1. Είμαστε όλοι γεννημένοι ελεύθεροι και ίσοι. Είμαστε όλοι γεννημένοι ελεύθεροι. Όλοι έχουμε τις δικές µας σκέψεις και ιδέες. Θα πρέπει όλοι να μας αντιμετωπίζουν µε τον ίδιο τρόπο.
2. Μην κάνεις διακρίσεις. Αυτά τα δικαιώματα ανήκουν σε όλους, ανεξάρτητα από τις διαφορές µας.
3. Δικαίωμα στη ζωή. Όλοι έχουμε δικαίωμα στη ζωή. Έχουμε δικαίωμα να ζήσουμε με ελευθερία και ασφάλεια.
4. Όχι στη σκλαβιά. Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να µας κάνει σκλάβους. Ούτε εμείς μπορούμε να σκλαβώσουµε κάποιον.
5. Όχι στα βασανιστήρια. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να µας πληγώσει ή να µας βασανίσει.
6. Έχεις δικαιώματα σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου. Είμαι ένας άνθρωπος όπως κι εσύ!
7. Είμαστε όλοι ίσοι ενώπιον του νόμου. Ο νόμος είναι ίδιος για όλους. Πρέπει να φέρεται σε όλους μας δίκαια.
8. Τα δικαιώματά σου προστατεύονται από τον νόμο. Μπορούμε όλοι να ζητήσουµε τη βοήθεια του νόμου όταν αντιμετωπίζουμε άδικη μεταχείριση.
9. Όχι στην άδικη κράτηση. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να µας φυλακίσει χωρίς καλό λόγο και να µας κρατάει εκεί ή να µας διώξει από τη χώρα µας.
10. Δικαίωμα για δίκη. Αν δικαζόμαστε, αυτό πρέπει να γίνεται δηµοσίως. Οι άνθρωποι που µας δικάζουν δεν πρέπει να αφήνουν κανένα να τους λέει τι να κάνουν.
Το 2008, εξήντα χρόνια μετά τη Διακήρυξη, τέσσερις χώρες της ευρωζώνης (Βέλγιο, Ιταλία, Πορτογαλία, Φινλανδία) τίμησαν την επέτειο με ειδικά αναμνηστικά δίευρα
11. Είμαστε πάντα αθώοι μέχρι αποδείξεως του εναντίου. Κανείς δε θα πρέπει να κατηγορείται για τίποτα μέχρι να αποδειχθεί η ενοχή του. Όταν οι άνθρωποι λένε ότι κάναµε κάτι κακό, έχουμε το δικαίωμα να δείξουµε ότι δεν είναι αλήθεια.
12. Δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή. Κανείς δεν πρέπει να προσπαθήσει να βλάψει την υπόληψή µας. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να µπει στο σπίτι µας, να ανοίξει τα γράμματά µας ή να ενοχλεί εμάς και την οικογένειά µας χωρίς κάποιον καλό λόγο.
13. Ελευθερία μετακίνησης. Όλοι έχουμε το δικαίωμα να πάμε όπου θέλουμε στη χώρα µας και να ταξιδέψουμε όπως θέλουμε.
14. Το δικαίωμα να αναζητάς ασφαλή τόπο για να ζήσεις. Αν φοβόμαστε μια κακή μεταχείριση στη χώρα µας έχουμε όλοι το δικαίωμα να μεταβούμε σε μια άλλη για να είμαστε ασφαλείς.
15. Δικαίωμα στην εθνικότητα. Όλοι έχουμε το δικαίωμα να ανήκουμε σε μια χώρα.
16. Γάμος και οικογένεια. Κάθε ενήλικος, εάν το επιθυμεί, έχει το δικαίωμα να παντρευτεί και να κάνει οικογένεια. Οι άνδρες και οι γυναίκες έχουν τα ίδια δικαιώματα και όταν είναι παντρεμένοι και όταν είναι χωρισμένοι.
17. Το δικαίωμα στα δικά σου πράγματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να κατέχει πράγματα ή να τα μοιράζεται. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να παίρνει τα πράγματά µας χωρίς κάποιον καλό λόγο.
18. Ελευθερία της σκέψης. Όλοι έχουμε το δικαίωμα να πιστεύουμε σε αυτό που θέλουμε να πιστεύουμε, να έχουμε μια θρησκεία ή να την αλλάζουμε αν θέλουμε.
19. Ελευθερία της έκφρασης. Όλοι έχουμε το δικαίωμα να παίρνουμε αποφάσεις, να σκεφτόμαστε ό,τι θέλουμε, να λέμε ό,τι πιστεύουμε και να μοιραζόμαστε τις ιδέες µας µε άλλους ανθρώπους.
20. Δικαίωμα στις δηµόσιες συγκεντρώσεις. Όλοι έχουμε το δικαίωμα να συναντιόμαστε µε τους φίλους µας και να δουλεύουμε μαζί ειρηνικά για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά µας. Κανείς δεν μπορεί να µας κάνει µέλη μιας ομάδας αν δεν το θέλουμε.
Το 2018, εβδομήντα χρόνια μετά τη Διακήρυξη, η Ανδόρα τίμησε την επέτειο με ένα ειδικό αναμνηστικό δίευρο
21. Δικαίωμα στη δημοκρατία. Όλοι έχουμε το δικαίωμα να συμμετέχουμε στην κυβέρνηση της χώρας µας. Κάθε ενήλικος θα πρέπει να μπορεί να επιλέξει τους δικούς του ηγέτες.
22. Κοινωνική ασφάλιση. Όλοι έχουμε το δικαίωμα για μια οικονομικώς προσιτή στέγαση, φάρμακα, εκπαίδευση και παιδική φροντίδα, αρκετά χρήματα για να ζούμε και ιατρική περίθαλψη εάν είμαστε άρρωστοι ή ηλικιωμένοι.
23. Δικαιώματα των εργαζομένων. Κάθε ενήλικος έχει το δικαίωμα να κάνει μια δουλειά, να παίρνει ένα τίμιο εισόδημα για τη δουλειά του και να γίνει µέλος ενός επαγγελματικού σωματείου.
24. Δικαίωμα στο παιχνίδι. Όλοι έχουμε το δικαίωμα να ξεκουραζόμαστε από την εργασία μας και να αναπαυόμαστε.
25. Φαγητό και στέγη για όλους. Όλοι έχουμε το δικαίωμα μιας καλής ζωής. Μητέρες και παιδιά, ηλικιωμένοι, άνεργοι ή ανάπηροι, όλοι έχουν το δικαίωμα να λαμβάνουν φροντίδα.
26. Δικαίωμα στην εκπαίδευση. Η εκπαίδευση είναι ένα δικαίωμα. Το δημοτικό σχολείο πρέπει να είναι δωρεάν. Πρέπει να μάθουμε για τα Ηνωμένα Έθνη και για το πώς μπορούμε να συνεργαζόμαστε µε τους άλλους. Οι γονείς µας μπορούν να επιλέξουν τι θα μάθουμε.
27. Δικαίωμα στην πνευματική ιδιοκτησία. Τα πνευματικά δικαιώματα είναι ένας ειδικός νόμος που προστατεύει τις προσωπικές καλλιτεχνικές δημιουργίες και τα συγγράμματα. Οι άλλοι δεν μπορούν να κάνουν αντίγραφα χωρίς άδεια. Έχουμε όλοι το δικαίωμα του δικού µας τρόπου ζωής και του να επωφελούμαστε από την τέχνη, την επιστήμη και τη μάθηση.
28. Ένας δίκαιος και ελεύθερος κόσμος. Πρέπει να υπάρχει τάξη, ώστε να επωφελούμαστε από τα δικαιώματα και τις ελευθερίες στη χώρα µας και σε όλο τον κόσμο.
29. Υπευθυνότητα. Έχουμε καθήκον απέναντι στους άλλους ανθρώπους και θα πρέπει να προστατεύουμε τα δικά τους δικαιώματα και τις ελευθερίες τους.
30. Κανείς δεν μπορεί να μας αφαιρέσει αυτά τα δικαιώματα.
Αυτά ήταν τα 30 ανθρώπινα δικαιώματα σε απλοποιημένη μορφή. Μπορείτε να διαβάσετε την αυθεντική Διακήρυξη στον ιστότοπο του ΟΗΕ, αλλά και να δείτε τα κατατοπιστικά βιντεάκια που ακολουθούν στη συνέχεια του αφιερώματος.
ΠΗΓΗ: gr.youthforhumanrights.org
ΚΕΡΜΑΤΑ: ecb.europa.eu, euro-coins.info
PDF: thezocalo.blogspot.com (επιμέλεια: podilato98.blogspot.com)
ΚΕΡΜΑΤΑ: ecb.europa.eu, euro-coins.info
PDF: thezocalo.blogspot.com (επιμέλεια: podilato98.blogspot.com)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το σχόλιό σας θα εγκριθεί πρώτα από τον δάσκαλο98. Παρακαλώ μη γράφετε με greeklish ή κεφαλαία (σημαίνει ότι φωνάζετε), γιατί τα σχόλια θα διαγράφονται.
★ Πριν τη δημοσίευση ελέγξτε για τυχόν λάθη απροσεξίας, πατώντας στην «Προεπισκόπηση». Περισσότερα εδώ.