24 Νοεμβρίου 2011

Θυμάμαι ποιος είμαι και τι αξίζω


1 Είμαι άτομο ικανό και άξιο

Όταν κάποιος κριτικάρει αρνητικά την αξία μου, δεν τον πιστεύω. Μάλλον λέει αυ­τό που νιώ­θει εκείνος για τον εαυτό του. Εγώ ξέρω ότι αξίζω, ότι μπορώ, ότι έ­χω καλή ψυ­χή, ότι εί­μαι δυνατός (δυνατή) και ότι μπορώ να γίνω ο καλύτερος ε­αυ­τός μου.

Κανείς δεν μπορεί να μου πάρει την αγάπη για τον εαυτό μου. Ξέρω ότι έχω πολ­λά κα­λά στοι­χεί­α μέσα μου, ακόμη κι αν δεν μπορούν να τα δουν όλοι.


2 Οι άλλοι με θέλουν για παρέα, με συ­μπα­θούν

Δε χρειάζομαι για φίλους άτομα σνομπ, αδιάφορα ή ψευτόμαγκες. Ό,τι κι αν λένε οι άλ­­λοι, ε­γώ ξέρω ότι είμαι άτομο αξιαγάπητο, σωστό, συμπαθητικό και ότι υ­πάρ­χουν πολ­­λοί εκεί έ­ξω που με θέλουν για φίλο τους.

Ξέρω ότι είμαι πολύ πιστός και πολύτιμος φίλος, γι’ αυτό ψάχνω πάντα άτομα που α­ξί­­ζουν τη φιλία μου.


3 Είμαι ασφαλής, έχω πάντα προ­στα­σί­α στη ζωή μου

Μαθαίνω από μικρός να μην τρομοκρατώ τον εαυτό μου. Η ζωή είναι γεμάτη αλ­λα­γές. Τις κα­λω­σο­ρί­ζω γνωρίζοντας ότι είναι για το καλύτερο.

Μαθαίνω να με προστατεύω και δε φαντάζομαι καταστροφές σε κάθε βήμα που κά­νω. Ξέ­ρω ότι όλα θα πάνε καλά. Σκέφτομαι θετικά, δίνω θάρρος στον εαυτό μου. Τό­τε και η ζω­ή μου καλυτερεύει.


4 Είμαι άτομο μοναδικό, είμαι καλός έ­τσι όπως είμαι

Δε χρειάζεται να συγκρίνω τον εαυτό μου με τους άλλους. Δε με νοιάζει αν ο δι­πλα­νός μου παίρνει καλύτερους βαθμούς ή αν ο γείτονας βγαίνει πρωταθλητής στην κο­λύμ­βη­ση και η ξαδέρφη μου είναι η ωραία της παρέας.

Ξέρω ότι έχω τις δικές μου μοναδικές ικανότητες και προσπαθώ να βελτιωθώ σε αυ­τό που είναι σημαντικό για μένα και τη ζωή μου. Έχω τη διάθεση να γνω­ρί­σω τον ε­αυ­τό μου για­τί έχει άπειρα καλά στοιχεία.


5 Μπορώ να τα καταφέρω, έχω θάρ­ρος

Δε χρειάζεται να περιμένω μόνο από τους άλλους. Μπορώ να πάρω πρω­το­βου­λί­ες και να α­να­λά­βω ευθύνες. Έτσι γίνομαι πιο δυνατός.

Μπορώ να τακτοποιήσω το δωμάτιό μου, να προτείνω μια οικογενειακή δρα­στη­ρι­ό­τη­τα, να ξεκινήσω ένα χόμπι, να γραφτώ στον εθελοντισμό, να αναζητήσω στην ε­γκυ­κλο­παί­­δει­α ή στο διαδίκτυο κάτι που με ενδιαφέρει.

Σιγά σιγά γίνομαι ένας δραστήριος πολίτης και χαράζω τον δικό μου δρόμο στη ζω­ή.


6 Είμαι ωραίος, είμαι ωραία

Φροντίζω τον εαυτό μου, την υγεία μου και την εμφάνισή μου. Τρώω υγιεινά και α­σχο­­λού­μαι με το άθλημα που μου αρέσει.

Δεν υπάρχουν άνθρωποι που γεννήθηκαν ωραίοι ή cool. Ο καθένας μας μπορεί να γί­νει ελ­κυ­στι­κός, αν προσέξει τον εαυτό του. Φροντίζω την εμφάνισή μου για­τί το α­ξί­ζω.


7 Έχω δικαίωμα να είμαι ο εαυτός μου

Έχω δικαίωμα να λέω όχι. Έχω δικαίωμα να διαφωνήσω. Έχω δικαίωμα να λέω «Στα­μά­­τα, μην ασχολείσαι μαζί μου» όταν κάποιος με μειώνει. Έχω δικαίωμα να φεύ­γω από αν­­θρώ­πους και καταστάσεις που με υποτιμούν.

Έχω δικαίωμα να υποστηρίζω τον εαυτό μου, να πιστεύω στον εαυτό μου, ό,τι κι αν λέ­­νε οι άλλοι. Κανένας δεν έχει την αυθεντία σχετικά με το ποιος είμαι.


Ενδιαφέρον βιβλίο. Αναζητήστε το!


8 Μου αξίζει αγάπη γι’ αυτό που εί­μαι και όχι μόνο γι’ αυτά που κάνω!

Έχω δικαίωμα να κάνω λάθη. Τα λάθη είναι φυσιολογικά, έτσι μαθαίνω στη ζωή. Δε ση­­μαί­νει ότι είμαι κακό άτομο. Μπορώ να επανορθώσω, να ζητήσω συγνώμη αν χρει­ά­ζε­­ται, και να προχωρήσω μπροστά.

Μου αξίζει αγάπη, ακόμη κι αν κάνω λάθη. Μου αξίζει να προσέχω τον εαυτό μου και να ζη­τώ αυτά που έχει ανάγκη.


ΠΗΓΗ: Βικτωρία Πρεκατέ (από το μη κερδοσκοπικό σωματείο «Μέντορας για την Παιδική Προστασία και Ευ­η­με­ρί­α») - ΕΙΚΟΝΕΣ: forum.qawem.org, entertv.gr, hisse.net, ibneaju.webs.com, zemia.info, all-diet.info, grizosgatos.blogspot.com, papagalakia.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ μη γράφετε με greeklish ή κε­φα­λαί­α (σημαίνει ότι φωνάζετε), για­τί τα σχό­λι­α θα διαγράφονται.
Πριν τη δη­μο­σί­ευ­ση ελέγξτε για τυχόν λά­θη α­προ­σε­ξί­ας, πατώντας στην «Προ­ε­πι­σκό­πη­ση». Περισσότερα εδώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΗΚΑΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ