αποτέλεσε διακαή πόθο των Γάλλων φιλελλήνων, ενώ ο αγώνας των επαναστατημένων Ελλήνων υπήρξε πηγή καλλιτεχνικής δημιουργίας και λογοτεχνικής, ακόμη και πολιτικής, έμπνευσης.
Από την πλευρά τους, οι Έλληνες αγωνιστές γνώριζαν την ιστορία της Γαλλίας και αυτοχαρακτηρίζονταν συγκληρονόμοι των αρχών του Διαφωτισμού και του Ανθρωπισμού.
Από το 1821 το άγγελμα της Επανάστασης υποστηρίζεται από εξέχουσες προσωπικότητες του πνεύματος και διαδίδεται παντού στη Γαλλία, στην Αγγλία και στη Γερμανία. Παράλληλα, στο πλευρό των εξεγερμένων Ελλήνων συστρατεύονται ρομαντικοί νέοι και παλαίμαχοι στρατιώτες, που σπεύδουν να πολεμήσουν για την ελληνική υπόθεση.
Mε αφορμή τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος παρουσιάζει, σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας και τη δημοσιογραφική της ιστοσελίδα RetroNews, μία διαδικτυακή έκθεση αφιερωμένη στους Γάλλους φιλέλληνες και στο ενδιαφέρον που προκάλεσε ο ξεσηκωμός των Ελλήνων στη Γαλλία και στην Ευρώπη.
Τα τεκμήρια που αποκαλύπτονται μέσα από την έκθεση —ο Τύπος, οι αλληλογραφίες και οι αφηγήσεις, η λογοτεχνία και η ποίηση, η μουσική και η ζωγραφική— μας επιτρέπουν να εκτιμήσουμε το σθένος αυτής της κινητοποίησης, να μάθουμε περισσότερα για τις ζωές που θυσιάστηκαν για τα ιδανικά της ελευθερίας, να κατανοήσουμε τις καθημερινές αντιξοότητες του Αγώνα, να αφουγκραστούμε την αντάρα των ψυχών και των συνειδήσεων που ξεσηκώθηκαν στη Γαλλία και στην Ευρώπη για μια ελεύθερη Ελλάδα.
Πατήστε στην εικόνα για να περιηγηθείτε την έκθεση:
Το σχετικό μήνυμα του πρέσβη
Η ελληνική εξέγερση του 1821 ενάντια στην οθωμανική κατοχή είχε άμεση επίδραση στη Γαλλία, στην Ευρώπη και σε άλλα μέρη του κόσμου. Οι σπουδαιότεροι Γάλλοι συγγραφείς και καλλιτέχνες —Chateaubriand, Delacroix, Hugo, Berlioz και άλλοι— τάχθηκαν υπέρ της μάχης των Ελλήνων.
Πέραν του θαυμασμού και της ευγνωμοσύνης για την κληρονομιά της αρχαίας Ελλάδας, η ελληνογαλλική φιλία έχει τις ρίζες της στους κοινούς αγώνες. Η φιλία αυτή, η οποία δε σταματά να εμπλουτίζεται εδώ και 200 χρόνια, είναι ισχυρή. Από τη στήριξη της Γαλλίας στην κοινωνική και στρατιωτική οργάνωση του νεοσύστατου ελληνικού κράτους μέχρι τους δεσμούς που αναπτύχθηκαν στο Ανατολικό Μέτωπο, από τον κοινό αγώνα για τις δημοκρατικές αξίες και την υποδοχή πολλών προσφύγων κατά τη διάρκεια της δικτατορίας των συνταγματαρχών έως τη στήριξη της Γαλλίας στην ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ και στην ευρωζώνη, πρόκειται για μια διαρκή συνεργασία.
Σε επίπεδο πολιτικής και άμυνας, στον τομέα του πολιτισμού και των οικονομικών συναλλαγών, Γαλλία και Ελλάδα οικοδομούν μαζί το ευρωπαϊκό τους πεπρωμένο. Η όμορφη φιλία μας εξακολουθεί να υφαίνεται.
Σε αυτήν τη 200ή επέτειο η Γαλλία είναι υπερήφανη που συμμετέχει στους εορτασμούς στην Ελλάδα και που παρουσιάζει ένα ωραίο πρόγραμμα εκδηλώσεων στη Γαλλία.
Ζήτω η ελληνογαλλική φιλία!
Patrick Maisonnave
Πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα
Πολλές εκατοντάδες Γάλλοι και Ευρωπαίοι φιλέλληνες πολέμησαν στο πλευρό των Ελλήνων, πριν οι κυβερνήσεις αποφασίσουν τελικά να παρέμβουν.
Η Γαλλία απέστειλε τον πολεμικό της στόλο, ο οποίος, μαζί με τις βρετανικές και ρωσικές δυνάμεις, νίκησε τα οθωμανικά και αιγυπτιακά σκάφη στο Ναβαρίνο στις 20 Οκτωβρίου του 1827.
Διέταξε, το 1828, την αποστολή ενός σημαντικού στρατεύματος 15.000 ανδρών υπό τον στρατηγό Maison, που έδιωξε τις κατοχικές δυνάμεις από την Πελοπόννησο και επιτάχυνε την ανεξαρτησία της Ελλάδας.
Η ανεξαρτησία της Ελλάδας αναγνωρίζεται το 1830 με την εγγύηση της Γαλλίας και των άλλων δυνάμεων.
Πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα
Προτείνουμε
ΠΗΓΗ: gr.ambafrance.org
ΕΙΚΟΝΕΣ: 1821.ifg.gr
ΕΙΚΟΝΕΣ: 1821.ifg.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το σχόλιό σας θα εγκριθεί πρώτα από τον δάσκαλο98. Παρακαλώ μη γράφετε με greeklish ή κεφαλαία (σημαίνει ότι φωνάζετε), γιατί τα σχόλια θα διαγράφονται.
★ Πριν τη δημοσίευση ελέγξτε για τυχόν λάθη απροσεξίας, πατώντας στην «Προεπισκόπηση». Περισσότερα εδώ.