23 Νοε 2014

Νησιά με... σύνορα!

Μερικά νησιά ανήκουν σε δύο, ακόμη και σε τρεις χώρες. Σε μία μάλιστα περίπτωση θεωρούμε ότι τα τμήματα του νησιού βρίσκονται σε διαφορετική ήπειρο!

Τα μεγαλύτερα από αυτά είναι εφτά. Δύο βρίσκονται στην Αμερική, δύο στην Ευρώπη και τρία στην Ασία.



Στην Αμερική

1. Ισπανιόλα. (Κεντρική Αμερική). Χωρίζεται σε δύο ανεξάρτητα κράτη. Το δυτικό τμήμα συγκροτεί την Αϊτή, ενώ το ανατολικό και μεγαλύτερο τη Δομινικανή Δημοκρατία.



2. Γη του Πυρός. (Νότια Αμερική). Το δυτικό και μεγαλύτερο τμήμα ανήκει στη Χιλή, το ανατολικό υπάγεται στην Αργεντινή.



Στην Ευρώπη

3. Ιρλανδία. (ΒΔ Ευρώπη). Το βορειοανατολικό τμήμα ανήκει στο Ηνωμένο Βασίλειο, το νότιο και μεγαλύτερο είναι το ομώνυμο ανεξάρτητο κράτος.



4. Κύπρος. (ΝΑ Ευρώπη). Το βόρειο τμήμα καταλαμβάνεται παράνομα από την Τουρκία, το νότιο και μεγαλύτερο είναι το ομώνυμο ανεξάρτητο κράτος.



Στην Ασία

5. Βόρνεο. (ΝΑ Ασία). Το νότιο και μεγαλύτερο τμήμα ανήκει στην Ινδονησία. Η πλειοψηφία του βόρειου υπάγεται στη Μαλαισία, ενώ ένα μικρό κομμάτι είναι ανεξάρτητο κράτος με το όνομα Μπρουνέι.



6. Νέα Γουινέα. (ΝΑ Ασία, Ωκεανία). Το δυτικό και μεγαλύτερο τμήμα ανήκει στην Ινδονησία της Ασίας, το ανατολικό υπάγεται στην Παπούα Νέα Γουινέα της Ωκεανίας.



7. Τιμόρ. (ΝΑ Ασία). Το δυτικό και μεγαλύτερο τμήμα ανήκει στην Ινδονησία, το ανατολικό είναι ανεξάρτητο κράτος με το όνομα Ανατολικό Τιμόρ.



Γεωγραφία
ΧΑΡΤΕΣ: podilato98.blogspot.com (1: users.sch.gr/sitsil/, 2: worldatlas.com, 3: thebrightredbackpack.wordpress.com, 4: d-maps.com, 5-6 και 8: en.wikipedia.org, 7: sttaspots.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Διαβάστηκαν περισσότερο την τελευταία εβδομάδα