4 Αυγούστου 2016

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες αποτελούν μια γιγαντιαία διοργάνωση πολλών α­θλη­μά­των, η ο­ποί­α γίνεται κάθε τέσσερα χρόνια και επισκιάζει με την αίγλη της όλες τις άλλες δι­ε­θνείς α­γω­νι­στι­κές εκδηλώσεις. Είναι εμπνευσμένοι από τους αρ­χαί­ους ομώνυμους α­γώ­νες και α­να­βί­ω­σαν στα τέλη του 19ου αιώνα χάρη στον Γάλ­λο βαρόνο και παι­δα­γω­γό Πιερ ντε Κου­μπερ­τέν.

Οι αγώνες αυτοί, γνωστοί σήμερα ως Θερινοί Ολυμπιακοί, διεξήχθησαν για πρώ­τη φο­ρά το 1896 στην Αθήνα. Έκτοτε πραγματοποιούνται ανελλιπώς ανά τε­τρα­ε­τί­α με μο­να­δι­­κή ε­ξαί­ρε­ση τις χρονιές κατά τη διάρκεια των δύο Πα­γκο­σμί­ων Πο­λέ­μων (1916, 1940, 1944).
★ Το 1924 ξεκίνησαν και οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες (για τα χειμερινά α­θλή­μα­­τα), ε­νώ από το 1960 τελούνται και οι Παραολυμπιακοί Αγώνες (για τους α­θλη­τές με κι­νη­τι­κές, οπτικές ή διανοητικές αναπηρίες).


Η σημαία των Ολυμπιακών Αγώνων

Οι Αγώνες διοργανώνονται από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ), η οποία α­να­θέ­τει τη διεξαγωγή τους κάθε φορά σε μια διαφορετική πόλη. Η ΔΟΕ ι­δρύ­θη­κε το 1894 με πρώ­το πρόεδρο τον Δημήτριο Βικέλα (1894-1896) και επόμενο τον Πιερ ντε Κου­μπερ­­τέν (1896-1925).
Ο Έλληνας λόγιος, ποιητής και πεζογράφος Δημήτριος Βικέλας διαδραμάτισε βα­σι­κό­τα­­το ρό­λο στην ανάθεση των πρώτων Αγώνων στην Ελλάδα.


Οι Ολυμπιακοί Αγώνες έχουν διεξαχθεί τις περισσότερες φορές στις Ηνωμένες Πο­λι­τεί­ες (8 φορές) και τη Γαλλία (5 φορές). Η πόλη, ωστόσο, που τους έχει φι­λο­ξε­νή­σει πιο συ­χνά εί­ναι το Λονδίνο (3 φορές).


ΠΗΓΕΣ: el.wikipedia.org, Φυσική Αγωγή Α΄ Γυμνασίου - ΕΙΚΟΝΕΣ: el.wikipedia.org (1), podilato98.blogspot.com (2-4)· η 2 από εδώ


2 σχόλια:

Ανοιξη95 είπε...

Πολύ ωραίο κύριε αυτό που βάλατε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

δάσκαλος98 είπε...

Ευχαριστώ, αστέρι μου! Εύχομαι να περνάς πολύ πολύ όμορφα! :))

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ μη γράφετε με greeklish ή κε­φα­λαί­α (σημαίνει ότι φωνάζετε), για­τί τα σχό­λι­α θα διαγράφονται.
Πριν τη δη­μο­σί­ευ­ση ελέγξτε για τυχόν λά­θη α­προ­σε­ξί­ας, πατώντας στην «Προ­ε­πι­σκό­πη­ση». Περισσότερα εδώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΗΚΑΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ