29 Ιουλίου 2020

Καλύτερη η ζωή το 1800 ή σήμερα;

Από τις εφημερίδες - Φεβρουάριος 2020

Του ΓΙΑΝΝΗ ΚΙΟΥΣΤΕΛΙΔΗ*

Σε τι υπερτερεί ένας σύγχρονος μέσος υπάλληλος από τους βασιλείς και τους αριστοκράτες του 1800;

Για να δούμε:

1 Έχει ασύγκριτα καλύτερη υγεία λόγω της προόδου που έχουν σημειώσει η ιατρική και η φαρμακευτική. Ακόμη και για να του βγάλουν ένα δόντι, δε χρειάζεται να μεθύσει βαριά και να τον κρατούν ή να τον δέσουν.

2 Αναπνέει καθαρότερο αέρα, γιατί η θέρμανση γίνεται με πετρέλαιο ή αέριο και όχι με κάρβουνο.

3 Έχει ασύγκριτα καλύτερο φωτισμό στο σπίτι αλλά και στον δρόμο. Λόγω του εξηλεκτρισμού δε χρειάζονται πολυέλαιοι με κεριά. Ούτε χρειάζονται υπηρέτες για να τους ανάβουν.


4 Πλένει τα ρούχα και τα πιάτα του σε ηλεκτρικά πλυντήρια και δε χρειάζεται υπηρέτριες.

5 Κάνει ζεστό μπάνιο όποτε θέλει, γιατί έχει ηλεκτρικό ή ηλιακό θερμοσίφωνα. Δε χρειάζεται, επομένως, υπηρέτη να κουβαλάει ζεστό νερό.

6 Δε χρειάζεται να βάλει να σφάξουν ένα βόδι για να φάει μπριζόλα, γιατί μπορεί να συντηρεί το κρέας σε ηλεκτρικό ψυγείο.

7 Γενικά, τρώει τα τρόφιμα σε καλύτερη κατάσταση, διότι μπορεί να τα συντηρεί. Μπορεί να φάει ακόμη και τρόφιμα εκτός εποχής, επειδή έχουν συντηρηθεί σε ψυγεία.

8 Ένδυση και υπόδηση είναι πολύ καλύτερες και φθηνότερες, εφόσον παράγονται βιομηχανικά.

9 Για να ακούει μουσική δε χρειάζεται να συντηρεί δική του ορχήστρα ή να τη νοικιάζει για ένα βράδυ όπως έκαναν άλλοτε οι πλούσιοι. Αρκεί να χρησιμοποιήσει cd player ή ραδιόφωνο, ακόμη και το διαδίκτυο.


10 Μαθαίνει τις καίριες ειδήσεις σχεδόν τη στιγμή που συμβαίνουν και όχι έπειτα από εβδομάδες ή μήνες.

11 Δε χρειάζεται υπηρέτες για να μεταφέρει μηνύματα σε άλλα σπίτια ούτε ταχυδρόμους για τις επιστολές. Έχει στη διάθεσή του σταθερό ή κινητό τηλέφωνο και μπορεί να μιλήσει στιγμιαία στην άλλη άκρη του κόσμου –⁠ακόμη και να δει τον συνομιλητή του.

12 Δε χρειάζεται να συντηρεί στάβλους και αμαξάδες για να ταξιδέψει, αλλά έχει το δικό του αυτοκίνητο και ταξιδεύει με δεκαπλάσια ταχύτητα απ’ ό,τι τα άλογα. Παράλληλα, με το αεροπλάνο μπορεί να φτάσει σε μακρινές χώρες μέσα σε μία ή δύο ημέρες.

* Ο κ. Γιάννης Κιουστελίδης είναι συνταξιούχος πανεπιστημιακός δάσκαλος.

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα «Η Καθημερινή» (01.02.2020) - ΕΙΚΟΝΕΣ: amazingmemovement.com, fromthegrapevine.com (από Sapunkele / Shutterstock)


Από τις εφημερίδεςΙστορία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το σχόλιό σας θα εγκριθεί πρώτα από τον δάσκαλο98. Παρακαλώ μη γράφετε με greeklish ή κεφαλαία (σημαίνει ότι φωνάζετε), γιατί τα σχόλια θα διαγράφονται.
Πριν τη δημοσίευση ελέγξτε για τυχόν λάθη απροσεξίας, πατώντας στην «Προεπισκόπηση». Περισσότερα εδώ.

Διαβάστηκαν περισσότερο την τελευταία εβδομάδα