29 Οκτ 2022

Οι Άβαροι

6ος-9ος αιώνας

Οι Άβαροι ήταν μια νομαδική φυλή ουννικής καταγωγής που καταγόταν από την κεντρική Ασία. Τους συναντούμε για πρώτη φορά στην περιοχή της Ανατολικής Ευρώπης όπου ίδρυσαν το κράτος τους, το Χανάτο των Αβάρων (περ. 535-810).

Ύστερα από πιέσεις του τουρκικού φύλου των Γκιοκτούρκων μετακινήθηκαν προς τα Βαλκάνια και εγκαταστάθηκαν βόρεια του Δούναβη.

Το Χανάτο των Αβάρων το 620. Οι Άβαροι δεν έχουν σχέση με τους Άραβες, αν και η προφορά των δύο ονομάτων μοιάζει.

Επιθέσεις στο Βυζάντιο

Το 558, τα τελευταία χρόνια του Ιουστινιανού, οι Άβαροι ξεκίνησαν να προστατεύουν ως μισθοφόροι τα βόρεια σύνορα του Βυζαντίου. Σύντομα, ωστόσο, έστρεψαν το βλέμμα τους στις πλούσιες βαλκανικές επαρχίες τις Αυτοκρατορίας.

Το διάστημα 568-626 προέβησαν σε πολλές επιδρομές και καταστροφές, καθώς οι Βυζαντινοί ήταν απασχολημένοι σε πολέμους με την Περσική Αυτοκρατορία.


Το καλοκαίρι του 626, σε μια συνδυασμένη επίθεση, οι Άβαροι και οι Σλάβοι υποτελείς τους επιτέθηκαν στην Κωνσταντινούπολη από την ευρωπαϊκή πλευρά της (δυτικά), ενώ οι Πέρσες επιτέθηκαν από την ασιατική (ανατολικά).


Το ισχυρό ναυτικό των Βυζαντινών κατάφερε να αποκόψει την επικοινωνία μεταξύ των επιτιθεμένων, αλλά και να καταστρέψει, σε δύο διαφορετικές ναυμαχίες, τόσο τον περσικό όσο και τον σλαβικό στόλο.

Η πολιορκία της βυζαντινής πρωτεύουσας απέτυχε και η πρόσκαιρη συμμαχία Αβάρων-Περσών έληξε άδοξα. Οι Άβαροι επέστρεψαν στα εδάφη τους και δεν αποτέλεσαν ξανά σοβαρό κίνδυνο για την Κωνσταντινούπολη.

Το τέλος των Αβάρων

Στις αρχές του 9ου αιώνα οι Φράγκοι (από τα δυτικά) και οι Βούλγαροι (από τα ανατολικά) διέλυσαν το Χανάτο των Αβάρων και μοιράστηκαν τα εδάφη του.


Τα υπολείμματα των Αβάρων ανακατεύτηκαν με άλλες φυλές της περιοχής και σιγά σιγά αφομοιώθηκαν.

Μεσαιωνικά χρόνια
ΜΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΟ: Ιστορία Ε΄ Δημοτικού, Ιστορία Β΄ Γυμνασίου, el.wikipedia.org, en.wikipedia.org
ΕΙΚΟΝΕΣ: commons.wikimedia.org, BalkanHistory@youtube, Ιστορία Ε΄ Δημοτικού, podilato98.blogspot.com<el.wikipedia.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το σχόλιό σας θα εγκριθεί πρώτα από τον δάσκαλο98. Παρακαλώ μη γράφετε με greeklish ή κεφαλαία (σημαίνει ότι φωνάζετε), γιατί τα σχόλια θα διαγράφονται.
Πριν τη δημοσίευση ελέγξτε για τυχόν λάθη απροσεξίας, πατώντας στην «Προεπισκόπηση». Περισσότερα εδώ.