17 Νοε 2014

Οι ήπειροι της Γης

Η εξερεύνηση των ηπείρων πραγματοποιήθηκε σταδιακά από διάφορους λαούς. Οι πρώτοι μεγάλοι θαλασσοπόροι φαίνεται πως ήταν οι λαοί της Πολυνησίας στον κεντρικό και νότιο Ειρηνικό.


Στην περιοχή μας τα αρχαία χρόνια πρωταγωνίστησαν οι Αιγύπτιοι, οι Μινωίτες, οι Μυκηναίοι, οι Φοίνικες και οι αρχαίοι Έλληνες. Οι τελευταίοι ίδρυσαν αποικίες από τον Εύξεινο Πόντο μέχρι τα δυτικά παράλια της Μεσογείου.

Ακολούθησαν οι θαλασσοπόροι από την Καρχηδόνα, τη Μασσαλία και τις μεγάλες αυτοκρατορίες της εποχής (Μακεδόνες, Ρωμαίοι), ενώ τα μεσαιωνικά χρόνια η σκυτάλη πέρασε στους Βίκινγκς της Σκανδιναβίας, τον Μάρκο Πόλο της Βενετίας και την Κίνα.

Τον 15ο και τον 16ο αιώνα συντελέστηκαν οι μεγάλες Γεωγραφικές Ανακαλύψεις των Ευρωπαίων με πρωταγωνιστές τους Πορτογάλους και τους Ισπανούς (περίπλους της Αφρικής, ανακάλυψη της Αμερικής).

Οι εξερευνήσεις συνεχίστηκαν μέχρι τις αρχές του 20ού αιώνα, κυρίως από Άγγλους, Ολλανδούς και Νορβηγούς (ανακάλυψη της Ωκεανίας, εξερεύνηση Βόρειου και Νότιου Πόλου).


Η έκταση των ηπείρων

Όλες μαζί οι ήπειροι καλύπτουν μόλις τα 3/10 του πλανήτη μας. Μεγαλύτερη είναι η Ασία και μικρότερη η Ωκεανία.

Ήπειρος
Ασία
Αμερική
Αφρική
Ανταρκτική
Ευρώπη
Ωκεανία
Σύνολο στεριάς
Έκταση*
44.300.000
42.060.000
30.270.000
13.160.000
10.498.000
8.652.000
148.940.000
Ποσοστό Γης
8,7%
8,2%
5,9%
2,6%
2,1%
1,7%
29,2%
* σε τετραγωνικά χιλιόμετρα

Η έκταση των ηπείρων

Η έκταση των ηπείρων




Λίγα λόγια για κάθε ήπειρο

1. Ασία

Η Ασία είναι η μεγαλύτερη σε έκταση ήπειρος και η πρώτη σε πληθυσμό. Καταλαμβάνει το 30% της στεριάς και κατοικείται από το 60% των ανθρώπων.

Στο έδαφός της βρίσκονται τα ψηλότερα βουνά του κόσμου, με κορυφαίο το Έβερεστ (8.848 μ.).


2. Αμερική

Η Αμερική καταλαμβάνει περισσότερο από το 1/4 της στεριάς και βρίσκεται εξ ολοκλήρου στο δυτικό ημισφαίριο.

Είναι γνωστή και ως «Νέος Κόσμος», επειδή οι Ευρωπαίοι την ανακάλυψαν σχετικά αργά, μόλις τον 15ο αιώνα.


3. Αφρική

Η Αφρική είναι η τρίτη σε έκταση ήπειρος και η δεύτερη σε πληθυσμό. Στο έδαφός της βρίσκεται η Σαχάρα, η μεγαλύτερη θερμή έρημος της Γης.

Στις ακτές της δεν παρατηρούνται μεγάλες ανωμαλίες, δηλαδή δεν υπάρχουν πολλοί κόλποι και χερσόνησοι. Ελάχιστα είναι επίσης και τα νησιά της.


4. Ανταρκτική

Η νοτιότερη ήπειρος της Γης, η Ανταρκτική, αποτελεί μια τεράστια παγωμένη έκταση. Δεν έχει μόνιμους κατοίκους και δεν ανήκει σε κάποιο κράτος.


5. Ευρώπη

Η Ευρώπη αποτελεί τη δυτικότερη χερσόνησο της Ασίας. Τα σύνορά της με την τελευταία είναι κάπως αυθαίρετα και οφείλονται κυρίως σε ιστορικούς, πολιτιστικούς και πολιτικούς λόγους.

Λέγεται και «Γηραιά ήπειρος», επειδή στο έδαφός της αναπτύχθηκε ο ελληνορωμαϊκός κόσμος της αρχαιότητας, η κοιτίδα του δυτικού πολιτισμού.


6. Ωκεανία

Η Ωκεανία είναι η μικρότερη ήπειρος. Αποτελείται από νησιωτικές χώρες και περιοχές του Ειρηνικού Ωκεανού και την Αυστραλία.

Πολλές φορές αποκαλείται (λανθασμένα) Αυστραλία, επειδή αυτό το τεράστιο νησί, το μεγαλύτερο του πλανήτη, αποτελεί την κύρια μάζα του εδάφους της.




ΜΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΟ: Γεωγραφία ΣΤ΄ Δημοτικού, el.wikipedia.org, en.wikipedia.org
ΕΙΚΟΝΕΣ: podilato98.blogspot.com (1), api.ning.com (2), commons.wikimedia.org (3-8)

1 σχόλιο:

δάσκαλος98 είπε...

@ Digital Zoot: Ευχαριστώ για την αναφορά!

Διαβάστηκαν περισσότερο την τελευταία εβδομάδα: