19 Ιουνίου 2022

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ) είναι το μοναδικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα μέλη του οποίου εκλέγονται άμεσα από τους Ευρωπαίους πολίτες. Οι εκλογές για την ανάδειξη των ευρωβουλευτών διεξάγονται κάθε πέντε χρόνια την ίδια χρονική περίοδο (όχι όμως απαραιτήτως την ίδια ημέρα) σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Το κτίριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου βρίσκεται στο Στρασβούργο της ανατολικής Γαλλίας

Οι πρώτες ευρωπαϊκές εκλογές πραγματοποιήθηκαν το 1979. Στην Ελλάδα έγιναν το 1981 με την ένταξη της χώρας στην ΕΕ (τότε ΕΟΚ).

Οι προηγούμενες ευρωεκλογές έγιναν το 2019. Οι επόμενες θα διεξαχθούν το 2024.

Ο αριθμός των βουλευτών

Το Ευρωκοινοβούλιο απαρτίζεται συνολικά από 705 βουλευτές, οι οποίοι εκπροσωπούν περίπου 450 εκατομμύρια πολίτες σε 27 κράτη μέλη. Ο αριθμός των βουλευτών κάθε χώρας είναι σε γενικές γραμμές ανάλογος με τον πληθυσμό της, ωστόσο καμία δεν έχει λιγότερους από 6 ή περισσότερους από 96 ευρωβουλευτές.


Η Ελλάδα έχει 21 ευρωβουλευτές.

Οι έδρες του ΕΚ κατανέμονται σύμφωνα με την αρχή της «φθίνουσας αναλογικότητας». Αυτό σημαίνει πως οι χώρες με μεγάλο πληθυσμό κατέχουν περισσότερες έδρες από τα μικρότερα κράτη.

Οι έδρες ανά χώρα στο Ευρωπαϊκό ΚοινοβούλιοΤα τελευταία, ωστόσο, προκειμένου να εκπροσωπούνται επαρκώς, διαθέτουν μεγαλύτερο αριθμό εδρών από εκείνον που τους αναλογεί στην πραγματικότητα. Το Λουξεμβούργο, για παράδειγμα, κατέχει έξι έδρες, ενώ με βάση τον πληθυσμό του θα έπρεπε να έχει μόλις μία.Οι πολιτικές ομάδες του ΕΚ

Οι ευρωβουλευτές οργανώνονται σε πολιτικές ομάδες με βάση την πολιτική τους ταυτότητα (όχι τη χώρα τους). Σήμερα υπάρχουν συνολικά εφτά ομάδες, οι οποίες χαρακτηρίζονται από συγκεκριμένες πολιτικές και ιδεολογικές τοποθετήσεις. Πάντως, κανένας βουλευτής δε δεσμεύεται να ακολουθήσει αυστηρά μία πολιτική γραμμή.

* Μερικοί βουλευτές δεν ανήκουν σε καμία πολιτική ομάδα.

Η αίθουσα συνεδριάσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο

Στον παρακάτω πίνακα παρουσιάζεται η σύνθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μετά τις ευρωεκλογές του 2019 και την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου το 2020:

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΕΔΡΕΣ
Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα176
Προοδευτική Συμμαχία Σοσιαλιστών και Δημοκρατών145
Ανανεώστε την Ευρώπη103
Πράσινοι - Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία71
Ταυτότητα και Δημοκρατία65
Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές64
Η Αριστερά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο39
Μη ενταγμένοι βουλευτές42
ΣΥΝΟΛΟ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ705

Η έδρα του ΕΚ

Η επίσημη έδρα του Ευρωκοινοβουλίου βρίσκεται στο Στρασβούργο της ανατολικής Γαλλίας, όπου συνεδριάζει η Ολομέλεια.


Οι συνεδριάσεις των κοινοβουλευτικών επιτροπών και οι έκτακτες σύνοδοι πραγματοποιούνται στις Βρυξέλλες, ενώ η έδρα της Γενικής Γραμματείας του βρίσκεται στο Λουξεμβούργο.

Αρμοδιότητες και εξουσίες του ΕΚ

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο:

1 Εκλέγει τα μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Κομισιόν). Η Κομισιόν αποτελεί το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ και ο πρόεδρός της είναι ο επικεφαλής της κυβέρνησης της ΕΕ.

* Ο πρόεδρος της Κομισιόν προτείνεται από τα κράτη μέλη της ΕΕ και πρέπει να εγκριθεί από τους ευρωβουλευτές. Οι ίδιοι εγκρίνουν και τα μέλη της Κομισιόν (ένας υποψήφιος από κάθε χώρα).

2 Εγκρίνει, απορρίπτει ή τροποποιεί τα νομοσχέδια της Κομισιόν.

3 Εγκρίνει και συναποφασίζει (μαζί με τις εθνικές κυβερνήσεις) τον ετήσιο προϋπολογισμό της ΕΕ και ελέγχει την υλοποίησή του.


4 Ελέγχει και εποπτεύει τα υπόλοιπα θεσμικά όργανα της ΕΕ (π.χ. την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα).

5 Δίνει τη συναίνεσή του για τη σύναψη συμφωνιών μεταξύ της ΕΕ και τρίτων χωρών.

6 Συγκροτεί επιτροπές για τη διερεύνηση θεμάτων δημοσίου συμφέροντος ή παραβιάσεων του κοινοτικού δικαίου.

Επίσης το Κοινοβούλιο διατηρεί στενές σχέσεις με τα εθνικά κοινοβούλια των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συνεργάζεται μαζί τους για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις.


Ευρωπαϊκή ΈνωσηΠολιτική
ΠΗΓΕΣ: Έθνος (10.05.2014), europa.eu, elections2014.eu, el.wikipedia.org
ΕΙΚΟΝΕΣ: monitorfg.ro (1), europarl.europa.eu (2,5), podilato98.blogspot.com (3), el.wikipedia.org (4)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Διαβάστηκαν περισσότερο την τελευταία εβδομάδα