28 Φεβρουαρίου 2017

Οδηγίες αυτοπροστασίας από επικίνδυνα φυσικά φαινόμενα

Η λιακάδα και η βροχή είναι φυσικά φαινόμενα. Το ίδιο και οι σεισμοί, οι κατολισθήσεις, οι ηφαιστειακές εκρήξεις, οι καταιγίδες, οι πλημμύρες, οι χιονοπτώσεις και ο παγετός, οι δασικές πυρκαγιές, ο καύσωνας και η ξηρασία. Όλα είναι μέρος της φύσης.

Κάποιες φορές τα φυσικά φαινόμενα γίνονται επικίνδυνα για τους ανθρώπους είτε επειδή είναι έντονα και διαρκούν πολύ είτε επειδή οι ίδιες μας οι πράξεις χειροτερεύουν τις επιπτώσεις.

Όταν, για παράδειγμα, χτίζουμε σπίτια σε σεισμογενείς περιοχές χωρίς να τηρούμε τις αυστηρές προδιαγραφές που προβλέπει ο νόμος, όταν η πόλη επεκτείνεται σε ρέματα και πλαγιές βουνών, όταν βάζουμε φωτιά (από πρόθεση ή αμέλεια) στα δάση, είναι σίγουρο ότι οι συνέπειες ενός σεισμού, μιας πλημμύρας ή μιας πυρκαγιάς κάποια στιγμή θα έχουν καταστροφικά αποτελέσματα.


Τα παλιά χρόνια δεν μπορούσαν να γίνουν πολλά. Τα φυσικά φαινόμενα έμοιαζαν ανεξήγητα και οι άνθρωποι πίστευαν ότι τα δημιουργούσαν οι θεοί τους, κακοί μάγοι, διάφορες κατάρες κ.ο.κ. Σήμερα η ανάπτυξη της επιστήμης μάς βοηθά να τα κατανοήσουμε και επιτρέπει να παίρνουμε τα μέτρα μας, ώστε να τα αντιμετωπίζουμε όποτε εκδηλώνονται.


Το 1995 ιδρύθηκε στη χώρα μας η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Υπάγεται στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και έχει σκοπό να προστατεύει τόσο τη ζωή, την υγεία και την περιουσία των πολιτών όσο και το φυσικό περιβάλλον. Για τον λόγο αυτό έχει δημιουργήσει ειδικές εκδόσεις με οδηγίες αυτοπροστασίας, μικρές ταινίες και άλλο υλικό, προκειμένου να ενημερωθούμε αλλά και να ενημερώσουμε την οικογένεια, τους συμμαθητές και τους φίλους μας. Άλλωστε η πρόληψη των συνεπειών είναι καλύτερη από την αντιμετώπισή τους!

Πατήστε στις επόμενες εικόνες και μελετήστε τις οδηγίες αυτοπροστασίας από σεισμούς, έντονα καιρικά φαινόμενα και δασικές πυρκαγιές. Κάποιες απευθύνονται μόνο στους μεγάλους, ωστόσο μπορείτε να τις συζητήσετε με τους δικούς σας. Εξάλλου δεν είναι κακό να τις γνωρίζετε: σε λίγα χρόνια θα είστε κι εσείς... μεγάλοι!


Α, και μην ξεχνάτε τους χρήσιμους αριθμούς σε περίπτωση ανάγκης:
ΕΙΚΟΝΕΣ: civilprotection.gr

ΓεωγραφίαΥγεία-Κίνδυνοι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ μη γράφετε με greeklish ή κεφαλαία (σημαίνει ότι φωνάζετε), γιατί τα σχόλια θα διαγράφονται.
Πριν τη δημοσίευση ελέγξτε για τυχόν λάθη απροσεξίας, πατώντας στην «Προεπισκόπηση». Περισσότερα εδώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΗΚΑΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ