Σάββατο, 2 Ιουλίου 2016

Τα κέρματα του ευρώ
(εθνικές όψεις)

Τα κέρματα, σε αντίθεση με τα χαρτονομίσματα που είναι ίδια σε όλη την ευρωζώνη, πα­­ρου­σι­ά­ζουν μια ιδιαιτερότητα: κοινή είναι μόνο η μία όψη τους. Η άλλη διαφέρει α­πό χώ­ρα σε χώρα· είναι η λεγόμενη εθνική όψη των κερμάτων. Φυσικά, ισχύουν ό­λα και κυ­­κλο­φο­ρούν κανονικά.


Στις εθνικές όψεις υπάρχουν σχέδια που έχουν σχέση με την ιστορία, τον πολιτισμό και το πα­ρόν των χωρών. Κατά κάποιον τρόπο αυτές οι παραστάσεις αποτελούν την ταυ­τό­­τη­τα κά­θε κράτους.

Οι χώρες της ευρωζώνης είναι 19, αλλά το ευρώ χρησιμοποιείται ως επίσημο νόμισμα και σε τέσσερα κρατίδια που δεν ανήκουν στην ΕΕ: τον Άγιο Μαρίνο και το Βα­τι­κα­νό στην ι­τα­­λι­κή χερσόνησο, το Μονακό στη ΝΑ Γαλλία (κοντά στα γαλλοϊταλικά σύ­νο­ρα) και την Αν­δό­ρα (ανάμεσα σε Ισπανία και Γαλλία).


(η εικόνα σε πλήρες μέγεθος βρίσκεται εδώ)


Υπάρχουν, κατά συνέπεια, 23 εθνικές όψεις στα κέρματα. Από αυτές:
● Σε 5 χώρες υπάρχουν 8 διαφορετικές παραστάσεις, δηλαδή κάθε κέρμα είναι δι­α­φο­ρε­­τι­κό.
● Σε 1 χώρα (την Ανδόρα) υπάρχουν 4 διαφορετικές παραστάσεις.
● Σε 12 χώρες υπάρχουν 3 διαφορετικές παραστάσεις, κατά κανόνα μία για τα με­γά­λα σε α­ξί­α κέρματα (1 €, 2 €), μία για τα μεσαία (10, 20, 50 λ.) και μία για τα μικρά (1, 2, 5 λ.).
● Σε 5 χώρες υπάρχει μία παράσταση, δηλαδή όλα τα κέρματα έχουν την ίδια όψη.

[Σημαίες χωρών με ευρώ]

(οι αριθμοί δηλώνουν το πλήθος των παραστάσεων)

Τέλος, υπάρχουν και τα αναμνηστικά δίευρα. Κάθε χώρα μπορεί να εκδίδει μέχρι δύ­ο φο­ρές τον χρόνο αναμνηστικά κέρματα των 2 ευρώ, προκειμένου να ε­ορ­τα­στεί μια ι­στορική ε­πέ­τει­ος ή να τιμηθούν σύγχρονα γεγονότα ι­στο­ρι­κής σημασίας. Τα κέρ­μα­τα αυτά μπο­ρούν να εκδίδονται και από όλες τις χώρες μαζί. Περισσότερα θα βρεί­τε εδώ.

ΠΗΓΗ: www.euro.ecb.int | ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΗΣ: podilato98.blogspot.gr | ΚΕΡΜΑΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΟΣ: www.ecb.europa.euΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ μη γράφετε με greeklish ή κεφαλαία (σημαίνει ότι φωνάζετε), γιατί τα σχόλια θα διαγράφονται. Πριν τη δημοσίευση ελέγξτε για τυχόν λάθη απροσεξίας, πατώντας στο κουμπί «Προεπισκόπηση». Περισσότερα εδώ.