15 Δεκ 2011

Ιππόκαμποι

Από την elpis00
Μαθήτρια της έκτης τάξης



Οι ιππόκαμποι είναι διεσπαρμένοι σε όλο σχεδόν τον θαλάσσιο κόσμο αλλά κατοικούν κυρίως σε κοραλλιογενείς υφάλους και πεδία με φύκια και άλγες. Κάποιοι βρίσκουν καταφύγιο ακόμη και σε υφάλμυρα ώς και γλυκά νερά, αν και ιππόκαμποι του γλυκού νερού δεν υπάρχουν.

Το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας το περνούν σχεδόν ακίνητοι πιασμένοι με την ουρά τους σε κάποιο κοράλλι, φύκι ή βράχο περιμένοντας να περάσει από μπροστά τους κάποιο μικρό οστρακόδερμο. Αλλιώς θα τους βρούμε να κάθονται με τις ώρες μπροστά ή κάτω από βράχια να χώνονται σε κάθε τρύπα ή ρωγμή ψάχνοντας για φαγητό.

Πολλοί εκπλήσσονται από το γεγονός ότι μικρό ψάρι σαν τον ιππόκαμπο τρέφεται όλη μέρα αλλά ας μην ξεχνάμε επίσης το υποτυπώδες πεπτικό τους σύστημα.

Όταν έρχεται η εποχή για ζευγάρωμα οι αρσενικοί αρχίζουν τις επιδείξεις προς τους θηλυκούς. Γεμίζουν με νερό τον επωαστικό σάκο τους σε τέτοιο μέγεθος όπως ενός αρσενικού στο τέλος της επωαστικής περιόδου ενώ παράλληλα αλλάζουν χρώμα τελώντας διάφορες επιδεικτικές κινήσεις, όπως στριφογυρίσματα ή ακόμη «αγκαλιάσματα», συνήθως αυτό θα τελειώσει είτε με το αρσενικό να ξεφουσκώνει τον σάκο του και να φεύγει το θηλυκό ή το ίδιο είτε με το να συνεχίζει την επίδειξή του σε ένα άλλο κοντινό θηλυκό.



Όταν τελικά δύο ιππόκαμποι γίνουν ζευγάρι τις επόμενες μέρες θα συνεχίσουν να «χορεύουν» μαζί, κολυμπώντας δίπλα δίπλα με ενωμένες τις ουρές τους ή θα πιάνονται μαζί σε κάποιο αντικείμενο.

Πάντως αν και αυτό το τελετουργικό θα πρέπει να έχει ύψιστη σημασία για τον αρσενικό, ο οποίος θεωρείται το δυνατό φύλο, ο θηλυκός πολλές φορές αποσπάται εύκολα λόγω, παραδείγματος χάρη, τροφής, το αποτέλεσμα σε τέτοιες περιπτώσεις θα είναι το αρσενικό να συνετίσει το θηλυκό πιάνοντας το κεφάλι του με την ουρά του, κάτι που θα λάβει επίσης χώρα αν το θηλυκό προσεγγίσει ένα άλλο αρσενικό.

Τελικά κάποια στιγμή το ζευγάρι θα αρχίσει τον χορό του ζευγαρώματος, ο οποίος μπορεί να διαρκέσει ώς και 8 ώρες. Κατά τη διάρκεια αυτού του χορού οι ιππόκαμποι θα είναι πιασμένοι μαζί ενώ και οι δύο μπορεί να αλλάξουν χρώματα, και το αρσενικό θα προσφέρει τον σάκο του στον θηλυκό. Με μια ειδική κίνηση θα ανοίγει το άνοιγμα και θα περιμένει το θηλυκό να εναποθέσει τα αυγά του σε αυτόν.

Σημαντικό πάντως να αναφερθεί πως η γονιμοποίηση των αυγών δε γίνεται μέσα στον επωαστικό σάκο αλλά πριν μπουν σε αυτόν, κάτι που εξηγεί και τον κίνδυνο της γονιμοποίησής τους ένεκα της μόλυνσης της θάλασσας.

Μετά το ζευγάρωμα οι ιππόκαμποι χωρίζουν αφήνοντας το αρσενικό να αναλάβει μόνο του την επώαση των αυγών. Κατά τη περίοδο των 2 με 4 εβδομάδων που διαρκεί η εγκυμοσύνη ο αρσενικός ιππόκαμπος θα φροντίζει να οξυγονώνονται καλά τα αυγά του καθώς και θα ελέγχει τις συνθήκες επώασης των αυγών.

Ο σάκος του δεν είναι ένας απλός σάκος γεμάτος αυγά, είναι ένας σάκος με ειδικευμένους επιθηλιακούς ιστούς (που παρατηρούνται την περίοδο της εγκυμοσύνης) οι οποίοι υποστηρίζουν τα έμβρυα καθώς και διατηρούν ένα συγκεκριμένο χημικό περιβάλλον.


ΠΗΓΗ: thanasisaquarium.gr

4 σχόλια:

  1. Πολύ καλή ανάρτηση!= )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Με πολύ απλά και ξεκάθαρα λόγια περιγράψατε τα τελετουργικά των ιππόκαμπων. Μπράβο σας, βρήκα εδώ όλες τις πληροφορίες που έψαχνα τόση ώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Το σχόλιό σας θα εγκριθεί πρώτα από τον δάσκαλο98. Παρακαλώ μη γράφετε με greeklish ή κεφαλαία (σημαίνει ότι φωνάζετε), γιατί τα σχόλια θα διαγράφονται.
Πριν τη δημοσίευση ελέγξτε για τυχόν λάθη απροσεξίας, πατώντας στην «Προεπισκόπηση». Περισσότερα εδώ.