ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ
Νοέμβριος 2019
Χρησιμοποιώντας έναν έντονο πορτοκαλή ηλεκτροκαρδιογράφο και βεντούζες, Αμερικανοί επιστήμονες κατάφεραν να καταγράψουν τον χτύπο της καρδιάς του μεγαλύτερου όντος του πλανήτη, μιας γαλάζιας φάλαινας. Διαπίστωσαν, λοιπόν, ότι η τεράστια καρδιά του θαλάσσιου θηλαστικού λειτουργεί απρόσμενα αργά —σχεδόν στο όριο των φυσικών δυνατοτήτων της— όταν η φάλαινα βουτά στο νερό για να αναζητήσει τροφή.
Οι γαλάζιες φάλαινες θεωρούνται τα μεγαλύτερα ζώα που έχουν ζήσει στη Γη (μεγαλύτερες και από τους δεινόσαυρους), φθάνοντας σε μήκος τα 30 μέτρα και σε βάρος τους 200 τόνους. Όπως περιγράφουν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνιας και του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας Scripps σε άρθρο τους στην επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Sciences», τοποθέτησαν μια συσκευή παρακολούθησης της καρδιάς σε μια ελεύθερη αρσενική γαλάζια φάλαινα μήκους 22 μέτρων, όταν αυτή βρισκόταν στον Κόλπο του Μοντερέι, στα ανοιχτά των ακτών της Καλιφόρνιας.
Ο ηλεκτρονικός αισθητήρας, ουσιαστικά ένα μηχάνημα ηλεκτροκαρδιογραφήματος, προσαρμόστηκε στο αριστερό πτερύγιο της φάλαινας, σε ένα σημείο κοντά στην καρδιά της, με τη βοήθεια τεσσάρων βεντουζών που περιείχαν ηλεκτρόδια. Προκειμένου να στερεώσουν τη συσκευή επάνω στο ζώο, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν ένα μακρύ κοντάρι από ίνες άνθρακα, μήκους έξι μέτρων.
Η φάλαινα έκανε στη συνέχεια βουτιές σε βάθη έως 184 μέτρων, ενώ παρέμενε στην επιφάνεια για διαστήματα ενός έως τεσσάρων λεπτών. Η συνολική παρακολούθηση της καρδιάς της διήρκεσε εννέα ώρες. Έτσι, οι επιστήμονες κατόρθωσαν να παρακολουθήσουν πώς μεταβάλλονται οι καρδιακοί παλμοί όταν η φάλαινα βρίσκεται μέσα στο νερό, ώστε να τραφεί, και όταν αναδύεται στην επιφάνεια. Διαπιστώθηκε ότι όταν βουτά στα βάθη, οι χτύποι επιβραδύνονται στους οκτώ έως δύο ανά λεπτό, ενώ στην επιφάνεια επιταχύνονται στους 25 έως 37 ανά λεπτό. Ο ιδιαίτερα αργός ρυθμός των μόλις δύο παλμών ανά λεπτό εντός του νερού είναι πολύ χαμηλότερος του αναμενόμενου (15 παλμοί ανά λεπτό).
Με επιδέξιους χειρισμούς, Αμερικανοί ερευνητές κατάφεραν να προσαρμόσουν ηλεκτροκαρδιογράφο πάνω στο κήτος και να ακούσουν την καρδιά του
Γενικά, όσο μεγαλύτερο είναι ένα ζώο τόσο πιο αργός είναι ο ρυθμός της καρδιάς του. Στον άνθρωπο, σε φάση ηρεμίας, οι παλμοί είναι από 60 έως 100, ενώ μπορούν να φθάσουν τους 200 σε στιγμές σωματικής άσκησης. Τα πιο μικρά ζώα, όπως οι μυγαλές, ένα είδος ποντικού, έχουν καρδιές που μπορεί να χτυπούν έως χίλιες φορές το λεπτό.
Πριν από μία δεκαετία οι ίδιοι ερευνητές είχαν καταγράψει για πρώτη φορά τους παλμούς της καρδιάς αυτοκρατορικών πιγκουίνων της Ανταρκτικής. Αργότερα, κάτι ανάλογο έγινε σε μικρότερες φάλαινες (όχι γαλάζιες) σε ενυδρεία.
ΆνθρωποςΑπό τις εφημερίδεςΖώα
ΠΗΓΗ: Η Καθημερινή (27.11.2019)
ΕΙΚΟΝΑ: cnn.com
ΕΙΚΟΝΑ: cnn.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το σχόλιό σας θα εγκριθεί πρώτα από τον δάσκαλο98. Παρακαλώ μη γράφετε με greeklish ή κεφαλαία (σημαίνει ότι φωνάζετε), γιατί τα σχόλια θα διαγράφονται.
★ Πριν τη δημοσίευση ελέγξτε για τυχόν λάθη απροσεξίας, πατώντας στην «Προεπισκόπηση». Περισσότερα εδώ.