23 Μαρτίου 2016

Ο εθνικός ύμνος της Ελλάδας


Ο εθνικός ύμνος της Ελλάδας αποτελεί απόσπασμα από το ποίημα του Διονυσίου Σολωμού «Ύμνος εις την Ελευθερίαν». Καθιερώθηκε το 1865, ενώ περίπου έναν αιώνα αργότερα (το 1966) υιοθετήθηκε και ως εθνικός ύμνος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο εθνικός μας ποιητής έγραψε τον «Ύμνο εις την Ελευθερίαν» τον Μάιο του 1823 στη Ζάκυνθο. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα εκτεταμένο έργο που αποτελείται από 158 τετράστιχες στροφές!

★ Το 1824 ο «Ύμνος» δημοσιεύεται στο Μεσολόγγι και αμέσως ο Γάλλος ακαδημαϊκός Φοριέλ τον περιλαμβάνει στη συλλογή των ελληνικών δημοτικών τραγουδιών που επιμελείται.

★ Το 1828 ο Νικόλαος Μάντζαρος, Κερκυραίος μουσικός και φίλος του Σολωμού, τον μελοποιεί με βάση λαϊκά μοτίβα για τετράφωνη ανδρική χορωδία.

★ Το 1844 μελοποιείται για δεύτερη φορά από τον Μάντζαρο και υποβάλλεται στον βασιλιά Όθωνα με την ελπίδα να γίνει δεκτός ως εθνικός ύμνος. Η απάντηση είναι αρνητική, ωστόσο το έργο διαδίδεται ως «θούριος».

★ Το 1861 ο Υπουργός των Στρατιωτικών ζητάει από τον Μάντζαρο να συνθέσει πάνω στον «Ύμνο» ένα εμβατήριο. Ο μουσικός μεταβάλλει τον ρυθμό και τέσσερα χρόνια αργότερα οι πρώτες 24 στροφές καθιερώνονται ως Εθνικός Ύμνος. Οι δύο πρώτες, μάλιστα, συνοδεύουν πάντοτε την έπαρση και την υποστολή της σημαίας και ψάλλονται σε επίσημες στιγμές και τελετές.
Πατήστε στην εικόνα και διαβάστε ολόκληρο το ποίημα

ΠΗΓΕΣ: ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, el.wikipedia.org - ΗΧΟΣ: presidency.gr - ΕΙΚΟΝΕΣ: presidency.gr, el.cantorion.org, podilato98.blogspot.com


Ποίηση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ μη γράφετε με greeklish ή κεφαλαία (σημαίνει ότι φωνάζετε), γιατί τα σχόλια θα διαγράφονται.
Πριν τη δημοσίευση ελέγξτε για τυχόν λάθη απροσεξίας, πατώντας στην «Προεπισκόπηση». Περισσότερα εδώ.

Διαβάστηκαν περισσότερο την τελευταία εβδομάδα