Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2017

Οδηγίες αυτοπροστασίας από
επικίνδυνα φυσικά φαινόμενα

Η λιακάδα και η βροχή είναι φυσικά φαινόμενα. Το ίδιο και οι σεισμοί, οι κα­το­λι­σθή­σεις, οι ηφαιστειακές εκρήξεις, οι καταιγίδες, οι πλημμύρες, οι χιονοπτώσεις και ο πα­γε­τός, οι δα­σικές πυρκαγιές, ο καύσωνας και η ξηρασία. Όλα είναι μέρος της φύ­σης.

Κάποιες φορές τα φυσικά φαινόμενα γίνονται επικίνδυνα για τους ανθρώπους είτε ε­πει­δή είναι έντονα και διαρκούν πολύ είτε επειδή οι ίδιες μας οι πράξεις χει­ρο­τε­ρεύ­ουν τις επι­πτώσεις.
● Όταν, για παράδειγμα, χτίζουμε σπίτια σε σεισμογενείς περιοχές χωρίς να τηρούμε τις αυστηρές προδιαγραφές που προβλέπει ο νόμος, όταν η πόλη επεκτείνεται σε ρέ­μα­τα και πλαγιές βουνών, όταν βάζουμε φωτιά (από πρόθεση ή αμέλεια) στα δάση, εί­ναι σίγουρο ότι οι συνέπειες ενός σεισμού, μιας πλημμύρας ή μιας πυρκαγιάς κά­ποια στιγμή θα έχουν καταστροφικά αποτελέσματα.


Τα παλιά χρόνια δεν μπορούσαν να γίνουν πολλά. Τα φυσικά φαινόμενα έμοιαζαν α­νε­ξή­γητα και οι άνθρωποι πίστευαν ότι τα δημιουργούσαν οι θεοί τους, κακοί μάγοι, διά­φο­ρες κατάρες κ.ο.κ. Σήμερα η ανάπτυξη της επιστήμης μάς βοηθά να τα κα­τα­νο­ή­σου­με και επι­τρέπει να παίρνουμε τα μέτρα μας, ώστε να τα αντιμετωπίζουμε ό­πο­τε εκδηλώνονται.


Το 1995 ιδρύθηκε στη χώρα μας η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Υ­πάγε­ται στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και έχει σκοπό να προστα­τεύει τόσο τη ζωή, την υγεία και την περιουσία των πολιτών όσο και το φυ­σι­κό περιβάλ­λον. Για τον λόγο αυτό έχει δημιουργήσει ειδικές εκδόσεις με οδηγίες αυ­το­προ­στα­σί­ας, μικρές ταινίες και άλλο υλικό, προκειμένου να ενημερωθούμε αλλά και να ενημερώσου­με την οικογένεια, τους συμμαθητές και τους φίλους μας. Άλ­λω­στε η πρόληψη των συ­νεπειών είναι καλύτερη από την αντιμετώπισή τους!

Δείτε εδώ το ενημερωτικό υλικό της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Πατήστε στις επόμενες εικόνες και μελετήστε τις οδηγίες αυτοπροστασίας από σει­σμούς, έντονα καιρικά φαινόμενα και δασικές πυρκαγιές. Κάποιες απευθύνονται μόνο στους με­γάλους, ωστόσο μπορείτε να τις συζητήσετε με τους δικούς σας. Εξάλλου δεν είναι κακό να τις γνωρίζετε: σε λίγα χρόνια θα είστε κι εσείς... μεγάλοι!


Α, και μην ξεχνάτε τους χρήσιμους
αριθμούς σε περίπτωση ανάγκης:


ΕΙΚΟΝΕΣ: civilprotection.grΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ μη γράφετε με greeklish ή κεφαλαία (σημαίνει ότι φωνάζετε), γιατί τα σχόλια θα διαγράφονται. Πριν τη δημοσίευση ελέγξτε για τυχόν λάθη απροσεξίας, πατώντας στο κουμπί «Προεπισκόπηση». Περισσότερα εδώ.