21 Μαΐου 2019

Το Ευρωπαϊκό ΚοινοβούλιοΤο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ) είναι το μοναδικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εκλέγεται άμεσα από τους λαούς. Οι εκλογές για την ανάδειξη των ευρωβουλευτών διεξάγονται κάθε πέντε χρόνια την ίδια χρονική περίοδο (όχι όμως απαραιτήτως την ίδια ημέρα) σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Οι πρώτες ευρωπαϊκές εκλογές πραγματοποιήθηκαν το 1979. Στην Ελλάδα έγιναν το 1981 με την ένταξη της χώρας στην ΕΕ (τότε ΕΟΚ).

Οι προηγούμενες ευρωεκλογές έγιναν το 2014. Οι επόμενες θα διεξαχθούν το 2019 (σε λίγες μέρες!).

Ο αριθμός των βουλευτών

Το Ευρωκοινοβούλιο απαρτίζεται συνολικά από 751 βουλευτές, οι οποίοι εκπροσωπούν περισσότερους από 500 εκατομμύρια πολίτες σε 28 κράτη μέλη. Ο αριθμός των βουλευτών κάθε χώρας είναι σε γενικές γραμμές ανάλογος με τον πληθυσμό της, ωστόσο καμία δεν έχει λιγότερους από 6 ή περισσότερους από 96 ευρωβουλευτές.Η Ελλάδα έχει 21 ευρωβουλευτές.Οι έδρες του ΕΚ κατανέμονται σύμφωνα με την αρχή της «φθίνουσας αναλογικότητας». Αυτό σημαίνει πως οι χώρες με μεγάλο πληθυσμό κατέχουν περισσότερες έδρες από τα μικρότερα κράτη. Τα τελευταία ωστόσο, προκειμένου να εκπροσωπούνται επαρκώς, διαθέτουν μεγαλύτερο αριθμό εδρών από εκείνον που τους αναλογεί στην πραγματικότητα. Το Λουξεμβούργο, για παράδειγμα, κατέχει έξι έδρες, ενώ με βάση τον πληθυσμό του θα έπρεπε να έχει μόλις μία.Οι πολιτικές ομάδες του ΕΚ

Οι ευρωβουλευτές οργανώνονται σε πολιτικές ομάδες με βάση την πολιτική τους ταυτότητα (όχι τη χώρα τους). Σήμερα υπάρχουν συνολικά οκτώ ομάδες, οι οποίες χαρακτηρίζονται από συγκεκριμένες πολιτικές και ιδεολογικές τοποθετήσεις. Πάντως κανένας βουλευτής δε δεσμεύεται να ακολουθήσει αυστηρά μία πολιτική γραμμή.

Μερικοί βουλευτές δεν ανήκουν σε καμία πολιτική ομάδα.

Στον παρακάτω πίνακα παρουσιάζεται η σύνθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μετά τις ευρωεκλογές του 2014:

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑΕΔΡΕΣ
Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (Χριστιανο­δημοκράτες)217
Προοδευτική Συμμαχία Σοσιαλιστών και Δημοκρατών187
Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές76
Συμμαχία Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη68
Πράσινοι / Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία52
Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά52
Ευρώπη Ελευθερίας και Άμεσης Δημοκρατίας41
Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας37
Μη ενταγμένοι βουλευτές21
ΣΥΝΟΛΟ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ751

Η έδρα του ΕΚ

Το Ευρωκοινοβούλιο έχει 3 έδρες εργασίας: τις Βρυξέλλες (πρωτεύουσα του Βελγίου), το Λουξεμβούργο (πρωτεύουσα της ομώνυμης χώρας) και το Στρασβούργο (της ανατολικής Γαλλίας), όπου συνεδριάζει η Ολομέλεια.Αρμοδιότητες και εξουσίες του ΕΚ

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο:

1 Εκλέγει τα μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Κομισιόν). Η Κομισιόν αποτελεί το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ και ο πρόεδρός της είναι ο επικεφαλής της κυβέρνησης της ΕΕ.
  • Ο πρόεδρος της Κομισιόν προτείνεται από τα κράτη μέλη της ΕΕ και πρέπει να εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία του ΕΚ (τους 376 από τους 751 βουλευτές).
  • Τα μέλη της Κομισιόν (ένας υποψήφιος από κάθε χώρα) εγκρίνονται επίσης από τους ευρωβουλευτές, αλλά με απλή πλειοψηφία.

2 Εγκρίνει, απορρίπτει ή τροποποιεί τα νομοσχέδια της Κομισιόν.

3 Εγκρίνει και συναποφασίζει (μαζί με τις εθνικές κυβερνήσεις) τον ετήσιο προϋπολογισμό της ΕΕ και ελέγχει την υλοποίησή του.

4 Ελέγχει και εποπτεύει τα υπόλοιπα θεσμικά όργανα της ΕΕ (π.χ. την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα).

5 Δίνει τη συναίνεσή του για τη σύναψη συμφωνιών μεταξύ της ΕΕ και τρίτων χωρών.

6 Συγκροτεί επιτροπές για τη διερεύνηση θεμάτων δημοσίου συμφέροντος ή παραβιάσεων του κοινοτικού δικαίου.

Επίσης το Κοινοβούλιο διατηρεί στενές σχέσεις με τα εθνικά κοινοβούλια των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε στην εικόνα:


ΠΗΓΕΣ: εφημερίδα «Έθνος» (10.05.2014), europa.eu, elections2014.eu, el.wikipedia.org - ΕΙΚΟΝΕΣ: www.tychy.pl (1), podilato98.blogspot.com (2-3: europarl.europa.eu, 4, 5: inea.ec.europa.eu), europarl.europa.eu (6,8), elections2014.eu (7)

Ευρωπαϊκή ΈνωσηΠολιτική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ μη γράφετε με greeklish ή κεφαλαία (σημαίνει ότι φωνάζετε), γιατί τα σχόλια θα διαγράφονται.
Πριν τη δημοσίευση ελέγξτε για τυχόν λάθη απροσεξίας, πατώντας στην «Προεπισκόπηση». Περισσότερα εδώ.

Διαβάστηκαν περισσότερο την τελευταία εβδομάδα