Δευτέρα, 17 Νοεμβρίου 2014

Οι ωκεανοί της Γης

Το μεγαλύτερο μέρος της Γης καλύπτεται από ωκεανούς, οι οποίοι επικοινωνούν με­τα­ξύ τους. Στην πραγματικότητα όλο το αλμυρό νερό του πλανήτη αποτελεί μια ε­νι­αί­α μάζα, έ­ναν «παγκόσμιο ωκεανό».


Οι ωκεανοί περιέχουν το 97% του νερού και το 90% των ηφαιστείων (ευτυχώς!). Σε α­ντί­θε­ση με τη στεριά, ένα αρκετά μεγάλο μέρος τους παραμένει ανεξερεύνητο.


 1   Ειρηνικός Ωκεανός 

● Έχει μέγεθος σχεδόν όσο όλοι οι άλλοι ωκεανοί μαζί. Καταλαμβάνει πε­ρίπου το 1/3 της γήινης ε­πι­φά­νει­ας, ενώ στην Τάφρο των Μαριάνων βρί­σκεται το βαθύτερο σημείο όλων των ωκεανών (10.971 μ. κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας).

● Περιλαμβάνει 25.000 νησιά, τα πε­ρισσότερα από τα οποία βρί­σκο­νται κάτω από τον Ισημερινό.

● Πήρε το όνομά του από τον Πορ­το­γά­λο θαλασσοπόρο Μαγγελάνο.
 2   Ατλαντικός Ωκεανός 

Το όνομά του προέρχεται από τον Άτλαντα της ελληνικής μυθολογίας, ο οποίος κρατούσε στους ώμους του τον ουρανό.
 3   Ινδικός Ωκεανός 

Εκτείνεται ανάμεσα στη νότια Ασία (βόρεια), την Αραβία και την Αφρική (δυτικά) και την Αυστραλία (ανατο­λικά). Νότιά του βρίσκεται ο Νότιος Ωκεανός.
 4   Νότιος Ωκεανός 

Περιβάλλει την Ανταρκτική. Πα­λαι­ό­τε­ρα λεγόταν Νότιος Παγωμένος Ω­κε­ανός.
 5   Αρκτικός Ωκεανός 

● Είναι ο πιο μικρός και ο πιο ρηχός ω­κεανός. Μεγάλο μέρος της επιφά­νειάς του είναι παγωμένο. Τον χει­μώ­να οι πάγοι τον καλύπτουν απ’ ά­κρη σ’ άκρη.

● Στο κέντρο του βρίσκεται ο γεω­γραφικός Βόρειος Πόλος. Πε­ρι­βάλ­λε­ται από την Ευρώπη, την Ασία και την Αμερική. Παλιότερα λεγόταν Βόρειος Παγωμένος Ωκεανός.

ΠΗΓΕΣ: Γεωγραφία ΣΤ' τάξης, Γεωλογία-Γεωγραφία Α' Γυμνασίου, el.wikipedia.org | ΕΙΚΟΝΕΣ: placeandthings.
wordpress.com (1), podilato98.blogspot.gr (2-4), wiki.omopedia.nl (5), el.wikipedia.org (6-7,9), pt.wikipedia.org (8)Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ μη γράφετε με greeklish ή κεφαλαία (σημαίνει ότι φωνάζετε), γιατί τα σχόλια θα διαγράφονται. Πριν τη δημοσίευση ελέγξτε για τυχόν λάθη απροσεξίας, πατώντας στο κουμπί «Προεπισκόπηση». Περισσότερα εδώ.